Quantcast

Συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν: Ο διάλογος των δύο ηγετών μπροστά στις κάμερες -Βίντεο

Μιάμιση περίπου ώρα είχε διάρκεια η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που ολοκληρώθηκε περίπου στις 14:30 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).  

Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην προεδρική κατοικία Βαχντετίν, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Οι δύο ηγέτες είχαν έναν σύντομο διάλογο λίγο μετά την άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού για το τετ α τετ.

«Mε όλα αυτά που συμβαίνουν έχουμε πολλά να συζητήσουμε για την περιοχή μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν να απαντά «θα τα συζητήσουμε όλα».

Οι δύο ηγέτες, που επέλεξαν να πάνε στο γεύμα χωρίς γραβάτα σχολίασαν επίσης με χαλαρή διάθεση την ενδυματολογική τους επιλογή, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να αναφέρει ότι «η χαλαρή ενδυμασία αρκετές φορές προσφέρεται για πιο σοβαρές συζητήσεις»

«Κι εγώ προτιμώ την πιο χαλαρή ενδυμασία», απάντησε ο Ερντογάν.

Στο τέλος της κουβέντας ο Έλληνας πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν θα πάρει έναν καφέ ή ένα τσάι με τον κ. Μητσοτάκη να απαντάει: «μια χαρά είναι το νεράκι, εκτός αν πάρετε εσείς ένα τσάι οπότε θα πάρω κι εγώ».

Δείτε βίντεο

Eικόνες από το γεύμα:

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός περέστη στη Θεία Λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ενώ στις 16:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο στο Σισμανόγλειο Μέγαρο.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει δραματικά την ασφάλεια στην Ευρώπη, ενώ έχει ταυτόχρονα διατρανώσει την απερίφραστη καταδίκη της διεθνούς κοινότητας σε κάθε μορφή επεκτατισμού και αναθεωρητισμού. Μάλιστα, στο σημερινό τοπίο ασφαλείας, η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

«Μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση»

Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, έχει επισημάνει τα προηγούμενα 24ωρα ότι έχει «ρεαλιστικές και μετρημένες προσδοκίες από τη σημερινή συνάντηση» και αυτό γιατί, όπως έχει σημειώσει δεν υπάρχει προσδοκία ότι οι διαφωνίες με την Τουρκία, θα ξεπεραστούν.

Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι οι τουρκικές αιτιάσεις για μία σειρά θεμάτων είναι γνωστές και ότι η Ελλάδα τις απορρίπτει και τις αντικρούει σε όλα τα επίπεδα και με κάθε ευκαιρία. Όπως γνωστές είναι και οι ελληνικές θέσεις, δηλώνουν οι ίδιες πηγές και συνεχίζουν: «όμως το ότι διαφωνούμε δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε. Οι δίαυλοι επικοινωνίας πρέπει να παραμείνουν ανοικτοί σε όλα τα επίπεδα και να αποκλιμακωθεί η ένταση».

Σε κάθε περίπτωση από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν πως υπάρχουν θέματα και σημεία της λεγόμενης θετικής ατζέντας, τα οποία μπορούν να προχωρήσουν και να βελτιώσουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες προς όφελος των δύο λαών.