Quantcast

Σταϊκούρας στον Realfm 97,8: Το σύνολο της υπεραπόδοσης της οικονομίας επέστρεψε στην ελληνική κοινωνία

«Το 2022 φαίνεται ότι τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου ήταν 9 με 10 δισ. ευρώ αυξημένα σε σχέση με το 2021 γιατί πήγε καλύτερα η οικονομία το 2021 σε σχέση με το 2020, υπήρχε ανάπτυξη, πήγε καλά ο τουρισμός, ενισχύθηκαν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και γιατί 1,5 δισ. από αυτά τα έσοδα είναι εξαιτίας του πληθωρισμού και της ακρίβειας» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8.

«Μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, καταργήθηκε η εισφορά αλληλεγγύης, μόνιμη αύξηση των συντάξεων σε έναν σημαντικό κομμάτι συνταξιούχων. Παρεμβάσεις για τους χαμηλοσυνταξιούχους, για ανθρώπους που έχουν ανάγκη, για την ενέργεια και παρεμβάσεις 800 εκατ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα. Άρα, βλέπετε πως το σύνολο της υπεραπόδοσης της οικονομίας επέστρεψε στην ελληνική κοινωνία και τους πολίτες» πρόσθεσε.

«Η ακρίβεια είναι μεγάλο πρόβλημα, αλλά για να είμαστε ειλικρινείς επί έξι μήνες ο πληθωρισμός πέφτει και είναι σταθερά κάτω από τον ΜΟ της Ευρώπης. Ο πληθωρισμός θα είναι μαζί μας και για το 2023 κυρίως στο σκέλος των τροφίμων, ελπίζοντας να μην έχουμε εκπλήξεις στο σκέλος της ενέργειας» περιέγραψε ο κ. Σταϊκούρας.

«Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώσαμε την αναβίωση των 72 και των 120 δόσεων και είπαμε σε όσους πολίτες τα κατάφεραν στην πρώτη κρίση και βρέθηκαν με νέο χρέος από το 2021 και μετά, τους πηγαίνουμε σε 26 ή 72 δόσεις. Τους ανακουφίζουμε και αυτούς για να μην δημιουργηθεί και εκεί ιδιωτικό χρέος. Τρίτον, καλούμε τις τράπεζες και ήδη έχουν δείξει δείγματα γραφής με καθυστέρηση, ίσως όχι με τον βηματισμό που θα θέλαμε αλλά ανέλαβαν κάποιες πρωτοβουλίες την προηγούμενη εβδομάδα να αυξήσουν καταθετικά προϊόντα» σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών.