Quantcast

Σταθάκης: Η αντιπαράθεση του Κασσελάκη είναι με την Αριστερά και με το 50% της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ

Σε αναμονή για τις εξελίξεις δήλωσε ο Γιώργος Σταθάκης και χαρακτήρισε πρόωρη τη συζήτηση για νέο πολιτικό φορέα στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς τονίζοντας ότι «η διαδικασία τώρα επικεντρώνεται στο ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να υπάρξει εναλλακτικό σχήμα».

Ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής μίλησε για την «καταστροφική για τον ΣΥΡΙΖΑ επιλογή Κασσελάκη, για τον Αλέξη Τσίπρα για το «στρατηγικό», όπως είπε πρόβλημα της Κεντροαριστεράς αφού το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δεν ξεπερνάει το 30%.

Σχετικά με την διαδικτυακή σύσκεψη ως προς την γραμμή της αποχώρησης και στην ερώτηση εάν έπρεπε να φύγει η ομάδα 6+ 6 μετά από όσα ειπώθηκαν το Σαββατοκύριακο, ο κος Σταθάκης ανέφερε: «Οι μεγάλες αυτές συναντήσεις των χιλίων ατόμων ουσιαστικά εκδηλώνουν και επικοινωνούν με την τεράστια δυναμική κόσμου στην βάση που είναι το 50% του ΣΥΡΙΖΑ, για το τι πολιτικές επιλογές έχει μπροστά της. Το ρήγμα στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ έχει γίνει. Ένα μεγάλο μέρος των μελών και στελεχών σε τοπικό επίπεδο έχουν ήδη αποχωρήσει. Αυτό ισχύει απόλυτα για τα Χανιά που ξέρω καλά. Άρα οι διαδικασίες με τις οποίες καλείται να κινηθεί ως πολιτικός χώρος πλέον αυτή η μεγάλη ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα έχει ένα σχεδιασμό πολιτικό για το πως γίνονται τα βήματα, πότε θα γίνουν, τι χαρακτήρα θα έχουν και για το αν η αποχώρηση θα κουβαλάει όλο το βάρος της πολιτικής απέναντι στον πρόεδρο»

Νομίζω ότι οποιαδήποτε συζήτηση είναι πρόωρη, είπε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με κάποιο νέο πολιτικό φορέα που ενδεχομένως να συμμετέχει και στις ευρωεκλογές. «Ο κόσμος συναντιέται, γίνονται συνέδρια, συναντήσεις σε επίπεδο βάσης. Το υπογραμμίζω αυτό και οι ιδέες και οι σκέψεις για το ποιο θα είναι το επόμενο βήμα νομίζω ότι δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα μιας συζήτησης με υπαρκτό υποκείμενο», είπε ο κ. Σταθάκης.

Ερωτώμενος εάν θα μπορούσαν να συμπράξουν Ομπρέλα και 6+6, η απάντηση ήταν ότι και στις εκλογές για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, στο δεύτερο γύρο η ομάδα Τσακαλώτου ψήφισε Αχτσιόγλου.

«Όλα πρέπει να συνυπολογιστούν. Η εκλογή Κασελάκη στηρίχθηκε πάνω σε μια επιθετικότητα απέναντι στην Αριστερά. Σας θυμίζω τη βασική στρατηγική της εκλογής Κασσελάκη:. Ήταν υπονομευτές του Τσίπρα. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι μετά την εκλογή του Κασσελάκη, η επίθεση στην Αριστερά συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στην Κεντρική Επιτροπή με όλες αυτές τις πολύ βαριές εκφράσεις για τον «εσωτερικό εχθρό» εντός του ΣΥΡΙΖΑ, που«ευθύνεται για την ήττα του 2019, την ήττα το 203 και ούτω καθεξής. Άρα η όξυνση και η αντιπαράθεση του νέου προέδρου με την Αριστερά, είναι με το 50% της βάσης», ανέφερε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ως προς το ποιος ευθύνεται, τόνισε: «Προφανώς είναι συλλογική ευθύνη. Την ευθύνη την πήρε ο Αλέξης Τσίπρας. Δεν είναι κανείς έξω από αυτή την ευθύνη. Άρα η οπτική είναι πάρα πολύ απλή. Ένας πρόεδρος ο οποίος εξελέγη με διχαστική στρατηγική, προχώρησε δυστυχώς την επαύριο της εκλογής σε διχαστικό λόγο και ολοκληρώνεται με βαριές κουβέντες από τους υπονομευτές αποστάτες» είπε μεταξύ άλλων.

