Συνέδριο Economist: 24η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την ελληνική κυβέρνηση

Οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, Εντι Ράμα και της Βόρειας ΜΑκεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου, πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας, αλλάμ και ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, τοποθετήθηκαν στο Συνέδριο του Economist.

Κατά τη διάρκεια της 24ης συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική κυβέρνηση, τέθηκαν όαλ τα σοβαρά ζητήματα που αφορούν τις χώρες των Βαλκανίων, το ευρωπαϊκό μέλλον Αλβανίας και Β. Μακεδονίας, η τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, το μεταναστευτικό αλλά και η κρίση της πανδημίας.

Επίσης συζητήθηκαν και τα θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο.

Edi Rama, πρωθυπουργός της Αλβανίας

Το μέλλον για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είναι η ένταξη και πλήρης ενσωμάτωση στην ΕΕ, τόνισε από το βήμα του Economist ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama. Σημείωσε μάλιστα ότι αυτό είναι μια απαίτηση των νέων γενεών αλλά και ένα όνειρο των παλαιότερων. Μίλησε για έναρξη μιας διαδικασίας συνεργασίας, ειρήνευσης και αλληλοκατανόησης εδώ και κάποιον καιρό στα Δυτικά Βαλκάνια, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο θέμα του Κοσόβου. Επεσήμανε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις διεθνών οργανισμών, τα Δυτικά Βαλκάνια θα πληγούν από τις επιπτώσεις της πανδημίας περισσότερο από άλλες περιοχές, αλλά η περιοχή έχει μεγάλες δυνατότητες αν υπάρξει στενή συνεργασία. Οι διαφωνίες που υπάρχουν σε σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια μπορούν να επιλυθούν με διάλογο, εκτίμησε, δίνοντας έμφαση στο παράδειγμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Εξήρε τη στάση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, μεταξύ άλλων στο θέμα της αλβανικής μειονότητας της Βόρειας Μακεδονίας, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες πρέπει να πηγαίνουν κόντρα στα ταμπού.

Zoran Zaev, πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας

Για μια ιδιαίτερη στιγμή για τα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία προσπαθούν να ενσωματωθούν στην ΕΕ, μίλησε στην παρέμβασή του στο συνέδριο του Economist ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev. Αναφέρθηκε στις αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία περίοδο στη Βόρεια Μακεδονία, όχι μόνο όσον αφορά το όνομα της χώρας αλλά και όσον αφορά τη δημοκρατία, τις ελευθερίες, την ποιότητα ζωής και τις φιλικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Εξήρε την «ανάληψη ηγεσίας» εκ μέρους της Ελλάδας στο θέμα της ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Μητσοτάκη, μεταξύ άλλων, για το θέμα της ονομασίας των προϊόντων αλλά και την αποφυγή διπλής φορολόγησης και εκτίμησε ότι μέσα από τον διάλογο θα προκύψουν λύσεις σε όλα τα διμερή θέματα. Μίλησε ακόμα για τις δύσκολες αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν στη Βόρεια Μακεδονία, συνδέοντάς το και με τον πολυεθνικό χαρακτήρα της χώρας, ενώ μίλησε επίσης για βελτίωση της ποιότητας ζωής στη χώρα του, καθώς το 2019 είχε ανάπτυξη 3,6% και η ανεργία μειώθηκε από 27% στο 16%. Όσον αφορά τις πρόσφατες εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία, είπε χαρακτηριστικά: «Προετοιμάζουμε μια σταθερή κυβέρνηση, με στόχους 4ετίας, θεωρούμε ότι δεν θα πάμε σε πρόωρες εκλογές, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την οικονομία μας, να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση και για τους γείτονές μας, και μέσα από αυτήν την προβλεψιμότητα και τη σταθερότητα της Βόρειας Μακεδονίας, ενθαρρύνω τους φίλους μας, τους γείτονές μας, να βρουν έναν καλό εταίρο στη Βόρεια Μακεδονία για το παρόν και το μέλλον». Επίσης, ο κ. Zaev αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία είναι πλέον το 30ό μέλος του ΝΑΤΟ και ότι η Ελλάδα είναι υπεύθυνη για το FIR της.

Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών

Στην ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα αναφέρθηκε η βουλευτής και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι μαζί με τους Έλληνες της Αλβανίας θα πρέπει να λειτουργήσουν ως γέφυρες μεταξύ των δύο λαών. Σημείωσε ότι η επανεκλογή Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία ήταν νίκη των φιλο-ευρωπαϊκών δυνάμεων της χώρας ενάντια στον λαϊκισμό και τον ακραίο εθνικισμό. Επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα πολλοί ευρωσκεπτικιστές στην περιοχή μας, αλλά οι φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις έχουν τώρα την πρωτοκαθεδρία. Παρατήρησε ότι η ΕΕ είχε αδιαφορήσει για ένα διάστημα για τα Δυτικά Βαλκάνια, λόγω των διαφωνιών εντός της ΕΕ για την περαιτέρω διεύρυνση. Χαρακτήρισε πολύ σημαντική την αγορά των Δυτικών Βαλκανίων και τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να προωθήσει τις υποψηφιότητες της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας για την ΕΕ όσο περισσότερο μπορεί. Για να ενισχυθούν τα επιχειρήματα υπέρ της ένταξης, θα πρέπει να καταπολεμηθεί η διαφθορά και να ενισχυθεί η δημοκρατία, επεσήμανε. Τέλος, η κ. Μπακογιάννη εξέφρασε την πεποίθησή της ότι στα ζητήματα των Βαλκανίων θα υπάρξει πρόοδος, την οποία οι λαοί θα υποστηρίξουν και θα βιώσουν.

Γιώργος Κατρούγκαλος, βουλευτής και τ. υπουργός Εξωτερικών

Η Συμφωνία των Πρεσπών έστειλε το μήνυμα στους λαούς των Βαλκανίων ότι ο ευρωπαϊκός δρόμος είναι ανοιχτός για αυτούς, τόνισε ο κατά την παρέμβασή του ο βουλευτής και τ. υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σημειώνοντας τη συμβολή του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ σε αυτό. Χαρακτήρισε “success story” την ενσωμάτωση των Αλβανών μεταναστών στην Ελλάδα, ενώ έκανε λόγο για την ανάγκη επίλυσης προβλημάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, όπως θέματα αυτοπροσδιορισμού και προστασίας της μειονότητας, περιουσιακά κ.ά. «Υπάρχει ένας ελέφαντας στο δωμάτιο, η Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρούγκαλος, κάνοντας αναφορά στις φιλοδοξίες της Τουρκίας να γίνει μια μεγάλη περιφερειακή δύναμη, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες στην Ε.Ε. σε σχέση με την Τουρκία δεν μπορούν να έχουν άλλη βάση εκτός από το διεθνές δίκαιο.

