Quantcast

ΣΥΡΙΖΑ: Το μπάχαλο επεκτείνεται και στον εμβολιασμό - Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να ανοίξουν χωρίς βοήθεια

"Η κυβερνηση δεν έχει σχέδιο εμβολιασμού αλλά πηγαίνει με το "βλέποντας και κάνοντας", κατηγορούν τη ΝΔ πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για συνέχιση του "μπάχαλου" στη διαχείριση της πανδημίας το οποίο συνεχίζεται και τη νέα χρονιά και επεκτείνεται πλέον και στο θέμα του εμβολιασμού.

 

Από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι στην αρχή η κυβέρνηση υποσχόταν 2 εκ. εμβολιασμούς το μήνα, την Τρίτη ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για εμβολιασμό 2 εκ. πολιτών τέλος Μαρτίου και τελικά ο ΓΓ που είναι υπεύθυνος για τον εμβολιασμό, κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι μέχρι τέλος Μαρτίου η χώρα θα έχει λάβει 1,5 εκατ. εμβόλια (κάθε πολίτης χρειάζεται διπλή δόση). Και όλα αυτά, ενώ τον Νοέμβριο ο κ. Κικίλιας υποστήριζε ότι η Ελλάδα θα έχει τη δυνατότητα για 2.117.440 εμβολιασμούς τον μήνα, δηλαδή περίπου 80.000 την ημέρα, αλλά στην πραγματικότητα γίνονται μόλις σε 5000 περίπου την ημέρα συμπολίτες μας.

Επιπλέον, οι εμβολιασμοί που ξεκίνησαν σε ηλικίες άνω των 85 ετών, δεν γίνονται στα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα που υποτίθεται ότι ήταν έτοιμα, όπως είχε ανακοινώσει ο ίδιος ο υπουργός Υγείας, καθώς λειτουργούν μόνο τα 144 από αυτά λόγω υποστελέχωσης, αλλά πραγματοποιούνται κυρίως σε νοσοκομεία, που βρίσκονται μάλιστα σε περιοχές άσχετες με τους τόπους διαμονής των εμβολιαζόμενων. Αφενός, λοιπόν, τίθενται σε κίνδυνο οι ίδιοι οι πολίτες προσερχόμενοι στα νοσοκομεία τα οποία αποτελούν εστία διασποράς και αφετέρου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κατ’ οίκον εμβολιασμό για όσους έχουν κινητικά προβλήματα, κάτι που είναι εξαιρετικά σύνηθες σε αυτές τις ηλικίες. 

Το τρίτο θέμα που έχει δημιουργηθεί αυτές τις μέρες στη διαχείριση της πανδημίας και αποδεικνύει ότι όντως υπάρχει γενικό μπάχαλο, κατά την Κουμουνδούρου, είναι είναι η ανησυχητικά συνεχιζόμενη ελλιπής καταμέτρηση των κρουσμάτων, με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να υπενθυμίζουν ότι ακόμη δεν έχουν παραστεί στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της βουλής οι κύριοι Κικίλιας, Χαρδαλιάς, Αρκουμανέας και Τσιόδρας για το ζήτημα της διπλής καταγραφής του ΕΟΔΥ. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικρίνουν στην παρούσα στιγμή την κυβέρνηση για νέο ζήτημα που δημιουργήθηκε με την Κοζάνη, όπου 38 κρούσματα, τα οποία είχαν εντοπιστεί πριν από δύο μήνες, ανακοινώθηκαν μόλις εχθές, αναδεικνύοντας ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στη φερεγγυότητα των στοιχείων βάση των οποίων λαμβάνονται κρίσιμες αποφάσεις για τη δημόσια ζωή ανά την επικράτεια. 

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη άμεσα και κούρεμα χρεών

Παράλληλα από τον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζεται ότι το άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να γίνει μόνο με την προϋπόθεση ότι είναι βιώσιμη η λειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που θα ανοίξουν. Κατά τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Κουμουνδούρου, είτε με άνοιγμα τους (αν το προτείνουν οι λοιμωξιολόγοι) είτε με παράταση του lockdown, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι επιβάλλεται να έχουν στήριξη άμεσα. Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει ένα συνολικό σχέδιο ρύθμισης ιδιωτικού χρέους (αυτό που δημιουργήθηκε την περίοδο της πανδημίας αγγίζει τα 9 δις, στα οποία προστίθενται και τα 30 δις παγωμένων χρεών που προϋπήρχαν), προκειμένου να αποφύγουμε ένα νέο κύμα λουκέτων και ανεργίας, υπό τη δαμόκλειο σπάθη μάλιστα του νέου πτωχευτικού νόμου και της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. 

Ωστόσο, η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντί για κάτι τετοιο, έχει ως στρατηγική επιλογή την αναδιάρθρωση της αγοράς και την εξάλειψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επιβεβαιώνει το σχέδιο Πισσαρίδη. Παρόλα αυτά, η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, στα πρότυπα της ρύθμισης των 120 δόσεων με κούρεμα της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει η προηγούμενη κυβέρνηση για ορισμένες κατηγορίες χρεών, αποτελεί τη συζήτηση της επόμενης μέρας, τόσο για την Ελλάδα όσο και συνολικά για την Ευρώπη, αλλά και βασική προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση για «ανάκαμψη».