Quantcast

To EKAB «έλιωσε» την Πολεμική Αεροπορία - ΦΩΤΟ

Η Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) δεν είναι μόνο τα μαχητικά της αεροσκάφη. Ταυτόχρονα με την επιτήρηση και σφράγισμα των συνόρων από αέρος πραγματοποιεί σχεδόν καθημερινά αεροδιακομιδές, αθόρυβα.

Είναι το κοινωνικό πρόσωπο των Ενόπλων Δυνάμεων, στο πλευρό του πολίτη, που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό. Μόνο που χάρις στις θυσίες των ανθρώπων της Πολεμικής Αεροπορίας, από το επίγειο κι ιπτάμενο προσωπικό, καθημερινά σώζονται ζωές. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολεμικής Αεροπορίας, που παρουσιάζει το enikos.gr, από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2020, η ΠΑ έχει πραγματοποιήσει 370 αποστολές με 7 διαφορετικούς τύπους αεροσκαφών κι ελικοπτέρων, κλείνοντας 914,5 ώρες στον αέρα, παρέχοντας βοήθεια σε 484 συνανθρώπους μας εκ των οποίων τα δύο μωρά.

Παρά το γεγονός ότι οι διαθεσιμότητες σε μεταγωγικά αεροσκάφη είναι εξαιρετικά χαμηλές, η ηγεσία της ΠΑ βρίσκει πάντα τρόπο, χάρις και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του τεχνικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει πάντα διαθέσιμο μέσο.

Δύο νέα αεροσκάφη για το ΕΚΑΒ

Ανάσα για την ΠΑ θα δώσει η άφιξη των δύο ελικοφόρων αεροσκαφών, νορβηγικής κατασκευής, Beechcraft King Air 350C. Πρόκειται για 2 αεροσκάφη ειδικής διαμόρφωσης για την μεταφορά ασθενών, αξίας 25 εκατ. ευρώ με την τεχνική υποστήριξη και την εκπαίδευση των πιλότων, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Την αποκάλυψη έκανε ο διεθνής ιστότοπος flightglobal.com, που εξειδικεύεται στα αεροπορικά δρώμενα. Τα αεροπλάνα έχουν ειδική διαμόρφωση μεταφοράς έως δύο ασθενών με ιατρικό προσωπικό, με την δυνατότητα μεταφοράς και επιβατών.

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η επισκευή και των δυο ελικοπτέρων AW109 του ΕΚΑΒ, τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται σε ακινησία. Η εκτέλεση των αεροδιακομιδών θα γίνεται σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με βάση μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί, με την Πολεμική Αεροπορία να αναλαμβάνει την ευθύνη χρήσης των μέσων.