Νίκος Δένδιας, υπουργός Εξωτερικών

Στις πολλαπλές κρίσεις στην περιοχή μας, στις οποίες προστίθεται και το μεταναστευτικό αλλά και η κρίση της πανδημίας αναφέρθηκε από το βήμα του Economist ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Όλοι κατανοούν, σημείωσε, ότι είναι άδικο τα κράτη της ευρωπαϊκής περιφέρειας και της πρώτης εισόδου να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της υποδοχής μεταναστών, αλλά οι υπάρχουσες απαντήσεις ως προς αυτό δεν είναι αρκετές. Τόνισε ότι το μεταναστευτικό δεν μπορεί να γίνει εργαλείο εξυπηρέτησης γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων από γειτονικές χώρες. Ο υπουργός διαφώνησε με την άποψη ότι η διπλωματία έχει αποτύχει όσον αφορά τις κρίσεις στην περιοχή μας και χαρακτήρισε απολύτως επιβεβλημένο να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνικών, πολιτικών λύσεων. Μίλησε για νεο-οθωμανική, αναθεωρητική και επεκτατική πολιτική της Τουρκίας, όχι μόνο εις βάρος της Ελλάδας αλλά και εις βάρος της Κύπρου, του Ιράκ, της Συρίας και της Λιβύης. Αναφέρθηκε περαιτέρω στην απόπειρα σφετερισμού, από μέρους της Τουρκίας, ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα επέδειξε υπομονή και μεγάλη αυτοσυγκράτηση. Ο κ. Δένδιας επεσήμανε ότι η παραβατικότητα δεν δημιουργεί δίκαιο και ότι η εποχή της διπλωματίας των κανονιοφόρων έχει τελειώσει, τόνισε ωστόσο ότι ο στόχος της Ελλάδας για συνεργασία και αλληλοκατανόηση στην περιοχή μας «συμπεριλαμβάνει και μια σύγχρονη Τουρκία».

Νίκος Χριστοδουλίδης, υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

Στο όραμα της Κύπρου για συνεργασία όλων των κρατών της περιοχής, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν, αναφέρθηκε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης. Ειδικότερα, μίλησε για την ανάγκη ίδρυσης ενός περιφερειακού οργανισμού ασφάλειας και συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς τις όποιες εξαιρέσεις, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ελάχιστες προϋποθέσεις, τον απολυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, τη δέσμευση για σχέσεις καλής γειτονίας και σεβασμό της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους. Εξελίξεις του τελευταίου έτους λειτουργούν ενισχυτικά στην ανάγκη να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην υπογραφή του κατασταστικού στις 22 Σεπτεμβρίου, που θα ιδρύει το ενεργειακό φόρουμ στο Κάιρο και στο οποίο συμμετέχουν η Αίγυπτος, η Κύπρος, η Ελλάδα, το Ισραήλ, η Παλαιστίνη, η Ιορδανία και η Ιταλία.

«Ας μην ξεχνάμε ότι η γειτονιά μας είναι η μόνη περιοχή στον κόσμο στην οποία δεν υπάρχει ένας τέτοιος περιφερειακός οργανισμός», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η ίδρυση ενός τέτοιου οργανισμού δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά στην αντιμετώπιση προβλημάτων και προκλήσεων και θα ενισχύσει και τις προοπτικές αξιοποίησης των ευκαιριών που υπάρχουν στην περιοχή.

Sameh Shoukry, υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου

«H γεωγραφία επιβάλλει να υπάρξουν πολιτικές που θα υπερκεράσουν τα προβλήματα στην περιοχή», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry και αναφέρθηκε σε αλληλοσυνδεόμενες παραμέτρους σχετικά με την ασφάλεια και τις πολιτικές λύσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Μίλησε για ανάγκη πλήρους αφοσίωσης στο διεθνές δίκαιο και έδωσε έμφαση στη μάχη κατά της τρομοκρατίας αλλά και τους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Για να επιλυθούν προς όφελος όλων των λαών της περιοχής οι διάφορες εκκρεμότητες χρειάζεται «πολιτική σοφία», είπε χαρακτηριστικά o κ. Shoukry, ενώ μίλησε για «πολιτική λύση» στην κρίση της Λιβύης. Ανέφερε ακόμα ότι και η Αίγυπτος είναι μια χώρα υποδοχής μεταναστών και έδωσε έμφαση στη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου μεταξύ άλλων στο μεταναστευτικό, το θέμα των θαλάσσιων ζωνών αλλά και στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum.  

