Quantcast

Σύνοδος κορυφής «27»: Καμία πτήση πάνω από Λευκορωσία και πρόσθετες κυρώσεις σε πρόσωπα

Απαγόρευση πρόσβασης των αερογραμμών της Λευκορωσίας σε αερολιμένες της ΕΕ, τερματισμό των υπερπτήσεων ευρωπαϊκών εταιρειών από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και πρόσθετες κυρώσεις επί προσώπων, αναμένεται να επιβάλει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με προσχέδιο συμπερασμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με προσχέδιο που τελεί υπό διαμόρφωση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «καταδικάζει έντονα τον εξαναγκασμό σε προσγείωση και ζητεί την απελευθέρωση των Raman Pratasevich και Sofia Sapega». Επιπλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «ζητεί διερεύνηση αυτού του άνευ προηγουμένου και απαράδεκτου περιστατικού», καλεί το Συμβούλιο των κρατών μελών «να εγκρίνει πρόσθετες καταχωρήσεις σε καταλόγους το συντομότερο δυνατό βάσει του σχετικού πλαισίου κυρώσεων», καλεί «όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφύγουν τις υπερπτήσεις της Λευκορωσίας», καλεί το Συμβούλιο «να εγκρίνει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση της πτήσης του εναέριου χώρου της ΕΕ από την εταιρεία Belarusian Airlines και για την πρόληψη της πρόσβασης της σε αερολιμένες της ΕΕ».

«Επιτρέψτε μου να σταθώ στο περιστατικό της εκτροπής της πτήσης της Ryanair . Είναι μία πράξη που ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία. Δεν αρκεί μόνο να παραμείνουμε σε φραστικές καταδίκες. Η ΕΕ θα πρέπει να υιοθετήσει το συντομότερο δυνατόν ένα νέο πλέγμα ισχυρών κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας. ‘Ετσι ώστε να στείλει ένα μήνυμα ότι τέτοιες πρακτικές δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην ΕΕ», δήλωσε προσερχόμενος στο χώρο του Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι «η έκτακτη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής του Μαΐου έχει μία πλούσια ημερήσια διάταξη. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας».

«Επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τη συμφωνία μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών για του νέου κανονισμού που θα διέπει τη λειτουργία του πιστοποιητικού covid, Απετέλεσε εξάλλου μία ελληνική πρωτοβουλία και χαίρομαι που το πιστοποιητικό αυτό θα τεθεί σε λειτουργία το συντομότερο το δυνατόν έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνηση Ευρωπαίων πολιτών εντός της ΕΕ», ανέφερε.

«Κατά πάσα πιθανότητα σήμερα η χώρα μας θα φτάσει στο ορόσημο των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών επιταχύνοντας σημαντικά την επιχείρηση ¨Ελευθερία ¨χτίζουμε το τείχος ανοσίας το οποίο θα μας επιτρέψει το συντομότερο δυνατόν να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς οικονομικούς και κοινωνικής ζωής», τόνισε.

«Η υποδοχή επισκεπτών το καλοκαίρι με ασφάλεια αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση», κατέληξε.

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων κατά της Λευκορωσίας προανήγγειλαν Πρόεδροι Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων μετά την πρωτοφανή ενέργεια της Λευκορωσίας σε σχέση με την εκτροπή της πτήσης της Ryanair Αθήνα - Βίλνιους, προανήγγειλαν η Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προσερχόμενοι στη συνεδρίαση.

"Αυτό που συνέβη χθες στη Λευκορωσία είναι ένα διεθνές σκάνδαλο. Έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή πολιτών και απειλεί τη διεθνή ασφάλεια. Θα συζητήσουμε σήμερα διάφορες επιλογές κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Απαιτείται ισχυρή αντίδραση", τόνισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επικεντρωθούμε στην απαράδεκτη αεροπειρατεία κατά της πτήσης της Ryanair από τις αρχές της Λευκορωσίας", σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν Ουρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, προσερχόμενη στο Συμβούλιο. "Δεν θα το αφήσουμε αναπάντητο. Οι ηγέτες θα συζητήσουν επιλογές για πρόσθετες κυρώσεις", ανέφερε.

Όπως είπε "αυτές οι κυρώσεις θα καλύπτουν: άτομα που εμπλέκονται σε αυτήν την αεροπειρατεία, επιχειρήσεις που χρηματοδοτούν το καθεστώς και τον τομέα των αερομεταφορών".

"Θα ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς έως ότου αρχίσει να σέβεται την ελευθερία της γνώμης και των μέσων ενημέρωσης", αναφέρει η Πρόεδρος. "Ο Roman Pratasevich πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως", δήλωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Σημείωσε τέλος ότι η ΕΕ έχει έτοιμο"ένα οικονομικό και επενδυτικό πακέτο αξίας 3 δισεκατομμυρίων ευρώ έτοιμο να διατεθεί για τη Λευκορωσία, όταν καταστεί δημοκρατική".