Τα δυο σενάρια της προανακριτικής για τον Ν. Παππά - Μετά από δέκα ημέρες η κατάθεση Καλογρίτσα

Ήταν δεδομένο πως η χρονική εγγύτητα της έναρξης εργασιών της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης για τον Νίκο Παππά με το χρονικό σημείο της αποκαλούμενης παραγραφής θα προκαλούσε ασφυκτικά περιθώρια για την επιτροπή.

Στο στραβό -λόγω χρόνου- κλίμα προστέθηκε και ο κορωνοϊός με τον βασικό μάρτυρα της επιτροπής Χρήστο Καλογρίτσα, μία εβδομάδα μετά την πρώτη ματαίωση της κατάθεσής του λόγω παρενεργειών από το εμβόλιο,  να ματαιώνει χθες για δεύτερη φορά την κατάθεσή του επικαλούμενος καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα κορωνοϊού. 

Η χθεσινή εξέλιξη προκάλεσε έντονο πονοκέφαλο στα μέλη της πλειοψηφίας όχι για την ουσιαστική εξέλιξη των εργασιών αλλά κυρίως για το χρονοδιάγραμμα. Αν δεν προκύψει κάτι άλλο ο κ. Καλογρίτσας θα αρχίσει να καταθέτει πιθανότατα στο τέλος της προσεχούς εβδομάδας, κάτι το οποίο στην πράξη σημαίνει ότι μέχρι εκείνο το σημείο, 40 ημέρες μετά τη έναρξη εργασιών της η επιτροπή θα έχει εξετάσει μόλις δύο και σίγουρα όχι βασικούς μάρτυρες. 

Η Ολομέλεια της Βουλής έχει δώσει προθεσμία στην επιτροπή για να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι την 30η Μαΐου θεωρείται ωστόσο βέβαιο πως θα ζητηθεί παράταση με τα σενάρια που επικρατούν να είναι πλέον δύο. 

Το πρώτο λέει πως τα μέλη της επιτροπής θα περάσουν όλο το καλοκαίρι στη Βουλή με το πόρισμα να συζητείται ακόμα και τον Σεπτέμβριο , λίγες μόνο ημέρες πριν από την παραγραφή της υπόθεσης. 

Το δεύτερο, το οποίο θεωρείται βέβαιο πως θα προκαλέσει πολιτική σύγκρουση θέλει την πλειοψηφία να αποφασίζει σύντμηση των διαδικασιών και ενδεχομένως και κόψιμο μαρτύρων καθώς το χρονοδιάγραμμα έχει ήδη βγει εκτός ελέγχου.

  Σε μια τέτοια περίπτωση η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και πιθανώς κι άλλων κομμάτων θα είναι εντονότατη. Κατά το παρελθόν άλλωστε η συνήθης αντίδραση σε τέτοιους είδους καταστάσεις είναι η αποχώρηση.  Ήδη από χθες πάντως η Κουμουνδούρου με δήλωση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρας Τζάκρη μίλησε για φιάσκο και χάρτινο πύργο που καταρρέει.