Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης - Τοποθετήσεις συνέδρων

Με τις τοποθετήσεις συνέδρων από τις 17:30 οπότε ξεκίνησε η ολομέλεια, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της δεύτερης ημέρας της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Οι εργασίες της Προγραμματικής Συνδιάσκεψης συνεχίζονται και ολοκληρώνονται αύριο.

«Πώς θα καταστεί ενεργό και αποτελεσματικό το κοινωνικό πλειοψηφικό ρεύμα που σήμερα εν δυνάμει συγκροτείται, ιδιαίτερα πάνω στις ανάγκες και τις ανισότητες που αναδεικνύει η νεοφιλελεύθερη πολιτική του κ. Μητσοτάκη;», έθεσε το ερώτημα ο Νίκος Βούτσης. Κατά τον ίδιο η απάντηση είναι: «Μια νέα αριστερή, προοδευτική, ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνίας στον αντίποδα του διάχυτου φόβου που γεννά συντηρητισμό, του φόβου που προκύπτει από τη στρατηγική αξιοποίησης της πανδημίας και την κυβερνητική στρατηγική χειραγώγησης και διαχείρισης της εύλογης αβεβαιότητας και του καθεστώτος επιτήρησης της κοινωνίας και του δημόσιου χώρου». «Η αμφισβήτηση της νεοφιλελεύθερης ηγεμονίας σε αυτό το επίπεδο θα δώσει περιεχόμενο στη δύναμη της βούλησης που αναφέρθηκε χθες ο πρόεδρος του κόμματος», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη στρατηγική για τις κοινωνικοπολιτικές συμμαχίες, ο κ. Βούτσης ανέφερε ότι «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι μετράει πολύ στην έμπνευση και την ενεργοποίηση του κόσμου της αριστεράς και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης η σαφής και δεσμευτική αναφορά μας από τώρα για το εύρος των πολιτικών δυνάμεων μέσα και έξω από τη Βουλή όλου του αριστερού δημοκρατικού και οικολογικού φάσματος». Υποστήριξε ότι έτσι μόνο δημιουργούμε θετικό κλίμα στη δημόσια συζήτηση και ευνοούμε ανασυνθέσεις στο πολιτικό σκηνικό, ανεξάρτητα από τη στάση των ηγεσιών» και ενθαρρύνονται οι πολίτες για να έρθουν ξανά στην κάλπη και η νεολαία να πάρει κουράγιο. Είπε ότι «δεν είναι ανάγκη να ρίξουμε νερό στο κρασί μας όταν μιλάμε για το σωφρονισμό και τα δικαιώματα των κρατουμένων, για το μεταναστευτικό, για τον διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας, για τις έμφυλες ταυτότητες, για τη σύγκρουση με το ρατσισμό, την πατριαρχία, την άρνηση στις μεταφυσικές δοξασίες αλλά και την καταγγελία αυταρχικών κρατικών πρακτικών ή και για την ενεργητική ειρηνική επίλυση των διαφορών μας χωρίς την καταφυγή σε επιζήμια κούρσα εξοπλισμών». Χαιρέτισε, δε, το σχέδιο της πολιτικής απόφασης που αναφέρεται σε αυτά τα ζητήματα.

Τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν στο μέγιστο όλα τα στοιχεία ενός συνεχώς εμπλουτιζόμενου πολιτικού σχεδίου που θα κάνει αποτελεσματική την επιδίωξη για την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με ραχοκοκκαλιά τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Επειδή όλοι συνομολογούμε την ιδιαίτερη συνθήκη της σύγκρουσης πλέον με ένα καθεστώς όχι απλά με μια πολιτική δύναμη και την άρνηση μας στο συναινετικό συστημικό δικομματισμό και την πολιτική του ώριμου φρούτου, θα πρέπει να διαμορφώσουμε και να υπηρετήσουμε ακόμα πιο συστηματικά το κατάλληλο πολιτικό σχέδιο που θα μετουσιώσει τις λαϊκές ανάγκες σε ένα νικηφόρο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα». Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα με τις προγραμματικές θέσεις μας και την ασκούμενη υπεύθυνη αντιπολίτευση μας, αυτό το πολιτικό σχέδιο θα αναμετριέται με την αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων».

