Quantcast

Στην Πράγα για τη Σύνοδο Κορυφής ο Μητσοτάκης - Θα ενημερώσει για την τουρκική προκλητικότητα - Συνεχίζει την πολεμική ρητορική ο Ερντογάν

Στην Πράγα θα βρεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τη Σύνοδο Κορυφής και Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

 Όπως είναι γνωστό, στην Τσεχική πρωτεύουσα έχει προσκληθεί και θα συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Έως χθες βράδυ κυβερνητικές πηγές τόνιζαν με νόημα πως δεν υπάρχουν ενδείξεις μέχρι αυτή τη στιγμή προς την κατεύθυνση μιας πιθανής συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν. Τα ίδια πρόσωπα εξηγούσαν ότι ο πρωθυπουργός θα συμπέσει στον ίδιο χώρο με τον Τούρκο πρόεδρο, εννοώντας στην Ολομέλεια, κατά την έναρξη της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, ωστόσο, διευκρίνιζαν πως παραμένει ακόμη ασαφές αν καθ όλη τη διάρκεια της Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας σήμερα την Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα συμπέσουν έχοντας αμφότεροι δικαίωμα λόγου. 

  Πάντως, κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν πως σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώσει αύριο Παρασκευή στην άτυπη Σύνοδο τους 27 της Ε.Ε. για τις τελευταίες εξελίξεις και εν προκειμένω για την κλιμάκωση της ακραίας ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας, αλλά και για την πρόσφατη συμφωνία ανάμεσα στην Αγκυρα και την κυβέρνηση της Τρίπολης, καθώς και για το άκυρο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Συγκεκριμένα, αναμένεται να υπογραμμίσει τους κινδύνους της τουρκικής συμπεριφοράς για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή εν μέσω μιας κρίσιμης συγκυρίας. Άλλωστε και σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετέχει σε πάνελ για την ασφάλεια, στο οποίο θα μιλήσουν ηγέτες χωρών, που υποστηρίζουν τις ελληνικές θέσεις, όπως της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Κροατίας.

Στο πλαίσιο της σημερινής Συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας, που διοργανώνει στην Πράγα η Τσεχική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε ένα από τα 4 θεματικά τραπέζια με αντικείμενο την Ενέργεια, την Οικονομία και την Κλιματική Αλλαγή συμπρόεδρος, καθώς όπως λένε τα ίδια πρόσωπα επικαλούμενα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις ευρωπαϊκές προσπάθειες για τη συγκράτηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού βρίσκουν ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο ίδιο τραπέζι θα μιλήσουν ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς , ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα, καθώς και οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας, του Βελγίου, της Ιρλανδίας, της Βουλγαρίας, της Νορβηγίας και της Σερβίας.

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ, και της Αιγύπτου που έχουν στηλιτεύσει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές, τη σκυτάλη πήρε και το βρετανικό ΥΠΕΞ, στηρίζοντας ξεκάθαρα την Ελλάδα. 

Πολεμική ρητορική από τον Ερντογάν παρά το διεθνές «άδειασμα»

Απανωτά «χαστούκια» εισπράττει μέσα σε λίγες ώρες από τη διεθνή κοινότητα ο Ερντογάν για το γεγονός ότι η κυριαρχία των ελληνικών νησιών δεν αμφισβητείται, αλλά και για την παράνομη συμφωνία του με τη Λιβύη.

Μετά την Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, των ΗΠΑ, και της Αιγύπτου που έχουν στηλιτεύσει δημόσια τις τουρκικές πρακτικές, τη σκυτάλη πήρε και το βρετανικό ΥΠΕΞ, στηρίζοντας ξεκάθαρα την Ελλάδα.  «Δεν θεωρούμε ότι τελεί υπό αμφισβήτηση η κυριαρχία των νησιών του Αιγαίου» ανέφερε σε δήλωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας, απαντώντας σε ερώτηση Ελλήνων δημοσιογράφων. 

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας έρχεται λίγες ώρες μετά το παραλήρημα του υπουργού Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος -μεταξύ άλλων- είπε πως «θέλουμε να μοιράζονται τα πλούτη του Αιγαίου δίκαια, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας», τονίζοντας εν μέσω παραληρήματος πως η Τουρκία δεν θα κάνει ούτε χιλιοστό πίσω και ότι οι Ένοπλες δυνάμεις έχουν λάβει σαφείς οδηγίες.

Την ίδια ώρα, επανερχόμενο στο ζήτημα του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, μέσω εκπροσώπου του, παρέπεμψε στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι κατά την άποψη τόσο της ΕΕ όσο και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, «η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Έως τώρα δεν έχουμε στη διάθεσή μας το κείμενο της συμφωνίας, για αυτό δεν είναι δυνατή μια αξιολόγηση αυτή τη στιγμή. Σε αυτό το πλαίσιο παραπέμπω στη δήλωση της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Υπηρεσίας από τις 3 Οκτωβρίου. Θα παρακολουθούμε στενά τις περαιτέρω εξελίξεις. Από τη σκοπιά της ΕΕ και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η ήδη το 2019 συναφθείσα συμφωνία θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης δεν συνάδει με το δίκαιο της θάλασσας», ανέφερε πριν από λίγο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Νωρίτερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ είχε τονίσει ότι «αρχή του διεθνούς δικαίου είναι ότι δύο κράτη δεν μπορούν να συνάψουν συμφωνία σε βάρος ενός τρίτου κράτους», επισημαίνοντας ότι «εάν δύο χώρες συνάπτουν μια συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, τότε σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν και υπό αυτή την έννοια δεν έχει καμία νομική επίπτωση».

 
 

Άμεση αντίδραση της Αθήνας

Η απάντηση της Ελλάδας στο παραλήρημα του Χουλουσί Ακάρ ήταν άμεση, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να στέλνει σαφές μήνυμα στη γείτονα ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα,.  «Δεν πρόκειται να τρομοκρατηθούμε αλλά ούτε και να μπούμε σε λεκτική διαμάχη με την Τουρκία» ξεκαθάρισε ο Νίκος Δένδιας. 

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα με όλα τα μέσα», ξεκαθάρισε από την Πολωνία ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, εν μέσω κλιμάκωσης των προκλήσεων από την Άγκυρα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα παράνομη και άκυρη την τουρκολιβυκή συμφωνία, μιλώντας στο Φόρουμ Ασφαλείας της Βαρσοβίας με θέμα την απάντηση της ΕΕ στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ερωτηθείς από τον συντονιστή του πάνελ ποιες προκλήσεις μπορούν να τον ξυπνήσουν τα βράδια, ο υπουργός Εξωτερικών αφού ανέφερε ότι κάθε βράδυ ρίχνει μια ματιά στις τουρκικές υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, απάντησε η διάλυση της Ευρώπης και όχι απλώς την αστάθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