Quantcast

Σταύρος Καλαφάτης: Ενότητα και δημοκρατική επαγρύπνηση απέναντι στην τυφλή βία

«Μήνυμα ενότητας και δημοκρατικής επαγρύπνησης από όλο τον πολιτικό κόσμο απέναντι σε κάθε είδους φασιστική λογική και συμπεριφορά, απέναντι στην τυφλή βία, στο διχασμό και στους κουκουλοφόρους αποστέλλει η συμβολική τελετή του Σαββάτου για τα θύματα της Marfin», τόνισε ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Αταίριαστοι» του ΣΚΑΙ με τους Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

«Σ ΄ένα τέτοιο γεγονός, μια εκδήλωση μνήμης θα πρέπει όλα τα κόμματα να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», ανέφερε ο κ. Καλαφάτης και πρόσθεσε: «Είναι λυπηρό το γεγονός ότι ένα κάλεσμα μνήμης για τρεις ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την τυφλή βία αντιμετωπίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ ως επικοινωνιακό τέχνασμα. Και αυτό όταν είναι αυτονόητο ότι η εκδήλωση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, έχει ως στόχο όλος ο πολιτικός κόσμος να στείλει ένα μήνυμα ενότητας και δημοκρατικής επαγρύπνησης απέναντι στην τυφλή βία. Είναι ενδεικτικό και θλιβερό την ίδια στιγμή, το γεγονός ότι στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται λόγος για τραγωδία και όχι για δολοφονίες αθώων ανθρώπων, ούτε για μολότοφ, που ήταν βεβαίως ο λόγος που έχασαν τη ζωή τους οι τρεις νέοι συνάνθρωποί μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε κατώτερος των περιστάσεων ειδικά σε μια τέτοια εκδήλωση χωρίς πολιτική και κομματική σκοπιμότητα. Ο κ. Τσίπρας κατέφυγε σε μια υπεκφυγή. Είναι θλιβερό και δεν αρμόζει στην περίσταση».

Εν τω μεταξύ, σχολιάζοντας διαφορετικές εκτιμήσεις για την ύφεση από την Κομισιόν και την ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Καλαφάτης εξήγησε ότι δύο είναι οι βασικοί λόγοι. Πρώτον, διότι είναι διαφορετικός ο χρόνος που υπολογίζει η Κομισιόν το τέλος της κρίσης και δεύτερον, διότι δεν υπολογίζεται σειρά μέτρων τα οποία υλοποιούνται, όπως είναι π.χ. τα 7 δισ. της ρευστότητας από την εγγυοδοσία.

Στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι από την ελληνική πλευρά δεν μπορεί να γίνει σωστός υπολογισμός, ο κ. Καλαφάτης απάντησε ότι και οι τρεις βασικοί μηχανισμοί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο ESM ξεκίνησαν τις πρώτες εκτιμήσεις τους στα μέσα Μαρτίου υπολογίζοντας χαμηλά επίπεδα ύφεσης και μετά από ενάμισι μήνα τις διαφοροποίησαν.

Όπως είπε «η ελληνική κυβέρνηση αποδεικνύοντας αξιοπιστία, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, μόλις πριν μια εβδομάδα απέστειλε επιστολή σχετικά με το πώς αντιλαμβάνεται το επίπεδο της ύφεσης, με δύο σενάρια, το βασικό με ύφεση στο 4,7 και το δυσμενές στο 7,9 αποδεικνύοντας επισήμως και εγκύρως ότι έχει σταθερή και φερέγγυα εκτίμηση».

«Το ζήτημα της οικονομίας, ειδικά μέσα από μια τόσο μεγάλη δοκιμασία σε υγειονομικό και οικονομικό επίπεδο δεν προσφέρεται για πλειοδοσία. Και βεβαίως τα λεφτόδεντρα έχουν μαραθεί» υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Όταν ακούμε από τον ΣΥΡΙΖΑ αναλύσεις σε οικονομικό επίπεδο κουμπωνόμαστε δύο και τρεις φορές. Αναφέρομαι βεβαίως, στο γεγονός ότι με τις αυταπάτες του, χρεώθηκε η χώρα 100 δισ. ευρώ πριν από πέντε χρόνια και βεβαίως στο γεγονός ότι αμέσως μόλις ανέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η χώρα γύρισε στην ύφεση. Εμείς θα κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις. Θα συνεχίσουμε, σοβαρά και υπεύθυνα για να μπορέσουμε ν΄ανορθώσουμε την οικονομία».

Απαντώντας στο ερώτημα στο αν χρειάζεται μεγαλύτερη παρέμβαση του κράτους σε περιπτώσεις απειθαρχίας πολιτών στα μέτρα για τον κορωνοϊό, ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε ότι η περιπέτεια δεν έχει τελειώσει ακόμα, «θα πρέπει να επιμείνουμε σε συνεχή ενημέρωση ώστε να γίνει βίωμα στον καθένα και στην καθεμιά, ότι μπορεί να έχουν αρθεί τα μέτρα, ωστόσο υπάρχει η ατομική ευθύνη του καθενός μας και πρέπει να λαμβάνονται τα μέτρα προστασίας. Αυτό το βίωμα πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα».