Quantcast

Συνεδριάζει η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ - Ζαχαριάδης στον realfm: Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και οι πρόεδροι δεν είναι CEO

Συνεδριάζει εκτάκτως η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  μετά τις σφοδρές αντιδράσεις που προκαλεί το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη.

«Το κόμμα δεν πρέπει να θεωρείται μαγαζί κανενός» σχολίασε μιλώντας στον realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου με τον Αντώνη Δελλατόλα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Παράλληλα διερωτήθηκε γιατί δεν τέθηκε το ερώτημα αν τα μέλη είναι ευχαριστημένα από την ηγεσία του κόμματος.

Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και οι πρόεδροι δεν είναι CEO, πρόσθεσε.

Διερωτήθηκε παράλληλα ότι δεν καταλαβαίνει πώς προέκυψε 5 μέρες πριν το συνέδριο ένα ερωτηματολόγιο.

Αιχμές Θεοχαρόπουλου για Κασσελάκη: Δεν μπορεί να αγνοούνται τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος

Στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη αναφέρθηκε το μέλος της ΠΓ του κόμματος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Μega ανέφερε:

«Τα κόμματα έχουν συντεταγμένες λειτουργίες, έχουν όργανα και καταστατικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει όλα αυτά και δεν μπορούν να αγνοούνται. Ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε ένα ερωτηματολόγιο στον iSiriza, και ουσιαστικά κατέθεσε προτάσεις για να απαντήσουν όσοι μπαίνουν στο iSiriza. Τα κόμματα δεν είναι εταιρείες και τέτοια ζητήματα ανοίγουν με συγκεκριμένο τρόπο, να συμμετέχουν τα μέλη σε διαβούλευση και να υπάρχουν και διαφορετικές απόψεις. Τα μέλη πρέπει να τα βάλουμε μπροστά σε αυτή τη διαδικασία. Δεν εκλέχθηκε μόνο ο πρόεδρος απ΄ τα μέλη. Όλοι όσοι έχουν εκλεγεί από την κοινοβουλευτική επιτροπή έχουν εκλεγεί από τα μέλη. Επειδή υπάρχουν όργανα δεν μπορεί να αφήνεται ένα τέτοιο θέμα στην άκρη ή να μαθαίνεται από τα ΜΜΕ, πρέπει να υπάρχει μια συντεταγμένη λειτουργία πάντα με την κρίσιμη στάση του προέδρου», υπογράμμισε.

Σε ερώτηση για το αν τεθεί θέμα αρχηγού ο κος Θεοχαρόπουλος ανέφερε: «Υπάρχει θέμα λειτουργίας και όχι αρχηγού. Δεν μπορεί να αγνοούνται τα όργανα και το καταστατικό του κόμματος που έχουν συγκεκριμένες διαδικασίες. Πρέπει να είμαστε 2ο κόμμα στις ευρωεκλογές και πρέπει να πάμε μπροστά. Το κόμμα δεν γνώριζε για το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου και έπρεπε να συζητηθεί το τι μπαίνει σε ερωτηματολόγιο ή όχι από τα μέλη της ΚΕ. Δεν χωρούν αυτή τη στιγμή ατομικές λειτουργίες. Δεν χωράει μία νέα εσωστρέφεια αυτή τη στγμή».

Πέτρος Παππάς: Λανθασμένη προσέγγιση το αίσθημα ιδιοκτησίας που έχουν κάποια στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

«Εγώ αιφνιδιάστηκα περισσότερο με τις αντιδράσεις όσων στελεχών αντέδρασαν στο ερωτηματολόγιο, όχι με το ερωτηματολόγιο αυτό καθαυτό» τόνισε ο Πέτρος Παππάς, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 σχετικά με τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που φέρνουν έκτακτη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας στην Κουμουνδούρου.

Σχετικά με το περιεχόμενο του ερωτηματολογίου, ο κ. Παππάς επισήμανε πως πρόκειται ούτως ή άλλως για μια συζήτηση η οποία γίνεται εντός του ΣΥΡΙΖΑ «εδώ και πολλούς μήνες, εδώ και πολλά χρόνια». «Καταρχήν, την ξεκίνησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αποχωρώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είχε πει ότι έχει κλείσει ο ιστορικός κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως τον γνωρίζαμε και ένας νέος κύκλος πρέπει να ανοίξει. Οπότε δεν καταλαβαίνω γιατί κάποια απλά ερωτήματα, τα οποία δημιουργούν έναν διάλογο με τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλούν τόσο μεγάλο πρόβλημα, τη στιγμή μάλιστα που αυτός ο διάλογος και αυτές οι απαντήσεις μπορούν να ενισχύσουν τις διαδικασίες τις κομματικές, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Μου προκαλεί αλγεινή εντύπωση ή τουλάχιστον μου φαίνεται υπερβολικό και περίεργο το να υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις σε κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Και ποιες είναι οι ερωτήσεις, μιλάμε για τον χαρακτήρα του κόμματος και προφανώς τη στιγμή που καταστατικά το κόμμα ξεκινά από την Αριστερά και φτάνει στο προοδευτικό κέντρο, είναι νομίζω πολύ λογικό κάποιος να το χαρακτηρίσει ενδεχομένως κεντροαριστερό το κόμμα. Δηλαδή ποια είναι ακριβώς αυτά τα οποία ενόχλησαν;

