Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα» – Το μήνυμα που έστειλε η ομάδα Αχτσιόγλου μετά την συνδιάσκεψη

Τι σημείωναν πηγές της ηγετικής ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου μετά την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των «έξι συν έξι», στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από όλη την Ελλάδα.

«Η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα», σημειώνουν πηγές της ηγετικής ομάδας  της Εφης Αχτσιόγλου μετά την πανελλαδική τηλεδιάσκεψη των «6+6», στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερα από 1.000 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από όλη την Ελλάδα.

 Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ειδικότερα ότι «η κοινή εκτίμηση είναι ότι με ευθύνη της ηγετικής ομάδας ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αντιμετωπίζει μια κρίση με στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πρώτα από όλα θέμα πολιτικών επιλογών και πολιτικού ήθους. Δυστυχώς η ηγετική ομάδα αντί να επιτρέψει μια ανοιχτή και ειλικρινή συζήτηση σε αυτή την βάση επιλέγει σενάρια συνομωσίας και προσωπικές επιθέσεις». 

Τόνιζαν ότι «η κατάσταση ειδικά μετά τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και τις χυδαίες επιθέσεις δυσκολεύει κάθε προσπάθεια συνεννόησης και συζήτησης» και πως «υπό αυτές τις συνθήκες δεν διαμορφώνονται προϋποθέσεις συμβίωσης με την παρούσα ηγετική ομάδα». Καταληκτικά, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «όλο αυτό το διάστημα έχουμε τοποθετηθεί και λειτουργήσει με βάση την ευθύνη για την ύπαρξη του αναγκαίου αριστερού και προοδευτικού σχεδίου απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Με την λιτή φράση «είμαστε σε τροχιά εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ», γνωστοποίησε η ομάδα 6+6 την τάση που επικράτησε.

Κοινή διαπίστωση είναι πως «είναι αδύνατη η συμβίωση με τον Στέφανο Κασσελάκη», όπως τόνισαν στην τοποθέτησή τους τόσο ο Νάσος Ηλιόπουλος όσο και η Έφη Αχτσιόγλου, όμως επεσήμαναν πως πρώτα θα πρέπει να απαντηθούν ερωτήματα για το τι θα γίνει στη συνέχεια, όταν θα βρεθούν εκτός ΣΥΡΙΖΑ.

Άμεση αποχώρηση ζήτησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος που τόνισε χαρακτηριστικά πως «η δυναμική που έχει δημιουργηθεί δείχνει πως η έξοδος είναι αναπόφευκτη. Δεν υπάρχουν οι ελάχιστοι όροι πολιτικών συγκλίσεων με τη σημερινή ηγεσία. Δεν έχει κανένα νόημα για περαιτέρω καθυστερήσεις».

Σε διαφορετικό μήκος κλίματος η τοποθέτηση του Αλέξη Χαρίτση που υπογράμμισε πως «το πρόβλημα με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν είναι προσωπικό, είναι ξεκάθαρα πολιτικό. Μας ενδιαφέρει η προστασία της ιστορίας και κυρίως του μέλλοντος του πολιτικού μας χώρου. Τα επόμενα βήματα πρέπει να είναι σταθερά και στέρεα και όχι άλμα στο κενό».

 

Υπέρ της αποχώρησης τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη της ομάδας Αχτσιόγλου. Η πρώην υφυπουργός Μερόπη Τζούφη τόνισε χαρακτηριστικά πως δεν χωρά αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης πρότεινε να αποχωρήσουν σύντομα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η βουλευτής Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε  πως θα αποφασίσει με βάση την συνείδησή της και το τι θα πουν οι ψηφοφόροι της, ενώ η πρώην βουλευτής Θεανώ Φωτίου ξεκαθάρισε και αυτή πως πρέπει να αποχωρήσουν, αλλά με απαραίτητη προϋπόθεση να δουν άμεσα τα επόμενα οργανωτικά βήματα.

Σε κάθε περίπτωση, δηλωτική των προθέσεων υπήρξε η  τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε την εισήγηση εκ μέρους της ηγετικής ομάδας αποτυπώνοντας αφενός τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τον τρόπο λειτουργίας της Κουμουνδούρου αφήνοντας αιχμές για κατασκευή εσωτερικών εχθρών.

«Από το μεσημέρι με βάση διαρροές έχει ανοίξει μια συζήτηση περί βούρκου. Επειδή με αφορά προσωπικά ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά», αναφέρει με ανάρτησή του στο Facebook ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος συμμετείχε στη σημερινή πανελλαδική τηλεδιάσκεψη της ομάδας Αχτσιόγλου.

Η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου:

 «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα». Τονίζει ότι είναι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001 και σημειώνει: «Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».