Είπε ότι το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο συν τω χρόνω διαμορφώνεται σε καθεστωτική πολιτική οντότητα ενώ εκφράζει και ευρύτερο μπλοκ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων». Ανέφερε ότι «αυτοί μιλάνε ευθέως δημοσίως και διεθνώς για μαύρη παρένθεση της αριστερής διακυβέρνησης και νοικάρηδες της εξουσίας, επιχειρούν να αμαυρώσουν τα δικά μας 4,5 χρόνιας διακυβέρνησης, να αποσείσουν τις βαρύτατες ιστορικές ευθύνες τους που οδήγησαν τη χώρα στην χρεοκοπία και εμφανίζονται σήμερα ως σωτήρες μαζί με τον κ. Μητσοτάκη». Ο κ. Βούτσης σημείωσε ότι «πέραν της μαχητικής, υπεύθυνης και τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, για να αποκρούσουμε αυτή την επίθεση σε θεσμικό επίπεδο σε όλα τα πεδία πρέπει ανυποχώρητα να υπερασπίζουμε το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς που διαχέεται σε όλες τις παραδόσεις, τις πολιτικές και τις σχέσεις της αριστεράς με την κοινωνία. Δεν επιδέχεται ούτε διαπραγμάτευση ούτε συμβιβασμούς με τις δικές τους παραδόσεις και πρακτικές. Δεν ήμασταν ούτε είμαστε ίδιοι».

«Αν δεν υπάρξει νίκη στις επόμενες εκλογές, δεν ξέρω αν θα υπάρξει χώρα για να κυβερνηθεί στις μεθεπόμενες», ανέφερε η Όλγα Γεροβασίλη και πρόσθεσε: «Η κυβερνώσα αριστερά δεν είναι διαμαρτυρία είναι ξεκάθαρη πρόταση με ιεραρχημένες προτάσεις και λύσεις». Στο ρητορικό ερώτημα «τι κόμμα θέλουμε;» η κυρία Γεροβασίλη απάντησε: «Θέλουμε το κόμμα που έχει ανάγκη η κοινωνία και όχι μία λέσχη προβληματισμού…Δεν υπάρχει πολυτέλεια για άγονη αυταρέσκεια. Η κοινωνία μας έφερε στη θέση κόμματος εξουσίας και οφείλουμε να ανταποκριθούμε». Είπε ακόμη η κυρία Γεροβασίλη: «Κλείνουμε δύο χρόνια από τη νίκη της ΝΔ στις εκλογές και την έναρξη της επίθεσης σε βάρος της κοινωνίας. Η ένταση της επίθεσης φαίνεται από το ότι έχουν ψηφιστεί πάνω από 200 νομοσχέδια με στόχο να ακυρώσει κάθε δημοκρατική κατάκτηση και να στήσει τη νεοφιλελεύθερη αρένα. Ό,τι στήσαμε έχει ήδη προγραφεί από το πολιτικό υβρίδιο που είναι η ΝΔ. Έχουμε ένα αδίστακτο καρτέλ συμφερόντων. Το δήθεν επιτελικό κράτος απαρτίζεται από μέλη του εκσυγχρονιστικού μπλοκ με συγκολλητική ουσία την εξουσία».

Εκτός από τη δύναμη της ηθικής υπάρχει και η ηθική της δύναμης που προκύπτει από τις ξεκάθαρες πολιτικές θέσεις που βρίσκουν απήχηση στον λαό, ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Παύλος Πολάκης και πρόσθεσε ότι όταν έχεις να κάνεις με απατεώνες δεν μπορείς να τους ραντίζεις. Έκανε ανάλυση της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας: «Υπάρχει ένα δίλημμα όσον αφορά την αντιπολιτευτική μας τακτική, επειδή μας γύρισε την πλάτη ένα κομμάτι των μικρομεσαίων, της μεσαίας τάξης, υπάρχει η αντίληψη ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μία μετριοπαθή τακτική, να προβάλλουμε το ηθικό πλεονέκτημα, να μην τρομάξουμε τους μετριοπαθείς και θα έλθει η εξουσία σαν ώριμο φρούτο. Εννοείται ότι δεν συμφωνώ, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξαναγίνει κυβέρνηση όταν θα διαμορφώσει ένα πρόγραμμα με καθαρές θέσεις -όπως 800 ευρώ κατώτατος μισθός και 35ωρο-, όταν εκπέμψει ένα σχέδιο που θα συνεγείρει τους 500 χιλιάδες που ψήφισαν το 2015 αλλά που δεν ήλθαν να ψηφίσουν το 2019. Τότε θα δημιουργήσουμε κλίμα επανόδου στην κυβέρνηση. Και τότε θα έλθουν μαζί μας και οι κεντρώοι που πάνε πάντα με τον νικητή. Σημείωσε ακόμη ότι επειδή το κράτος έχει οικοδομηθεί με διαφθορά και εξαγορά συνειδήσεων δεν μπορεί να υπηρετήσει το αριστερό πολιτικό σχέδιο που θα χτυπήσει τη διαπλοκή. Πρέπει να γίνουμε πιο τολμηροί και να περάσουν εξουσίες στους δήμους και τις Περιφέρειες. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες στη Δικαιοσύνη (και με πρόσληψη δικηγόρων για ταχεία εκπαίδευση δικαστών) καθώς η οποιαδήποτε υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος δεν μπορεί να καθυστερεί. 

