Quantcast

Συνάντηση Μητσοτάκη-Γκουτέρες: Στο επίκεντρο η τουρκική προκλητικότητα - Απόψε η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΓΣ του ΟΗΕ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε χθες Πέμπτη με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, συζητήθηκαν διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, ιδιαίτερα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Για το Κυπριακό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η στάση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής πλευράς ισοδυναμεί με πλήρη απόρριψη των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ειρηνική και δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο πρωθυπουργός, κατά τις ίδιες πηγές, ενημέρωσε επίσης τον Γενικό Γραμματέα για την τουρκική προκλητικότητα, που εκδηλώνεται τόσο με την αναβάθμιση των παράνομων αξιώσεων, όσο και σε επίπεδο ρητορικής. Επανέλαβε ότι η Αθήνα πορεύεται πάντα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, τις πρόνοιες της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και τις αρχές καλής γειτονίας.

Απόψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μιλήσει στη ΓΣ της Ολομέλειας του ΟΗΕ.

Mητσοτάκης στο CNN: Η Τουρκία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό για πολιτικό όφελος

Ηχηρή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός στα fake news του Ερντογάν που κατηγόρησε την Ελλάδα για πνιγμούς βρεφών στο Αιγαίο από το βήμα του ΟΗΕ. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας από τη Νέα Υόρκη στο δίκτυο CNN και τη δημοσιογράφο Ιsa Soares κάλεσε την τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και το Δίκαιο της Θάλασσας, μιλώντας παράλληλα για «fake news» όσον αφορά τους τουρκικούς ισχυρισμούς για το μεταναστευτικό.

«Η Ελλάδα έχει σώσει 10.000 ανθρώπους στη θάλασσα. Μόνο σήμερα σώσαμε εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά. Το να κατηγορεί την Ελλάδα για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας μία χώρα που έχει εργαλειοποιήσει μετανάστες είναι απίστευτο. Να θυμίσω τι συνέβη το Μάρτιο του 2020 όταν ο Πρόεδρος Ερντογάν ανοιχτά ενθάρρυνε περισσότερους από 10.000 κατατρεγμένους ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη για να ασκήσει πίεση στην ΕΕ. Εμείς έχουμε μία υποχρέωση να προστατεύουμε τα σύνορα και να σεβόμαστε απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα. 'Αρα είναι απόλυτη διαστρέβλωση της πραγματικότητας και είμαι πραγματικά πολύ απογοητευμένος με αυτά τα fake news. Θα έπρεπε να είμαστε σε θέση να κάτσουμε με την Τουρκία και να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες και να συνεργαστούμε. Είμαι ο πρώτος που έχω πει ότι η Τουρκία έχει ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης", ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

«Η ρητορική του Ερντογάν είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή»

Ερωτηθείς γιατί το κάνει αυτό ο Τούρκος πρόεδρος, ο πρωθυπουργός απάντησε πως δεν ξέρει τι σκέφτεται ο Ταγίπ Ερντογάν. Είπε επίσης πως έχει εσωτερική ατζέντα εδώ και καιρό και τόνισε πως αυτή η ρητορική είναι απαράδεκτη και μη αποδεκτή. "Εμείς πορευόμαστε με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας", ανέφερε.

Για τις κυρώσεις της Ε.Ε έναντι της Ρωσίας, είπε ότι "έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας να τις συνεχίσουμε". Σημείωσε ότι οι κυρώσεις λειτουργούν, αλλά θα πάρει χρόνο για να δούμε τις επιπτώσεις τους στη ρωσική οικονομία, αλλά θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι προστατεύουμε τους λαούς μας, τις επιχειρήσεις μας από το υψηλό κόστος ενέργειας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ρωσία εργαλειοποιεί την ενέργεια, το κόστος της οποίας έχει εκτιναχθεί στα ύψη και βλέπουμε τις επιπτώσεις σε όλο τον πλανήτη.

"Δεν είμαι έτοιμος να σχολιάσω το 8ο πακέτο κυρώσεων γιατί δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε αυτό το σημείο. Βρίσκεται σε τεχνικό επίπεδο πριν παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει να κρατήσουμε την ευρωπαϊκή συνοχή γιατί έρχεται δύσκολος χειμώνας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε, επίσης, ότι θα πρέπει όλες οι χώρες να αποφασίσουν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να έχουν αντίκτυπο στην ρωσική και όχι στην ευρωπαϊκή οικονομία. Παράλληλα εκτίμησε ότι η προσπάθεια του Βλαντιμίρ Πούτιν θα αποτύχει.

Για τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας ανέφερε ότι στην Ελλάδα η κυβέρνηση προσπαθεί να τις κρατήσει σε λογικά επίπεδα. "Έχουμε το δημοσιονομικό περιθώριο να στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις", συμπλήρωσε, ενώ είπε ότι πρέπει να στηρίξουμε στον πόλεμο την Ουκρανία "για να σταθούμε απέναντι στα αυταρχικά καθεστώτα".