Quantcast

Τσακλόγλου: Περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ σε 802.000 ανέργους και εργαζόμενες μητέρες από τον ΟΑΕΔ στην πανδημία

Ποσό που ξεπερνά το 1,6 δισ. ευρώ κατέβαλε ο ΟΑΕΔ σε επιδόματα, παροχές και βοηθήματα σε ανέργους και εργαζόμενες μητέρες, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

 Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σ. Βαρδάκη για θέματα ανεργίας, ο κ. Τσακλόγλου παρουσίασε στοιχεία του Οργανισμού, σύμφωνα με τα οποία "περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ καταβλήθηκαν σε επιδόματα, παροχές και βοηθήματα σε 750.000 ανέργους και σε 52.000 εργαζόμενες μητέρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η δίμηνη παράταση των επιδομάτων ανεργίας για περίπου 370.000 ανέργους, οι δύο κύκλοι οικονομικής ενίσχυσης για 250.000 μακροχρόνια ανέργους και η μηνιαία αποζημίωση για 20.000 εποχικά εργαζόμενους στον τουρισμό και επισιτισμό παρείχαν το αναγκαίο δίχτυ ασφαλείας στους συμπολίτες μας που το είχαν περισσότερο ανάγκη" είπε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο κ. Τσακλόγλου υπενθύμισε επίσης ότι "μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κ. Χατζηδάκης, παρουσίασε μαζί με τον διοικητή του ΟΑΕΔ τη νέα εφαρμογή ΟΑΕΔapp που παρέχει πρόσβαση στους πολίτες σε περισσότερες από 40 ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω του κινητού τους τηλεφώνου".

Από την πλευρά του, ο κ. Βαρδάκης στάθηκε στα προβλήματα των εργαζομένων στον επισιτισμό-τουρισμό και ειδικότερα στα προβλήματα των ξεναγών, και ζήτησε "να δοθεί επίδομα ειδικού σκοπού τώρα" ή να μπουν στο ταμείο ανεργίας χωρίς πλαφόν ενσήμων ή έστω "δώστε πενήντα ένσημα για το 2020". Επίσης για τους νέους επιδοματούχους ζήτησε να κατέβει η πρόβλεψη του ταμείου ανεργίας για 80 ένσημα, στα 50 ένσημα.

Ανταπαντώντας, ο κ. Τσακλόγλου είπε ότι "σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η τακτική επιδότηση λόγω ανεργίας στους ασφαλισμένους του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, καθώς και τους λοιπούς εποχικούς εργαζόμενους, μειώθηκε στις πενήντα ημέρες εργασίες από εκατό που ήταν, ακριβώς για να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερους. Επιπλέον, για τη συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων, τους ανέργους δηλαδή στον κλάδο του τουρισμού και επισιτισμού, για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, έχει ήδη προβλεφθεί η χορήγηση έκτακτης αποζημίωσης για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο". Όσο για τους ξεναγούς, είπε ότι τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο παίρνουν βοήθεια.