Quantcast

Τεμπονέρας: Νέο ισχυρό ΕΣΥ, ενίσχυση δημόσιας Παιδείας, ισχυρή κοινωνική προστασία

Τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα νέο ισχυρό ΕΣΥ, την ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και την κοινωνική προστασία εξειδίκευσε ο Διονύσης Τεμπονέρας στην προγραμματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «Ελλάδα 2027: Επτά βήματα για Δίκαιη Κοινωνία και Ευημερία για Όλους». 

Αρχικά σημείωσε ότι το οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, «αποτελεί μέρος, ενός ρεαλιστικού, εφαρμόσιμου, κοστολογημένου και αναγκαίου πολιτικού σχεδίου, που μπορεί να δώσει διέξοδο, στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία». Κατηγόρησε δε, την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι «στοχοποίησε και απαξίωσε συνειδητά το κοινωνικό κράτος, με αποτέλεσμα αυτό να υποβαθμιστεί και να διαρραγεί ο προστατευτικός του χαρακτήρας».

Νέο ισχυρό ΕΣΥ

Αναπτύσσοντας το σχέδιο για το δημόσιο σύστημα Υγείας, ο κ. Τεμπονέρας - αφού ανέφερε ότι «παρουσιάζει φαινόμενα κατάρρευσης», «ακρωτηριάζεται και χάνει το δημόσιο χαρακτήρα του» – σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του ΕΣΥ, με στόχο την ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική φροντίδα. Συγκεκριμένα, μίλησε για:

- Αποκατάσταση του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ, με ακύρωση των νόμων της Ν.Δ. για τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας.

- Μισθολογική αναβάθμιση των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, με εισαγωγικό μισθό 2.000 ευρώ στους γιατρούς και ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των νοσηλευτών.

- Θεσμοθέτηση νέας δέσμης κινήτρων για την προσέλκυση ιατρικού δυναμικού στο ΕΣΥ, με ειδική μέριμνα για τις δυσπρόσιτες και νησιωτικές περιοχές, αλλά και για τις ειδικότητες σε έλλειψη και τα άγονα τμήματα και κλινικές σε όλη τη χώρα.

- Μονιμοποίηση όσων βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας, επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό.

- Υλοποίηση 15.000 στοχευμένων προσλήψεων σε βάθος 4ετίας, με παράλληλη θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης κάλυψης κενών συνταξιοδότησης.

- Ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με στόχο τη λειτουργία 380 ΤΟ.Μ.Υ. σε όλη τη χώρα, σε βάθος τετραετίας.

- Ενίσχυση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού με την αξιοποίηση ιδιωτών γιατρών συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ.

- Εφαρμογή καθολικής ψηφιοποίησης της υγείας με ενιαίο σύστημα για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σαν τρόπο εφαρμογής ενιαίας και ελεγχόμενης πολιτικής πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και θεραπευτικών πρωτοκόλλων που αξιοποιεί τα σύγχρονα επιτεύγματα.

- Ανασυγκρότηση του ΕΟΔΥ σε πραγματικά επιστημονικό και διαφανή οργανισμό ελέγχου νοσημάτων.

- Για όλα τα παραπάνω, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την υγεία με στόχο την σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

Ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε ότι στον αντίποδα των «αντιεκπαιδευτικών πολιτικών Μητσοτάκη-Κεραμέως που στηρίχτηκαν στην υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της δημόσιας εκπαίδευσης», ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ένα «συμπεριληπτικό, δημοκρατικό, δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό εκπαιδευτικό σύστημα για όλες και όλους».

Συγκεκριμένα, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία προβλέπει:

- Διορισμούς μόνιμων εκπαιδευτικών στο 80% των θέσεων που σήμερα καλύπτονται από αναπληρωτές.

- Διπλασιασμό σε βάθος τετραετίας της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων.

- Δωρεάν η φοίτηση σε μεταπτυχιακά προγράμματα και ειδική χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων.

- Επαναφορά του συστήματος εισαγωγής των «πράσινων» και «κόκκινων» σχολών, που παρέχει τη δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο Πανεπιστήμιο μόνο με την απόκτηση του απολυτηρίου.

- Επαναφορά της λειτουργίας των Διετών Προγραμμάτων Σπουδών, όπου θα εισάγονται χωρίς εξετάσεις οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ και θα παρέχουν επαγγελματικό πιστοποιητικό ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

- Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής για τα Πανεπιστήμια.

- Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

- Για όλα τα παραπάνω, αύξηση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, με στόχο τη σύγκλιση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε βάθος τετραετίας.

Συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία

«Το κράτος κοινωνικής πρόνοιας, αποτελεί για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κεντρικό πυλώνα της στρατηγικής για την εξάλειψη των ανισοτήτων», υπογράμμισε ο κ. Τεμπονέρας. «Δημιουργούμε συνθήκες ασφάλειας για όλους με ισχυρή κοινωνική προστασία».

Ειδικότερα, αναφορικά με τη στήριξη των μητέρων, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

- Απόδοση σε 900.000 γυναίκες, του επιδόματος μητέρας, το οποίο θα λαμβάνουν από τη γέννηση του παιδιού τους μέχρι τα 24 του χρόνια, ανεξαρτήτως σπουδών, και από τη συντάξιμη ηλικία τους εφ' όρου ζωής.

- Αύξηση του επιδόματος μητέρας για το 2ο παιδί και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης.

- Εξίσωση της άδειας μητρότητας στις εργαζόμενες ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

- Επέκταση του επιδόματος μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες, από τους 4 στους 9 μήνες.

- Καθιέρωση άδειας μητρότητας σε αυτοαπασχολούμενες, ελεύθερες επαγγελματίες και αγρότισσες.

Για τη στήριξη των παιδιών προβλέπεται:

- Εξασφάλιση δωρεάν ένταξης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς με διευρυμένο ωράριο.

- Χορήγηση δωρεάν 680.000 σχολικών γευμάτων καθημερινά, σε όλα τα παιδιά του δημόσιου νηπιαγωγείου και δημοτικού σχολείου.

- Εξασφάλιση δωρεάν άθλησης σε 500.000 παιδιά δημοτικού σχολείου, σε ερασιτεχνικούς αθλητικούς συλλόγου.

- Ενίσχυση των υπηρεσιών Παιδικής Προστασίας που μεριμνούν για περιστατικά κακοποίησης και παραμέλησης παιδιού.

Για την ενεργό κοινωνική ένταξη αναπήρων και ηλικιωμένων, ο ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει:

- Αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 20%.

- Εξασφάλιση προσωπικού φροντιστή ή βοηθού ανάλογα με τις ανάγκες του ανάπηρου ατόμου και εργαλεία αξιοπρέπειας σε όλους τους δικαιούχους χωρίς επιβαρύνσεις.

- Μεταρρύθμιση του συστήματος διάγνωσης και πιστοποίησης, με ενίσχυση των ΚΕΠΑ και στελέχωση τους με κοινωνικές ειδικότητες.

- Εξασφάλιση της προσβασιμότητας σε όλα τα κτίρια δημόσιας χρήσης εντός τριετίας.

- Εφαρμογή πιλοτικού προγράμματος 20 πλήρως προσβάσιμων γειτονιών.

- Ψηφιακά Κέντρα Ολοκληρωμένης Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΟΦΗΛΙ) σε κάθε δήμο, για αξιοπρεπή, ασφαλή ζωή.