Quantcast

Σε εξέλιξη το τετ α τετ Ερντογάν-Δένδια στην Αγκυρα - Ακολουθεί συνάντηση με Τσαβούσογλου

O Νίκος Δένδιας βρίσκεται στην Άγκυρα, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πριν από το ταξίδι του στην Άγκυρα, ο Νίκος Δένδιας υποδέχθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για την τριμερή σύνοδο των τριών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στην Άγκυρα, και από τις 15:00 (ώρα Ελλάδας) συναντά τον Πρόεδρο της Τουρκίας και ακολούθως να έχει συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του.

Σχετικά με τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο Πρόεδρο, διευκρινίζεται ότι η εν λόγω συνάντηση ζητήθηκε από την τουρκική πλευρά, σημείωναν διπλωματικές πηγές.

Μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Οι δύο πλευρές αναμένεται να εξετάσουν ζητήματα διμερών σχέσεων καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ειδικότερα, αναμένεται να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικές, καθώς και οι διεθνείς εξελίξεις με έμφαση στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού, καθώς και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στην Λιβύη και τη Συρία. 

Μετά το πέρας της συνάντησης στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις (γύρω στις 19:00). Επίσης, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα παραθέσει προς τιμήν του κ. Δένδια δείπνο «ιφτάρ», λόγω της έναρξης του Ραμαζανιού.

Τσαβούσογλου: Πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για τα θέματα που δεν συμφωνούμε με την Ελλάδα

“Οι συζητήσεις με την Ελλάδα ξεκίνησαν πρόσφατα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Τουρκία... Θα τον φιλοξενήσουμε στην Άγκυρα σήμερα. Η ατμόσφαιρα θα είναι φιλική. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές” δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, λίγες ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια στην Άγκυρα.

“Οι συζητήσεις με την Ελλάδα ξεκίνησαν πρόσφατα. Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών έρχεται στην Τουρκία... Θα τον φιλοξενήσουμε στην Άγκυρα σήμερα. Η ατμόσφαιρα θα είναι φιλική. Ο διάλογος με την Ελλάδα και οι επισκέψεις υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικές και ικανοποιητικές” είπε μεταξύ άλλων ο Τσαβούσογλου.

Και πρόσθεσε: “Ούτε η ΕΕ ούτε καμία άλλη χώρα χρειάζεται να διαμεσολαβήσει για να λύσουμε τα προβλήματά μας με την Ελλάδα. Υπάρχουν θέματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στα οποία δεν συμφωνούν οι δύο χώρες. Πρέπει να συζητήσουμε ανοιχτά για αυτά τα θέματα”.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο διεθνών επικρίσεων κατά της Τουρκίας, τόσο αμερικανικών όσο και ευρωπαϊκών για μία σειρά θεμάτων, όπως την αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το περιστατικό με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο, την επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Ο Ερντογάν απειλεί με νέα εισβολή στην Κύπρο: Αν χρειαστεί να επέμβουμε τα πλοία μας είναι έτοιμα

Την Τετάρτη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε άκρως εμπρηστικές δηλώσεις για την Κύπρο, αλλά και για τη Λιβύη. 

«Για την Κύπρο έχουμε πει ότι δεν θα χαρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων κι αν κριθεί απαραίτητο, θα επέμβουμε», είπε χαρακτηριστικά ο «σουλτάνος». «Αυτή τη στιγμή τα πλοία μας είναι υπ’ ατμόν και έτοιμα ανά πάσα στιγμή να προβούν σε ορισμένα βήματα αν χρειαστεί. Εμείς δεν αποφεύγουμε τις διαπραγματεύσεις. Αρκεί να μάθουν να σέβονται την Τουρκία», συμπλήρωσε ο Ερντογάν.

Ο Ερντογάν, όμως, δεν έμεινε μόνο σ' αυτά. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν έχει δικαιώματα ανοιχτά της Λιβύης, ούτε δυνατότητες για έρευνες και γεωτρήσεις και γι’ αυτό ενοχλείται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

«Το πιο σημαντικό άλμα στην ανατολική Μεσόγειο ήταν η συμφωνία που συνάψαμε με τη Λιβύη», επισήμανε και πρόσθεσε: «Η Τουρκία με τη Λιβύη έδειξαν την αποφασιστικότητα με τις έρευνες και τις γεωτρήσεις στην Ανατ. Μεσόγειο. Τώρα θα κάνουμε από κοινού με τη Λιβύη και έρευνες και γεωτρήσεις. Εξαιτίας αυτού έχει ενοχληθεί η Ελλάδα, επειδή δεν έχει η ίδια αυτές τις δυνατότητες. Δεν έχει τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σε αυτή την περιοχή. Σε όλες αυτές τις συγκρούσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αν εμείς δεν υιοθετούσαμε έναν πιο ήπιο ύφος, η κατάσταση θα είχε εξελιχθεί διαφορετικά, θα πήγαινε αλλού, αλλά εμείς επιδείξαμε κατανόηση. Κάθε φορά, όταν υπήρξε ανάγκη, αποσύραμε πίσω τα πλοία μας για συντήρηση, πήραμε πίσω τα ερευνητικά μας και δεν είπαμε τίποτα».