Quantcast

Τσακλόγλου: Η συμμετοχή στην κοινωνική ασφάλιση είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική

Για τη δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους που το επιθυμούν να εργαστούν, χωρίς να χάνουν πλέον τη σύνταξή τους, μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Για τη δυνατότητα που δίνεται στους συνταξιούχους που το επιθυμούν να εργαστούν, χωρίς να χάνουν πλέον τη σύνταξή τους, καθώς και για την επιτυχία του μέτρου, με υπερδιπλάσιο αριθμό συνταξιούχων να δηλώνεται, μέχρι σήμερα, στη σχετική πλατφόρμα, προκειμένου να εργαστεί, βελτιώνοντας όχι μόνο το σημερινό, αλλά και το μελλοντικό τους εισόδημα, μίλησε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του σε εκπομπή στο Ertnews.

«Με το προηγούμενο σύστημα, αν κάποιος συνταξιούχος επιθυμούσε να εργαστεί ακόμα και για μία ώρα, είχε περικοπή της σύνταξής του κατά 30%. Μάλιστα, το ποσοστό της περικοπής το 2019 ήταν 60%. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι ότι επιτρέπουμε στον συνταξιούχο να λάβει την πλήρη σύνταξή του, ενώ υπάρχει και ένας πόρος υπέρ ΕΦΚΑ της τάξης του 10% των επιπρόσθετων αμοιβών. Τα αποτελέσματα μέσα στους λίγους μήνες λειτουργίας της πλατφόρμας είναι εντυπωσιακά, καθώς προηγουμένως οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι ήταν γύρω στις 36.000 και, μέχρι στιγμής, στην πλατφόρμα έχουν ήδη δηλωθεί παραπάνω από 81.000 άτομα. Όμως, αν ένας συνταξιούχος εργάζεται χωρίς να το δηλώσει στην πλατφόρμα και, ταυτόχρονα, δεν πληρώνει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές και τον πόρο υπέρ ΕΦΚΑ, η νομοθεσία ορίζει ότι του επιβάλλεται πρόστιμο, το οποίο ανέρχεται στο 12πλάσιο της μηνιαίας σύνταξής του» διευκρινίζει ο υφυπουργός Εργασίας.

Σε ερώτηση σχετικά με το τι ισχύει σε περίπτωση που κάποιος έχει καταθέσει την αίτησή του για σύνταξη και, ταυτόχρονα, εργάζεται, ο κ. Τσακλόγλου αποσαφήνισε ότι τα μέτρα για την απασχόληση του συνταξιούχου εκκινούν από τη στιγμή που έχει την ιδιότητα του συνταξιούχου, οπότε, για όσο διάστημα έχει καταθέσει τα χαρτιά του και αναμένει τη σύνταξή του, αλλά, ταυτόχρονα, εργάζεται, θα γίνουν οι αντίστοιχες κρατήσεις και θα πληρωθούν οι αντίστοιχες εισφορές από τον μισθό.

Αναφορικά με τη δυνατότητα σύνταξης με οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, ο υφυπουργός Εργασίας σημείωσε ότι αυξήθηκαν τα όρια οφειλών, ώστε περισσότεροι πολίτες να μπορούν να λάβουν κανονικά τη σύνταξή τους, αρκεί να πληρούνται κάποιες προϋποθέσεις, ενώ τόνισε ότι η κοινωνική ασφάλιση και η πληρωμή των εισφορών είναι υποχρεωτική και όχι εθελοντική διαδικασία.

Όπως είπε, «με το προηγούμενο σύστημα, μπορούσε κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας με χρέη στον ΕΦΚΑ έως 20.000 ευρώ ή κάποιος ασφαλισμένος του πρώην ΟΓΑ με χρέη έως 6.000 ευρώ να πάρει τη σύνταξή του με παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού σε 60 δόσεις.

Τώρα, τα όρια αυτά αυξάνονται σε 30.000 ευρώ και 10.000 ευρώ αντίστοιχα, αλλά θέτουμε και δύο προϋποθέσεις. Η πρώτη είναι να υπάρχει ένας πραγματικά ισχυρός ασφαλιστικός θεσμός, δηλαδή τουλάχιστον 20 χρόνια καταβεβλημένων εισφορών και η δεύτερη να μην είναι συστηματικός κακοπληρωτής, δηλαδή χρειάζεται να έχει καταθέσεις κάτω από 12.000 ευρώ».

Κλείνοντας, ο κ. Τσακλόγλου επανέλαβε πως η νομοθεσία συνδέει τα όρια συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής στα 65 έτη και πως, μέχρι το 2027, τα όρια αυτά δεν πρόκειται να μεταβληθούν.

Επίσης, συμπλήρωσε ότι, από το 2025 και μετά, οι αναπροσαρμογές των συντάξιμων αποδοχών, των εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και το λεγόμενο ασφαλιστικό πλαφόν, δηλαδή μέχρι ποιο μισθολογικό όριο πληρώνουμε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, θα γίνονται με βάση τη μεταβολή του δείκτη μισθών, αντί της μεταβολής του δείκτη τιμών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