Quantcast

Το μεγάλο παζάρι της Μαδρίτης - Οσα έγιναν στο παρασκήνιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ

Τα αυστηρά μηνύματα του Μπάιντεν στον Ερντογάν και οι υποσχέσεις για τα F-16. Πώς διαβάζει η Αθήνα τα αποτελέσματα του τριημέρου. Το χρονοδιάγραμμα για την παραλαβή από τις ΗΠΑ των πρώτων μαχητικών αεροσκαφών F-35 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Γράφουν στη Realnews: Αθ. Δρούγος, Σ. Καλεντερίδης, Σ. Ρούσσος.

Eνα μεγάλο παζάρι έγινε στη Σύνοδο Κορυφής της Μαδρίτης, αλλά και τις ημέρες που προηγήθηκαν, ώστε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει την απειλή βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά και να μη θέσει θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου. Σε αντάλλαγμα πήρε τη συνάντηση που διακαώς επιθυμούσε με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και σημαντικές υποσχέσεις από την αμερικανική κυβέρνηση ότι θα «σπρώξει» το θέμα της αναβάθμισης των τουρκικών F-16. Το παζάρι αυτό εξελίχθηκε για περισσότερες ημέρες και έχει πλούσιο παρασκήνιο, το οποίο αποκαλύπτει η Realnews.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Γιατί άλλαξε στάση ο Ερντογάν

Βαθιά διχασμένη είναι η τουρκική κοινή γνώμη όσον αφορά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και τη στάση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς, ενώ η κυβέρνηση και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για μεγάλη διπλωματική νίκη της Τουρκίας, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Τούρκο Πρόεδρο για κυβίστηση, εκτιμώντας ότι το μνημόνιο με τη Σουηδία και τη Φινλανδία δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Στην Ουάσιγκτον για τα F-35

Mήνας εξελίξεων αναμένεται να είναι ο Ιούλιος για τα εξοπλιστικά, αλλά και για τους ισχυρούς δεσμούς αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να μεταβεί στην Ουάσιγκτον στα μέσα με τέλη Ιουλίου, για να συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Οστιν. Tο κύριο θέμα στην ατζέντα της συνάντησής τους δεν είναι άλλο από την επιτάχυνση του προγράμματος προμήθειας των F-35 στην Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Το νέο τοπίο στη Συμμαχία

Τις σημαντικές πολιτικές εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, μετά και την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σχολιάζουν με άρθρα τους στη Realnews αναλυτές και διεθνολόγοι. Οι Σάββας Καλεντερίδης, Αθανάσιος Ε. Δρούγος και Σωτήρης Ρούσσος, σχολιάζοντας τις κινήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τα αποτελέσματα από τις νατοϊκές διαπραγματεύσεις, καλούν την Ελλάδα να λάβει τα μέτρα της απέναντι στην προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά και να θέσει ένα σωστό πλαίσιο στρατηγικής στη σκακιέρα των διεθνών συγκυριών και συμμαχιών.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews

«Η Αγκυρα δεν εγκαταλείπει τα σχέδιά της για το Αιγαίο»

Ο δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, που έχει βρει καταφύγιο στη Στοκχόλμη, περιγράφει ως «μη υλοποιήσιμη» τη συμφωνία της Τουρκίας με Σουηδία και Φινλανδία και προειδοποιεί για νέο κύκλο έντασης με την Ελλάδα.

Διαβάστε αναλυτικά το δημοσίευμα της Realnews