Quantcast

Tροπολογία «μπλόκο» στο κόμμα Κασιδιάρη: Υπερψηφίστηκε από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ -Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ -Βίντεο

Το πράσινο φως στην τροπολογία θωράκισης της απόφασης του Αρείου Πάγου ενόψει της κρίσης για την ανακήρυξη συνδυασμών που θα μετέχουν στις εκλογές άναψε η Βουλή. 

Η τροπολογία με βάση την οποία διευρύνεται η σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνει τη συμμετοχή κομμάτων σε εκλογές ψηφίστηκε μόνο από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από την ψηφοφορία, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25.

Κατά τη συζήτηση κυριάρχησε η σύγκρουση του προέδρου του ΣYΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, με τον πρώτο να υποστηρίζει ότι η τροπολογία είναι αντισυνταγματική και πως η κυβέρνηση γίνεται χορηγός της ακροδεξιάς και τον υπουργό Εσωτερικών να απαντά ότι ο κύριος Τσίπρας δίνει επιχειρήματα στον Κασιδιάρη.

Τα φώτα πλέον στρέφονται στον Άρειο Πάγο ο οποίος αμέσως μετά την Πρωτομαγιά αναμένεται να ανακοινώσει την απόφασή του για τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές. 

Βορίδης σε ΣΥΡΙΖΑ: «Τι είναι αυτό που σας κάνει να μην ψηφίσετε την τροπολογία;»

«Τι είναι αυτό που σας κάνει να μην ψηφίζετε την τροπολογία;» ρώτησε ευθέως ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης τον ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

«Οι δυο προτάσεις έχουν κοινή στρατηγική στόχευση. Μπορείτε να μου εξηγήσετε γιατί δεν την ψηφίζετε; Έστω με τις επιφυλάξεις σας. Καταλήγουμε να ακυρώνουμε τη στρατηγική επειδή έχουμε νομικές διαφωνίες;» είπε ο κ. Βορίδης δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να το πιστέψει. 

Επαναλαμβάνοντας όσα είπε χθες ο υπουργός Εσωτερικών επέμεινε ότι η απόφαση ΣΥΡΙΖΑ εδράζεται στη στόχευση να προσεγγίσει ένα «θυμωμένο» κοινό το οποίο θέλει να τιμωρήσει το σύστημα.

Αιτιολογώντας τη νέα ρύθμιση ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι για πρώτη φορά από το 1975 ανατίθεται μια περιορισμένη, αυστηρά ορισμένη ουσιαστική κρίση για την ανακήρυξη συνδυασμών και ως εκ τούτου πρέπει να διευρυνθεί η σύνθεση του οργάνου το οποίο θα λάβει απόφαση.

«Να δεχθώ ότι δεν το είχαμε σκεφτεί. Γι’αυτό δεν το ψηφίζετε; Τι είναι αυτό; Γιατί θυσιάζετε τη στρατηγική στόχευση;Όλοι μαζί έπρεπε να πούμε ότι οι εγκληματίες δεν μπορούν να παριστάνουν τους πολιτικούς αρχηγούς και τα πολιτικά κόμματα» είπε.

Απαντώντας δε στο αίτημα του ΠΑΣΟΚ για παραπομπή του ζητήματος στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου τόνισε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου να λάβει απόφαση εντός του τριημέρου που προβλέπει ο εκλογικός νόμος. 

Σφοδρή σύγκρουση Τσίπρα-Βορίδη για την τροπολογία Κασιδιάρη - «Είστε χορηγοί της ακροδεξιάς»

Aντιπαράθεση υψηλών τόνων με τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη προκάλεσε η τοποθέτηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή επί της τροπολογίας για το «μπλόκο» στον Κασιδιάρη. Η αναφορά του κ. Τσίπρα πως η τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση είναι αντισυνταγματική αλλά και πως ενδεχομένως θα εκτεθεί η χώρα με προσφυγή Κασιδιάρη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του κ. Βορίδη ο οποίος υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία Κασιδιάρη. 

 

Ο κ. Τσίπρας άρχισε την ομιλία του επικρίνοντας την κυβέρνηση για συνεχή μπαλώματα στην αρχική ρύθμιση υπενθυμίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε από την αρχή τον κίνδυνο. «Μας αντιμετωπίσατε με ύβρεις. Αδιανόητα πράγματα. Με μια μικρή μόνο προσθήκη διορθώνεται η τροπολογία. Βάζοντας διάταξη που θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα που να έχει στους κόλπους του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία. Ο Κασιδιάρης τρία χρόνια κάνει προεκλογικό αγώνα ενώ είναι καταδικασμένος. Με την ανοχή της κυβέρνησής σας» είπε ο κ. Τσίπρας. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και για την εξωθεσμική όπως είπε συνάντηση Γεραπετρίτη-Τζανερίκου λέγοντας ότι στην ευαίσθητη περίπτωση που αφορά την προστασία της δημοκρατίας από τους εχθρούς της, η θεσμική αποκοτιά και ο ερασιτεχνισμός της κυβέρνηση οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα. Γίνεστε οι καλύτεροι χορηγοί της ακροδεξιάς» πρόσθεσε.

Μ. Βορίδης: «Ούτε ο Κασιδιάρης δεν το έχει πάει τόσο μακριά»

Απαντώντας σε υψηλούς τόνους ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης είπε ότι ο κ. Τσίπρας ανέπτυξε την επιχειρηματολογία Κασιδιάρη στην αίθουσα. «Αυτό είναι το μέτωπο με τους φασίστες; Τον ισχυρισμό του Κασιδιάρη είπατε. Θέσατε θέμα αντισυνταγματικότητας που δεν το έχει θέσει κανένας. Είπατε ότι ενδέχεται να έχουμε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θα εκτεθεί η χώρα. Ούτε οι ίδιοι δεν το έχουν πάει τόσο μακριά. Ο μόνος τρόπος να διορθώσετε αυτή την ομιλία είναι να συνταχθείτε μαζί μας» είπε ο κ. Βορίδης εν μέσω διαμαρτυριών από τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.