Quantcast

Τοποθετήσεις μελών στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ - «Πρέπει να εκπέμψουμε ισχυρό ιδεολογικό μήνυμα»

Με τις τοποθετήσεις των μελών συνεχίζεται η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Γιώργος Παναγιωτόπουλος από την Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, υπαινισσόμενος διακρίσεις στις εσωκομματικές διαδικασίες, ανέφερε ότι δεν έχουμε ένα δίκαιο κόμμα, ενώ θέλουμε να διαμορφώσουμε μία δίκαιη κοινωνία. Συνεχίζοντας είπε: «Αν δούμε τις καρέκλες, θα διαπιστώσουμε ότι η συμμετοχή της Προοδευτικής Συμμαχίας είναι μικρή… Να θυμόσαστε ότι εμείς προσήλθαμε ως σοσιαλιστές, δεν είμαστε σοσιαλδημοκράτες. Αλλά ξέρουμε ότι είναι καλοδεχούμενοι και οι σοσιαλδημοκράτες για να κυβερνήσει ο Αλέξης Τσίπρας…Δεν χωρέσαμε πουθενά στο κάδρο. Εκ μέρους της Σοσιαλιστικές Πρωτοβουλίας ρωτώ, εμείς τον ΣΥΡΙΖΑ τον αγαπήσαμε και τον εμπιστευτήκαμε, μας αγάπησε και εκείνος το ίδιο;».

Ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας και πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, υπογράμμισε «την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ώστε να είμαστε πρώτο κόμμα». Σημείωσε ακόμη ότι «η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή, και στόχος ένα συνέδριο εξωστρέφειας, ώστε οι ιδέες μας να γίνουν κυρίαρχες στην κοινωνία. Επιπλέον οι ιδέες μας να γίνουν πενηνταράκια». Περιγράφοντας τους στόχους, είπε ότι πρέπει να είναι «Διεύρυνση, ανασυγκρότηση, ποιοτικός ανασχηματισμός. Κοινωνικές συμμαχίες και κοινωνική γείωση παντού…Επίσης πολιτικές συμμαχίες. Την επόμενη ημέρα των εκλογών, πρέπει να υπάρχει μία γενναία πολιτική προγραμματική πρόταση προς τις άλλες δυνάμεις. Η προεργασία πρέπει να γίνει πριν τις εκλογές».

Ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι στόχος είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα, αλλά αυτό έχει αντικειμενικές και υποκειμενικές προυποθέσεις. Ακολούθως ανέφερε: «Είμαστε σε μία περίοδο που εντείνονται οι τάσεις πολιτικής ρευστότητας σε όλο το πολιτικό φάσμα, και στην δεξιά και ακροδεξιά, και στο ΚΙΝΑΛ. Στην αριστερά υπάρχει κινητικότητα που εκφράζεται προς την αποχή. Να διαβάζουμε τις δημοσκοπήσεις. Η ρευστότητα αυτή δημιουργεί συνθήκες κρίσης της πολιτικής και μεταπολιτικής. Η πανδημία ενίσχυσε τις τάσεις της μεταπολιτικής…Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ισχυρό ιδεολογικό μήνυμα, απαραίτητο για να δώσει απάντηση σε αυτές τις συνθήκες της μεταπολιτικής…Ορθώς είπαμε για κατώτατο μισθό των 800 ευρώ. Εκτιμώ ότι η ΝΔ θα πει για 730 ευρώ πριν τις κάλπες. Δεν πρέπει να περιοριστούμε στην ποσοτική διάσταση. Γιατί ξεχνάμε το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής που τίθεται στις σημερινές συνθήκες. Το δεύτερο είναι το όχι στην Συμφωνία με την Γαλλία δεν δικαιολογείται μόνο με το Σαχέλ, αλλά με το σύνολο των θέσεών μας που μας βάζουν απέναντι στους άλλους. Τώρα μιλάμε για το θέμα της Αμερικής.

Γενικεύοντας είπε, ότι τώρα σωστά τα λέμε, αλλά δεν πρέπει να έχουμε τις δουλείες του κυβερνητικού έργου. Μπορούμε να κάνουμε μία αυτοκρική και αποτίμηση και να δούμε τι κρατάμε από την μνημονιακή περίοδο. Η αυτοκριτική δεν είναι για να ξεσχιστούμε, αλλά για να ανασυγκροτηθούμε και να αντεπιτεθούμε.

Αναφέρθηκε και στο θέμα της πανδημίας: «Σε όλη την Ευρώπη πήγε άσχημα η αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είναι σωστό να λέμε ότι η Ευρώπη πήγε καλά αλλά εδώ φταίει ο Μητσοτάκης…Έχουμε κίνδυνο να εμφανιστούμε σαν συμπολιτευόμενη αντιπολίτευση. Αν η διαφοροποίησή μας είναι κραυγές και ποσοτική διαφοροποίηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταγραφεί σαν ένα κόμμα του συστήματος».

Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στο προσφυγικό: «Οι Ευρωπαίοι καταγγέλλουν και την Ελλάδα για τα push back. Ο Τσίπρας πρέπει να το φέρει το θέμα στην Βουλή απέναντι στον Μητσοτάκη, όχι στον γελοίο τον Μηταράκη. Στην Παιδεία μιλάνε για αξιολόγηση. Εμείς την τιμωρητική αξιολόγηση της καταργήσαμε. Πρέπει να πούμε ξανά ότι θα καταργήσουμε την τιμωρητική αξιολόγηση και όχι με χαμηλούς τόνους αλλά με σαφήνεια».

Αναφέρθηκε τέλος, και στο συνέδριο: «Συνέδριο, όχι σε οργανωτικού τύπου διαφωνίες. Να δούμε όμως τα πολιτικά επίδικα που είναι μεγάλα για την κοινωνία. Η μόνη ποσόστωση που δικαιολογείται είναι η ποσόστωση των γυναικών. Τα άλλα είναι κόλπα για να βγάλουμε τους φίλους μας, δεν είναι δημοκρατία».