Quantcast

Τσίπρας στον realfm97,8: Εκλογές έπρεπε να είχαν γίνει χθες - Ολη η συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου

Εφ' όλης της ύλης συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Τι είπε για τις εωκομματικές εκλογές και το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

"Οι εκλογές έπρεπε να έχουν γίνει χθες", δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στον realfm 97,8 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, σε μια συνέντευξη εφ' όλης της ύλης, στην οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε δικαιωμένος προσωπικά από τη διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών.

Παράλληλα, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική του να θέσει τη ΔΕΗ σε λειτουργία στη βάση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, ενώ εξέφρασε τους προβληματισμούς του για τον αυξανόμενο ανταγωνισμό εξοπλισμών με την Τουρκία και το ενδεχόμενο να αναλάβει για δεύτερη φορά καμένη γη.

Σχετικά με τις εκλογές ανάδειξης ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για ουσιαστική διαδικασία που οδήγησε σε τριπλασιασμό των μελών του κόμματος και για ρίσκο που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του βγήκε, καθώς δεν υπήρχε αμφισβήτηση για το ποιος θα ήταν πρόεδρος και δεν προσκλήθηκαν οι φίλοι, αλλά μόνο όσοι ήταν διατεθειμένοι να εγγραφούν μέλη.

Επίσης, παραδέχθηκε ότι το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι δραστηριοποίηση όλων αυτών των νέων μελών στους κοινωνικούς μαζικούς χώρους.

Για τους πασοκογενείς τόνισε ότι είναι άνθρωποι που ψηφίζουν πάνω από 10 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα μια κυρία άνω των 60 ετών, που τη ρώτησε αν συμμετέχει στην κάλπη των παλιών ή νέων μελών (ψήφιζαν σε ξεχωριστές κάλπες) και αυτή του απάντησε (σ.σ. μην κατανοώντας σωστά την ερώτηση) ότι ψηφίζει 12 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ.

Σε σχέση με το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, χαρακτήρισε τιμητική στιγμή την ομιλία στο Κογκρέσο, αλλά, επισημαίνοντας ότι ελάχιστες μέρες μετά στην Ουάσιγκτον βρέθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών και αναφέρθηκε σε δύο μοντέλα άσκησης εξωτερικής πολιτικής, αυτού που γκρινιάζει διαρκώς αλλά στο τέλος κερδίζει, το οποίο ακολουθεί η Τουρκία και αυτού που κερδίζει μόνο χειροκροτήματα και αβρότητες.

Εκτίμησε λοιπόν, ότι βλέπει μια Τουρκία που αναβαθμίζεται και χρειάζεται υπολογίσιμη απάντηση της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο και όχι να σπεύδουν να αγοράσουμε επιπλέον όπλα επειδή οι συμμαχοι μας ενισχύουν διαρκώς την Τουρκία.

Έκανε μάλιστα λόγο για αδυναμία του πρωθυπουργού να θέσει το θέμα της αγοράς επιπλέον F-16 από την Τουρκία και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας,

Για το θέμα των F-35 ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρνητικός στο όπλο, αλλα δήλωσε προβληματισμένος γιατί ο λογαριασμός των εξοπλιστικών στη χώρα μας έχει ανέβει εξαιρετικά, ενώ σημείωσε ότι δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες εισηγήσεις του επιτελείου, με πολλά από τα μέλη του να σημειώνουν την ανάγκη να επενδύσουμε σε πιο έξυπνα όπλα, όπως τα drones.

Στο θέμα της ακρίβειας, κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως η στρατηγική της είναι εμμονικά φιλελεύθερη και πως αποφάσισε να ιδιωτικοποιήσει ακόμα ένα ποσοστό της ΔΕΗ, να τη θέσει σε λειτουργία με βάση ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, μεγιστοποιώντας τη διανομή μερίσματος στους μετόχους αντί την προστασία των καταναλωτών, αλλά και πως πρόσδεσε τη χώρα στο εισαγόμενο φυσικό αέριο με τη λανθασμένη η πολιτική της βίαιης απολιγνιτοποίησης.

Επίσης, επέκρινε τον πρωθυπουργό πως αναγνωρίζει την ύπαρξη υπερκερδών και ότι ακόμη και τώρα δεν τα έχει φορολογήσει.

Τόνισε ακόμη την ανάγκη να υπάρξει δημοσιονομική παρέμβαση με μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ, εκτιμώντας πως υπάρχει η δυνατότητα και χρειάζονται δομές που να προστατεύουν την κοινωνία, ενώ τόνισε πως απαιτείται ανασχεδιασμός του ταμείου ανάκαμψης στις νέες συνθήκες, φουσκωμένων λογαριασμών, πληθωρισμού και αρνητικής πρωτιάς στους μισθούς.

Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, δήλωσε ότι δεν έχει δει καμία κυβέρνηση να κάνει "κάθε τρεις και λίγο" διαρροές για πρόωρες εκλογές, με τα τελευταία, μάλιστα, ρεπορτάζ να αναφέρονται και σε πιθανή ημερομηνία.

Ερωτηθείς σχετικά για το αν περιγράφει μια εικόνα καμένης γης, παραδέχτηκε την ανησυχία του ότι μπορεί για δεύτερη φορά να ξαναπαραλάβει καμένη γη, αναφορά όμως που σημείωσε ότι δεν είχε κάνει ούτε τότε. Εξήγησε, λοιπόν, πως αυτός είναι λόγος που πρέπει να υπάρξουν εκλογές και προοδευτική κυβέρνηση από τουλάχιστον δύο κόμματα.

Αναφερόμενος στο Κίνημα Αλλαγής, τόνισε πως ζητάει να μην έχει κανείς κλειστά χαρτιά σε σχέση με το ποιος θα είναι επόμενος πρωθυπουργός, αφήνοντας αιχμές προς τον Νίκο Ανδρουλάκη πως όταν τον ρωτάνε ποιος θα είναι πρωθυπουργός και δεν λέει το αυτονόητο, δηλαδή αυτός που θα βρεθεί στην πρώτη θέση, αφήνει σκιές που έχουν και θεσμικό αντίκτυπο.

“Όσο δεν ξεκαθαρίζει θέσεις στο ζήτημα αυτό τόσο υπάρχουν υπόνοιες ότι έχει στο μυαλό του λύσεις στυλ Παπαδήμου και τραπεζιτών", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, τόνισε ότι ο προοδευτικός κόσμος προφανώς στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα έχει μεγαλύτερη χαλαρότητα στη ψήφο του αλλά οφείλει να γνωρίζει ότι οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν είναι αυτοί που θα κρίνουν και το πολιτικό σκηνικό την επόμενη μέρα.

Τέλος, σε ότι αφορά τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ παρατήρησε πως ο Μητσοτάκης δεν δέχεται ερωτήσεις που πονάνε και δεν θα έπρεπε να γίνεται αυτό.