Στην ερώτηση εάν θα μπορούσε να ανήκει σε ένα ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο Κασελάκη χωρίς τον κύριο Πολάκη και τον Νίκο Παππά ο κ. Σταθάκης απάντησε: «Προσωπικά δεν θα μπορούσα, γιατί θεωρώ ότι η επιλογή Κασελάκη δεν έχει καμία σχέση με ένα κόμμα σαν το ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και ο τρόπος με τον οποίο συγκροτείται ως πολιτικό πρόσωπο. Η πολιτική, όπως ξέρετε, είναι με Π κεφάλαιο, ιδέες, σκέψεις, προτάσεις, στρατηγική και ούτω καθεξής και πρόσωπα. Δυστυχώς και τα δύο παίζουν ρόλο. Άρα θεωρώ ότι είναι μια καταστροφική επιλογή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν διασφαλίζει τρία πράγματα που είναι τα βασικά. Την ενότητα, την πολιτική ταυτότητα, και κυρίως ακυρώθηκε η προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ να έχει κυβερνησιμότητα. Να μπορεί δηλαδή να διεκδικήσει μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών. Μια μόνιμη αντιφατικότητα ορίζει τις κινήσεις των δύο τελευταίων μηνών, είπε ο Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας για τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «βγαίνει και λέει θέλω την ενότητα, αλλά φύγετε σαν αποστάτες. Λάθος όρος. Διότι αποστάτης από κόμμα που δεν είναι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει», τόνισε.

«Ο Αλέξης Τσίπρας προφανώς έχει επιλέξει το να μην κάνει δημόσιες παρεμβάσεις»

«Εγώ σέβομαι απόλυτα αυτή την επιλογή. Ο κ. Τσίπρας έκλεισε τον κύκλο και πήρε την ευθύνη και παραιτήθηκε. Εξάλλου, μέχρι και στις τελευταίες εκλογές, κατά τη γνώμη μου είχε μια συνθετική άποψη για την πολιτική δομή του ΣΥΡΙΖΑ. Την προεκλογική καμπάνια την έκανε με αυτά τα στελέχη, την Αχτσιόγλου τον Τσακαλώτο, τον Ξανθό κτλ. στους επίμαχους άξονες της προεκλογικής του καμπάνιας. Είχε και την άλλη πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ένα πιο θορυβώδη λαϊκιστικό λόγο. Κατά τη γνώμη μου αυτό επηρέασε πάρα πολύ το αποτέλεσμα. Αλλά αφού έκλεισε ο κύκλος, νομίζω επέλεξε να αφήσει τις εξελίξεις να προχωρήσουν», είπε ο κ. Σταθάκης.

«Η κατάσταση στην Κεντροαριστερά είναι μία κατάσταση η οποία όλοι αναγνωρίζουν ότι το άθροισμα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τις εκλογές και μετά είναι γύρω στο 30%, άρα υπάρχει ένα στρατηγικό πρόβλημα. Κανένας πολιτικός δεν μπορεί να δει αυτό το χώρο και να λέει πώς θα διαμορφωθούν οι συνθήκες να υπάρχει αντίπαλο δέος στη Νέα Δημοκρατία που έχει μεγάλη υπεροχή αυτή τη στιγμή. Άρα το πρόβλημα είναι ευρύτερο της Κεντροαριστεράς. Άρα οποιοδήποτε νέο σχήμα και παλιό και δεν ξέρω τι άλλο, σε αυτό το ερώτημα πρέπει να απαντάει», είπε 

Τέλος, ο Γιώργος Σταθάκης ανέφερε: Έβλεπα και βλέπω τον εαυτό μου σε οποιοδήποτε σχήμα ευρύτερου χαρακτήρα αυτού του τύπου. Εξάλλου είναι γνωστό ότι στήριξα τον Τσακαλώτο στον πρώτο γύρο και την Αχτσιόγλου στο δεύτερο γύρο των προεδρικών. Πιο ανοιχτά δε γινόταν.