Νίκος Παναγιωτόπουλος, υπουργός Εθνικής Άμυνας

Στις πρωτοφανείς, από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου και μετά, διεθνείς προκλήσεις, ιδίως στον χώρο της Ανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε στο συνέδριο του Economist ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Μίλησε για αρνητικό ρόλο και εκτός διεθνούς πλαισίου συμπεριφορά εκ μέρους της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν αμφισβητεί μόνο κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Μίλησε για «οργανωμένη απόπειρα εισβολής» στον Έβρο και εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών για την άσκηση πίεσης στην Ευρώπη και την αποσταθεροποίηση της Ελλάδας. Επεσήμανε ότι o Covid-19 επαναπροσδιόρισε την έννοια των απειλών ασφαλείας. Στην Ελλάδα, επεσήμανε, οι ένοπλες δυνάμεις έπρεπε να συνδράμουν στην αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και να προστατεύσουν το προσωπικό τους, και έκρινε ότι αυτό επετεύχθη σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε δύο βασικούς άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης, εντατικοποίηση της διπλωματικής προσπάθειας, η οποία περιλαμβάνει και την αμυντική διπλωματία, και ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεων. «Ναι στη διπλωματία, ναι στην παράλληλη προσπάθεια να γινόμαστε ισχυρότεροι στρατιωτικά», υπογράμμισε κλείνοντας.

Χαράλαμπος Πετρίδης, υπουργός Άμυνας της Κύπρου

«Δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού», τόνισε κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χαράλαμπος Πετρίδης, αναφερόμενος στις προκλήσεις στα ζητήματα της ασφάλειας, τόσο στην περιοχή όσο και ευρύτερα. Αναφέρθηκε στις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην πανδημία και τα θέματα της ασφάλειας, καθώς και ανάμεσα στην πανδημία και το μεταναστευτικό. Μίλησε για έντονο κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας, σε συνδυασμό και με την κλιματική αλλαγή, κάτι που θα μπορούσε να επιδεινώσει τις υπάρχουσες συγκρούσεις. Μίλησε για ευθύνες γειτονικών χωρών όσον αφορά την ανοχή σε κυκλώματα διακίνησης ανθρώπων αλλά και κυκλώματα του οργανωμένου εκγλήματος. Αναφέρθηκε, επίσης, στην ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ισότιμη κατανομή των βαρών στο μεταναστευτικό. «Η Τουρκία είναι το μοναδικό κράτος στην περιοχή που επιλέγει την ένταση και τις απειλές», επεσήμανε, μιλώντας για νεο-οθωμανικούς σχεδιασμούς Ερντογάν. Αναφέρθηκε στις τριμερείς συνεργασίες στις οποίες μετέχουν η Κύπρος και η Ελλάδα, στην ομαλοποίηση των σχέσεων αραβικών χωρών και Ισραήλ, καθώς και στην αναβάθμιση των σχέσεων της Κύπρου με τις ΗΠΑ, μετά τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων. Τέλος, ο κ. Πετρίδης παρατήρησε ότι, αν η Τουρκία πετύχει έστω και τα ελάχιστα με τη συμπεριφορά της, θα δοθεί ένα λάθος μήνυμα σε άλλους επίδοξους αναθεωρητές ανά την υφήλιο.

Geoffrey Pyatt, πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα

Στη νέα αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ έδωσε έμφαση ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Geoffrey Pyatt. Αναφέρθηκε σε πλευρές της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε σχέση με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, τη Σούδα, τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών επιτήρησης P-3, την προμήθεια ελικοπτέρων Romeo, τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς και τις κοινές αποστολές Ελλάδας-ΗΠΑ στη Βόρεια Μακεδονία. Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναφέρθηκε επίσης στην αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε παρανόηση την άποψη ότι η Αμερική έχει απομακρυνθεί από την περιοχή, μίλησε για ένα μοντέλο επιμερισμού του βάρους της ασφάλειας ανάμεσα στην Αμερική και τους συμμάχους της και επανέλαβε τις αμερικανικές ανησυχίες για τη συνεχιζόμενη ερευνητική δραστηριότητα της Τουρκίας σε ελληνικά και κυπριακά ύδατα.

Διαδικτυακή μετάδοση:

www.hazliseconomist.com