Quantcast

Κρίνεται η μορφή του ψηφοδελτίου για την Αναθεώρηση- Αποκάλυψη real.gr: Χωρίς κατεύθυνση το 1997 και το 2007

Σε σύσκεψη, η οποία θα διεξαχθεί στις 4 σήμερα το απόγευμα με τη συμμετοχή των εισηγητών των κοινοβουλευτικών Ομάδων θα κριθεί η μορφή του ψηφοδελτίου της ψηφοφορίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Η μάχη επιχειρημάτων αναμένεται να είναι έντονη με σημείο τριβής το αν η προτείνουσα Βουλή όπως η σημερινή δεσμεύει την επόμενη, την αναθεωρητική ως προς το περιεχόμενο των άρθρων. 

Δια του εισηγητή της Γιώργου Κατρούγκαλου η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η απόφαση αυτής της Βουλής είναι δεσμευτική και ότι η επόμενη δεν μπορεί να αποφασίσει το περιεχόμενο κατά το δοκούν.

Σε μια προσπάθεια να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή με ισχυρό τρόπο η σκέψη που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ είναι το περιεχόμενο της πρότασης να αποτυπωθεί και στο ψηφοδέλτιο ώστε η Βουλή να μην αποφασίσει μόνο την ανάγκη αναθεώρησης αλλά και την κατεύθυνση στην οποία θα πρέπει να κινηθεί η αναθεώρηση.

Κάτι τέτοιο ωστόσο θα είναι καινοφανές . Tα ψηφοδέλτια της α' φάσης αναθεώρησης το 1998 και το 2007 τα οποία αποκαλύπτει σήμερα το real.gr δείχνουν ότι σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν είχε συμπεριληφθεί κατεύθυνση παρά μόνο ο τίτλος τους άρθρου που ετίθετο προς ψήφιση. Το παράδειγμα 1998 και 2007 αναμένεται να επικαλεστεί η Νέα Δημοκρατία στη σύσκεψη υπό τον Νίκο Βούτση επιμένοντας πως η μόνη δέσμευση που θα έχει η επόμενη Βουλή είναι μόνο προς την κατεύθυνση και όχι ως προς το περιεχόμενο.

Τα ψηφοδέλτια των δύο προηγούμενων αναθεωρήσεων :