Το ότι στον εκλεγμένο πρόεδρο του κόμματος, τον οποίο ήρθαν να ψηφίσουν δεκάδες χιλιάδες μέλη με την εντολή να τα αλλάξει όλα, δεν αναγνωρίζεται η δυνατότητα να απευθυνθεί στα μέλη και να έχει έναν νέου τύπου διάλογο, αντλώντας συμπεράσματα από τη βάση, αυτό νομίζω είναι το προβληματικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παππάς.

Σχετικά με τις ενστάσεις που εγείρουν στελέχη του κόμματος ως προς ότι δεν είχαν ενημερωθεί παρότι υπάρχουν όργανα και διαδικασίες στο καταστατικό του κόμματος, ο κ. Παππάς επισήμανε τα εξής. «Εγώ δεν καταλαβαίνω τι διαδικασία θα περίμεναν να ακολουθηθεί σε μια άμεση, σε μια αδιαμεσολάβητη επικοινωνία την οποία επιδιώκει ο πρόεδρος σταθερά με τη βάση του κόμματος, θέτοντας τη βάση για έναν διάλογο και για μια διαδραστική προσέγγιση. Αυτό είναι μια ανεξάρτητη διαδικασία από αυτή η οποία γίνεται στα όργανα του κόμματος, τα οποία προφανώς συντεταγμένα οδηγούνται σε ένα συνέδριο, παίρνουν τις αποφάσεις τους. Αυτό είναι ένας διάλογος με την κοινωνία και θα ξαναπώ σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι αυτές οι οποίες βιώνει η Κεντροαριστερά και ο ΣΥΡΙΖΑ στη χώρα, απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Αυτό το αίσθημα περίεργης ιδιοκτησίας, την οποία έχουν ενδεχομένως κάποια στελέχη για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι νομίζω μια λανθασμένη προσέγγιση. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στα μέλη του, ανήκει στον κόσμο εκείνον ο οποίος στη μεγάλη του πλειοψηφία θέλει να αλλάξουν όλα. Είναι μια διαπίστωση την οποία έκανε και ο Αλέξης Τσίπρας ήδη αποχωρώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για το Συνέδριο, εκεί, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παππάς, θα συζητηθεί το κείμενο των αποφάσεων, το οποίο έχει ήδη αποφασιστεί από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. «Αυτό το οποίο ξεκίνησε με πρωτοβουλία του προέδρου, είναι ένας διάλογος ο οποίος ξεκινά από την ημέρα που ξεκίνησε, προχθές και θα συνεχίσει σε ένα βάθος εβδομάδων για να προκαλέσει μια νέα διαδικασία που δεν αφορά το συνέδριο. Αφορά μια συνολική ανάπτυξη και αναδιάταξη του κόμματος, η οποία, να πω την αλήθεια, και πολύ άργησε. Έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει. Θέλω να πω ότι είναι μια διαδικασία την οποία εγώ βρίσκω ιδιαίτερα θετική και πρέπει με πολύ γρήγορα βήματα να κινηθεί, ανεξάρτητη του συνεδρίου» προσέθεσε ο κ. Παππάς.

«Θεωρώ ότι αν υπάρχει στο βάθος ένα σύνδρομο ιδιοκτησίας, πρέπει να απαλλαγούμε όλοι από αυτό. Δεν είναι κανένας μας ιδιοκτήτης του κόμματος. Το κόμμα ανήκει στα μέλη του και ανήκει και στα μελλοντικά μέλη του, τα οποία ελπίζουμε να είναι πολύ περισσότερα από τα σημερινά, δηλαδή τους ψηφοφόρους, τους μελλοντικούς» είπε καταλήγοντας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής του Συνεδρίου, απάντησε πως δεν το γνωρίζει αυτό ούτε και κατά πόσο ένα συνέδριο το οποίο έχει ήδη δρομολογηθεί θα πρέπει να αναβληθεί.