Quantcast

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Αγκυρα – Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Σταματήστε τις απειλές

Η Τουρκία δεν σταματά τις προκλήσεις στο Αιγαίο ενώ την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συντηρεί την εμπρηστική ρητορική σε βάρος της χώρας μας. Νέο μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αγκυρα.

Τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε, χθες, στις 23:01, πάνω από την Κανδελιούσσα, στα 19.000 πόδια.

Το τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Νέο «άδειασμα» Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Άγκυρα: Σταματήστε τις απειλές και την προκλητική ρητορική

Το μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενθαρρύνουν όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο εκπέμπει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νοτίως της Κρήτης. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική θέση για τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών παραμένει σταθερή.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο,όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «δεν υπάρχει αλλαγή στη μακροχρόνια θέση των ΗΠΑ. Πιστεύουμε ότι η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να είναι σεβαστές και να προστατεύονται. Ως θέση αρχής, ενθαρρύνουμε όλα τα κράτη να επιλύουν τα ζητήματα θαλάσσιας οριοθέτησης ειρηνικά σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Ενώ γενικά οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παίρνουν θέση για τις διαφορές στα θαλάσσια σύνορα άλλων κρατών, καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματικό τρόπο. Προτρέπουμε όλους τους συμμάχους μας να αποφύγουν τις απειλές και την προκλητική ρητορική που μόνο θα αυξήσουν την ένταση και δεν θα βοηθήσουν κανέναν».

Νέα απειλή Ερντογάν: «Συμμορφωθείτε και δεν θα ρίξουμε πυραύλους στην Αθήνα» 

Σε μια εκ νέου ευθεία απειλή προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.

Ειδικότερα, ο Τούρκος πρόεδρος μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP) καθησύχασε ότι οι πύραυλοι Tayfun δεν θα χτυπήσουν την Αθήνα, με την προϋπόθεση όμως να... «συμπεριφερόμαστε καλά» και να «συμμορφωθούμε».

«Συμμορφωθείτε, δεν έχουμε κάτι με την Αθήνα, είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας με αποδέκτη την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενώ μιλούσε στους βουλευτές του για την αύξηση του βεληνεκούς των τουρκικών πυραύλων από τα περίπου 500 στα 1.000 χλμ.

Στην ομιλία του ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν εξήρε επίσης τις προόδους της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, σχετικά με τα στρατιωτικά drones.

«Δεν είχαμε δικούς μας πυραύλους. Τώρα τους κατασκευάζουμε. Κι αυτό έβαλε "φωτιά" στους Έλληνες. Το βεληνεκές τους είναι στα 561 χιλιόμετρα, οπότε τους είπα ότι αυτό δεν είναι αρκετό και να το αυξήσουν στα 1.000 χιλιόμετρα. Τότε οι Έλληνες πήραν... "φωτιά", είπαν, "θα χτυπήσουν την Αθήνα"», τόνισε προκλητικά. 

«Δεν πειράζουμε αυτούς που δεν μας πειράζουν», συνέχισε ο Ερντογάν, αναφερόμενος στους τουρκικούς πυραύλους Tayfun.