Η Προγραμματική Συνδιάσκεψη είναι η κατάλληλη ευκαιρία για την αρχή της αναγκαίας ανατροπής, υπογράμμισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σημείωσε ότι με τη χθεσινή ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας έβαλε τον κοινό στόχο, τη νίκη στις επόμενες εκλογές. Το ερώτημα είναι πώς, είπε, τονίζοντας: «Το πρώτο είναι ο πλούτος των προγραμματικών θέσεων μπορέσει να γίνει και κτήμα της κοινωνίας. Δεύτερο, πρέπει να είναι προτεραιότητα μας να σπάσουμε το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο το οποίο καλά κραττεί». Πρόσθεσε ότι πρέπει «να χτίσουμε στην αξιοπιστία μας και αυτό να το επιβεβαιώνουμε στις πολιτικές μας». Πρόσθεσε ότι απαιτείται σοβαρή, υπεύθυνη, τεκμηριωμένη, αγωνιστική αντιπολίτευση και αυτό αποτελεί κρίσιμο στοιχείο για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Είπε ότι γίνεται σκληρή δουλειά και υποστήριξε ότι χρειάζεται επιμονή στη διεύρυνση, οργανωτική ανασυγκρότηση και μετασχηματισμός. Σημείωσε ότι πρέπει να εστιαστούν οι κοινωνικές συμμαχίες παντού, στην εργασία, στην Αυτοδιοίκηση. Για τις πολιτικές συμμαχίες επισήμανε ότι πιστεύει την απλή αναλογική και «πρέπει να ξέρει ο κόσμος ότι δεν θα οδηγηθεί η χώρα σε ακυβερνησία εφόσον είμαστε πρώτοι». Είπε ότι χρειάζεται εξωστρέφεια κι όχι εσωστρέφεια, χρειάζεται να ασχολούμαστε με τον αντίπαλο, να φτιάξουμε όλοι μαζί το κόμμα της σύγχρονης αριστεράς και να απευθυνθούμε σε όλον τον κόσμο, «να μη χαρίσουμε το προοδευτικό κέντρο στον κ. Μητσοτάκη», ανέφερε.

Ο Σπύρος Δανέλης επισήμανε ότι μέσα από την πανδημική κρίση και ό,τι επακολούθησε αναδεικνύεται η αναγκαιότητα ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου και νέου διεθνισμού. Χαρακτήρισε τη συζήτηση του προγράμματος ως μια πρώτης τάξης ευκαιρία για εξωστρέφεια και διάλογο με τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και μοναδική ευκαιρία πολιτικής συζήτησης στο κόμμα. Ώστε να αναδειχθούν διαφωνίες και συμφωνίες και να επιτευχθούν συνθέσεις. 'Ασκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ λέγοντας ότι τα δύο χρόνια διακυβέρνησης της χαρακτηρίζονται από «αυταρχισμό, εφαρμογή σκληρά ταξικής νεοφιλελεύθερης μεταρρύθμισης της οικονομίας που αυξάνει τις ανισότητες, ισοπεδώνοντας τον κόσμο της εργασίας». Ο κ. Δανέλης ανέφερε πως όπως αποδεικνύεται δεν αρκούν ο καταγγελτικός λόγος και η άμυνα, για να τονίσει ότι όπου αρθρώνουμε παραγωγικές και ρεαλιστικές προτάσεις δημιουργούμε δυναμικές κοινωνικών και πολιτικών συγκλίσεων. Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι στις επόμενες εκλογές που γίνονται με απλή αναλογική, καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι στην κοινωνία.

«Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, μετασχηματισμός. Είναι κυρίαρχο όσο ποτέ», τόνισε ο Θάνος Μωραΐτης. «Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μη δουλεύουμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση», είπε, σημειώνοντας ότι «πρέπει να έχουμε στραμμένα τα μάτια μας στην κοινωνία, θέλουμε να είμαστε ένα ζωντανό κύτταρο ως κόμμα, να παράγουμε λύσεις και θέσεις, ώστε να μπορούμε μαζί της να αλλάξουμε πράγματα». Πρόσθεσε ότι «το ζητούμενο είναι η νίκη στις εκλογές, η προοδευτική διακυβέρνηση πλατιά πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας που θα είναι το όχημα με πρωτοπόρο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ώστε να μπορέσουμε να ξεδιπλώσουμε το ιδεολογικό οπλοστάσιο θέσεων». «Το κρίσιμο για εμάς δεν είναι αν θα πάμε πιο αριστερά, στο κέντρο ή στο μεσαίο χώρο, το μεγάλο ζήτημα είναι αν θα έχουμε τις λύσεις και τις προτάσεις για να απαντήσουμε στα αδιέξοδα που βιώνει σήμερα η κοινωνία», κατέληξε.