Quantcast

Συνάντηση μιας ώρας μεταξύ Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη - Ακάρ: Θερμό το κλίμα

Σε καλό κλίμα, με πολλές προσωπικές αναφορές των δύο ηγετών, ολοκληρώθηκε η συνάντηση -διάρκειας περίπου μιας ώρας-  του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ξεκίνησε στις 16.45, όπως ήταν προγραμματισμένο.

«Χαίρομαι που σας συναντώ με τη νέα μου ιδιότητα» είπε ο πρωθυπουργός ανταλλάσοντας χειραψία με τον Τούρκο Πρόεδρο.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης, η Πρέσβης Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου (διπλωματική σύμβουλος) και ο Δημήτρης Μητρόπουλος ενώ τον κ. Ερντογάν συνόδευαν οι Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ. 

Ακαρ: Θερμό το κλίμα - Ανυπομονούμε για θετική επανεκκίνηση των σχέσεων

Σε πολύ καλό και θερμό κλίμα διεξήχθη η συνάντηση Ερντογάν - Μητσοτάκη, είπε ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση  του ανταποκριτή του real.gr, Θανάση Τσίτσα, στη Νέα Υόρκη, ο τούρκος υπουργός Αμυνας δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει μία θετική επανεκκίνηση των σχέσεων Αθήνας - Αγκυρας και ότι ανυπομονούν γι αυτό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν νέοι γύροι συνομιλιών Ελλάδας -Τουρκίας για επίλυση των διαφορών.

Ο Χουλουσί Ακάρ απέφυγε να απαντήσει όταν του τέθηκε το ερώτημα «όχι προκλήσεις όχι γεωτρήσεις».

Αναφερόμενος στο κυπριακό είπε ότι όλοι επιθυμούν να υπάρξει λύση του προβλήματος. Όταν ρωτήθηκε για τους όρους αναφοράς, απάντησε «αυτά είναι λεπτομέρειες»

Πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την ιδιότητα του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Η κυβέρνηση προσδοκά μια “θετική  επανεκκίνηση” των σχέσεων Αθήνας και Αγκυρας και μια συνολικότερη αποκλιμάκωση της  έντασης σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει επίσης την Τετάρτη στο Global Business Forum του Bloomberg. Στο περιθώριο του Forum ο κ. Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV.

Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο Αμερικανός υπουργός Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών. Θα είναι το τρίτο συνεχόμενο  ραντεβού με μεγαλοεπενδυτές σε μια προσπάθεια να παρουσιαστεί το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει ως άξονες τη μείωση των φόρων και τις αποκρατικοποιήσεις  

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το βράδυ της Τετάρτης με ομιλία του σε ανοικτή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο ελληνοαμερικανικό σχολείο του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια.