Quantcast

Σταϊκούρας: Στο 2,3% η εκτίμηση για την ανάπτυξη του 2023, δημιουργήσαμε δημοσιονομικό χώρο 630 εκατ. ευρώ

Στο 2,3% αντί του 1,8 ανεβάζει την εκτίμησή του για το ύψος της ανάπτυξης το 2023 το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. 

Από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι έπειτα από σύσκεψη με όλους τους αρμόδιους φορείς η πρόβλεψη αναδιαμορφώνεται στο 2,3% , σαφή απόδειξη της βελτιωμένης πορείας της οικονομίας. «Είναι και η πιο συντηρητική εκτίμηση.Εκ του αποτελέσματος , επί τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση επιτυγχάνει καλύτερους στόχους από όσους προέβλεπε σε όλα τα επίπεδα» είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Προσέθεσε δε με νόημα ότι τα μέτρα που θα ψηφιστούν σήμερα όπως για παράδειγμα η έκπτωση φόρου 3% σε όσους επιλέξουν εφάπαξ εξόφληση του φόρου τους είναι ύψους 630 εκατομμυρίων ευρώ, με τον συγκεκριμένο δημοσιονομικό χώρο να προκύπτει τους τελευταίους 2-3 μήνες. «Είναι χρήματα τα οποία δεν τα είχαμε πριν από τρεις μήνες. Ο δημοσιονομικός χώρος προέκυψε επειδή η οικονομία πηγαίνει καλύτερα».

Απαριθμώντας τους λόγους για τους οποίους η οικονομία πηγαίνει καλύτερα ο Υπουργός Οικονομικών μίλησε:

Α) Για ρεκόρ εισπραξιμότητας επειδή η κυβέρνηση μείωσε φορολογικούς συντελεστές και οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν

Β) Για μείωση των ληξιπροθέσμων χρεών . 320.000 συμπτριώτες μας έχουν αποπληρώσει τις οφειλές τους. Το χρέος όμως ανεβαίνει διότι ανεβαίνουν οι τόκοι των υπολοίπων

Γ) Μείωση φοροδιαφυγής με την την εκτόξευση ηλεκτρονικών συναλλαγών από 20 σε 60 δις ευρώ

Δ) Το δημοσιονομιμό αποτέλεσμα του 22 είναι καλύτερο. Πρωτογενές έλλειμμα λίγο πάνω από 1% και θα επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα του 0,7% ΑΕΠ το 2023

Αναφερόμενος στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για τριγμούς οι οποίοι όμως ακόμα δεν ακουμπούν τις ελληνικές τράπεζες ξεκαθάρισε όμως ότι είναι ειλημμένη η απόφαση για συσταλτική νομισματική πολιτική με νέα αύξηση επιτοκίων , και στόχο για πληθωρισμό στο 2% .

Τέλος μιλώντας για τις συζητήσεις στο Eurogroup ο Υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για περιορισμό κοινωνικών μέτρων ενώ ειδικά για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες προέβλεψε ότι η συζήτηση θα διαρκέσει αρκετούς μήνες ακόμα: «Συμφωνήσαμε επί του παρόντος για το 2024 ότι θα υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί τους οποίους ήδη  η ελληνική οικονομία επιτυγχάνει . Όμως δεν έχουμε συμφωνήσει σε νέους δημοσιονομικούς κανόνες. Έρχονται οι Γερμανοί που λένε ότι μέχρι να καταλήξουμε ισχύουν οι προηγούμενοι κανόνες. Άλλες χώρες λένε να καταλήξουμε τώρα με βάση την εμπειρία της υγειονομικής κρίσης, να υπάρχουν εξαιρέσεις σε συγκεκριμένες επενδύσεις όπως πράσινες και ψηφιακά. Εμείς  επιδιώκουμε να εξαιρέσουμε τις αμυντικές δαπάνες από την προσμέτρηση Δημοσιονομικών παροχών» είπε.