Quantcast

Χατζηδάκης: «Ο ΕΦΚΑ είναι ο πλέον προβληματικός οργανισμός του Δημοσίου»

«Δεν είχαμε άλλη σκασίλα από το να στοχοποιήσουμε τον ΕΦΚΑ».

Ως τον πλέον προβληματικό οργανισμό του δημοσίου χαρακτήρισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης τον ΕΦΚΑ δικαιολογώντας με αυτό τον τρόπο το νομοσχέδιο σαρωτικών παρεμβάσεων στον οργανισμό. Ο κ. Χατζιδάκης τόνισε ότι το νομοσχέδιο θέλει να αντιμετωπίσει μακροχρόνια προβλήματα του ΕΦΚΑ και πως η μόνη έννοια της πολιτικής ηγεσίας και της κυβέρνησης είναι ο ανυπεράσπιστος συνταξιούχος και όχι οι συντεχνίες.

Κατά την πρώτη συνεδρίαση στην επιτροπή κυριάρχησαν οι υψηλοί τόνοι από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η οποία σύσσωμη κατηγόρησε την κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ αλλά και η απροθυμία των κυβερνητικών βουλευτών να τοποθετηθούν κατά την πρώτη ημέρα της συνεδρίασης. Ο κ. Χατζηδάκης κάλεσε μάλιστα από του βήματος της Βουλής συνταξιούχους να απευθύνονται και στους πιστοποιημένους ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές για την έκδοση της σύνταξής τους  υποστηρίζοντας ότι είναι απολύτως δωρεάν. 

“Στον ΕΦΚΑ είχαμε την ντροπή των κατεβασμένων τηλεφώνων. Αντιμετωπίσαμε το ζήτημα με διαγωνισμό . Μέχρι τώρα 1.1 εκατομμύριο κλήσεις απαντήθηκαν και οι πολίτες δείχνουν ικανοποιημένοι σε ποσοστο 80%. Η πραγματικότητα σας εκδικείτε. Θέλουμε εάν νέο ΕΦΚΑ, πιο γρήγορο, πιο αποτελεσματικό και κυρίως πιο φιλικό στα 6,5 εκατομμύρια ασφαλισμένων. Αυτοί είναι η προτεραιότητα μας. Δεν είναι το χάιδεμα των συντεχνιών.  Εσείς με τα δόγματα και τις συντεχνίες, εμείς με τους ανυπεράσπιστους πολίτες”.

Αναλύοντας το νομοσχέδιο ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κινείται σε τρεις άξονες με πρώτο τα κίνητρα και τις κυρώσεις, δεύτερο την αλλαγή ταχύτητας και τρίτο την αξιοποίηση της περιουσίας. Ο Υπουργός υπεραμύνθηκε των ρυθμίσεων για την είσοδο ιδιωτών  και managers  λέγοντας ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή είναι οι μόνοι που μπορούν να ξαναβάλουν τον ΕΦΚΑ σε ράγες.

“Σας ακούω να λέτε ότι στοχοποιούμε τον ΕΦΚΑ: Ναι σκασίλα είχαμε. Δεν είχαμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να στοχοποιούμε τον ΕΦΚΑ.  Αν ήταν να έχει λυθεί το πρόβλημα του δημοσίου μόνο με προσλήψεις, κανονικά το δημόσιο θα πέταγε. Ο ΕΦΚΑ είναι πολυτραυματίες και χρειάζεται ολιστική προσέγγιση” είπε.

Απαντώντας στη μομφή της αντιπολίτευσης για golden boys ο κ. Χατζηδάκης πρόσθεσε ότι για να αντιμετωπίσεις το μεγαλύτερο διοικητικό πρόβλημα της χώρας ναι χρειάζεσαι ικανούς ανθρώπους και περισσότερα χρήματα για να τους προσελκύσεις.

“Την υποστηρίζουμε θαρέττα αυτή την πρόταση. Ξέρω ότι λαϊκίζετε και θα συνεχίσετε μέχρι τέλους το ίδιο τροπάριο. Εσείς θα μείνετε με το τροπάριο κι εμείς θα κάνουμε τη μεταρρύθμιση . Κάνουμε παρέμβαση ριζικού εκσυγχρονισμού του ΕΦΚΑ. Να δημιουργηθεί μια ομάδα να τραβήξει τον ΕΦΚΑ μπροστά για να αναταχθεί ο πιο προβληματικός οργανισμός του δημοσίου” είπε.