Quantcast

Σύνοδος Κορυφής: Στην ατζέντα οι παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ζήτημα των μέτρων κατά της Τουρκίας για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, αναμένεται να συζητηθεί κατά την Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιείται την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε την Τετάρτη κατά τη σχετική ενημέρωση του Τύπου, ότι «ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ομολόγων του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο», ενώ εξέφρασε και την ελπίδα, τα συμπεράσματα που υιοθέτησαν ομόφωνα οι υπουργοί Ευρωπαϊκών θεμάτων χθες, να εγκριθούν από τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις εξωτερικές σχέσεις.  

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος αναφέρθηκε στο σημείο όπου οι υπουργοί ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, να προτείνουν «κατάλληλα μέτρα» έναντι της Τουρκίας «χωρίς καθυστέρηση».  

«Δεν περιμένω να παρουσιαστούν τα μέτρα, αλλά είναι σημαντικό να υπάρξει έγκριση του κειμένου με την ίδια ή παρόμοια γλώσσα, καθώς αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερη έμφαση», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες» της Κύπρου ικανοποιήθηκαν.

Η συζήτηση αυτή θα λάβει χώρα κατά το πρώτο μέρος της Συνόδου Κορυφής την Πέμπτη το απόγευμα, οπότε θα υιοθετηθούν όλα τα επίσημα συμπεράσματα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αφορούν στη διεύρυνση.

Εξάλλου, οι 28 ηγέτες αναμένεται να αφιερώσουν το δείπνο της Πέμπτης στο ζήτημα της επιλογής των προσώπων για τις κορυφαίες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, συμπεριλαμβανομένης αυτής της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Τουσκ

«Παραμένω συγκρατημένα αισιόδοξος, καθώς αυτοί με τους οποίους μίλησα εξέφρασαν την βούληση να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη», αναφέρει ο Ντ. Τουσκ στην πρόσκληση που απέστειλε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου. 

Όπως αναφέρει ο κ.Τουσκ "μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές οι 28 συμφώνησαν να προσπαθήσουν και να ορίσουν τους νέους ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ τον Ιούνιο.

Σημειώνει ότι τις τελευταίες 3 εβδομάδες βρέθηκε σε τακτικές διαβουλεύσεις με τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους ηγέτες των πολιτικών ομάδων του.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, οι διαβουλεύσεις αυτές κατέδειξαν ότι "υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, διαφορετικά συμφέροντα, αλλά και κοινή βούληση να οριστικοποιηθεί αυτή η διαδικασία πριν από την πρώτη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου".

"Για το σκοπό αυτό, θα συνεχίσω τις διαβουλεύσεις με όλους μέχρι να ξεκινήσει η σύνοδος κορυφής και παραμένω επιφυλακτικά αισιόδοξος, καθώς αυτοί που μίλησα εξέφρασαν την αποφασιστικότητα να αποφασίσουν σύντομα. Ελπίζω να το καταφέρουμε την Πέμπτη", σημειώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.

Πέρα από τις υποψηφιότητες οι 28 θα συζητήσουν για τον νέο πολιτικό κύκλο της ΕΕ και θα εγκρίνουν τη Στρατηγική Ατζέντα, η οποία καθορίζει την κατεύθυνση της Ένωσης και καθοδηγεί το έργο των θεσμικών οργάνων.

"Αυτή η Ατζέντα αντικατοπτρίζει τις αλλαγές που έχουν υποστεί τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη και ο κόσμος. Υπογραμμίζει την αυξανόμενη ανάγκη προστασίας της επικράτειάς μας και των εξωτερικών συνόρων, για να ωφεληθεί ο ψηφιακός μετασχηματισμός από τον λαό μας, να ενισχυθεί η δράση για την αντιμετώπιση της υπαρκτικής κλιματικής απειλής, καθώς και για να ενισχυθεί η ευρωπαϊκή ενότητα αποφασιστικότητα διεθνώς", αναφέρει.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με την παραδοσιακή ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη στις 15.00. Μετά από αυτό, ο Πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις θα  ενημερώσει το σώμα για την κατάσταση εφαρμογής των προηγούμενων συμπερασμάτων. Στη συνέχεια, οι 28 θα εγκρίνουν συμπεράσματα σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, την αλλαγή του κλίματος, την παραπληροφόρηση και τις υβριδικές απειλές καθώς και τις εξωτερικές σχέσεις, αλλά και τη Στρατηγική Ατζέντα.

Το δείπνο των 28 θα είναι αφιερωμένο σε ραντεβού υψηλού επιπέδου. Την Παρασκευή θα συνέλθουν οι 27 (περιεκτική σύνθεση ευρωζώνης) για να κάνουν απολογισμό της προόδου όσον αφορά τη μεταρρύθμιση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, παρουσία των Πρόεδρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Ευρωομάδας. Μετά από αυτή τη συζήτηση, ο Πρόεδρος της Κομισιόν και ο Ντ.Τουσκ θα ενημερώσουν σύντομα τους 27 για το Brexit.

Στο τέλος της συνάντησης, οι πρόεδροι Tουσκ και Γιούνκερ θα ενημερώσουν ανεπίσημα τους ηγέτες σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Brexit και κυρίως όσον αφορά την ετοιμότητα της ΕΕ για το σενάριο μιας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το πρωί της Πέμπτης για τις Βρυξέλλες. Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, με βάση την ώρα Ελλάδας,έχει ως εξής:

Πέμπτη

13:00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του PES

15:00 αφίξεις των Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής

16:30 έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

20:15 δείπνο εργασίας

Συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του δείπνου

Παρασκευή

09:30 αφίξεις ηγετών

10:30 συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

13:30 συνέντευξη Τύπου.