Quantcast

Υπό την αιγίδα της ΠτΔ συνέδριο για τα 90 χρόνια του ΣτΕ και τον ιδρυτή του Ελευθέριο Βενιζέλο

Άρχισαν σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου που συνδιοργανώνουν σήμερα και αύριο, το ΣτΕ και το «Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος», με θέμα: «Εννέα δεκαετίες Συμβούλιο της Επικρατείας, οι οραματισμοί του Ελευθερίου Βενιζέλου και η εξέλιξη του θεσμού στη διαδρομή του χρόνου».

Το διήμερο συνέδριο το οποίο διεξάγεται εντός του δικαστικού μεγάρου του ΣτΕ, είναι υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου.

Κατά την σημερινή έναρξη των εργασιών του συνεδρίου χαιρετισμό απηύθυναν η πρόεδρος του ΣτΕ Μαίρη Σαρπ, ο γενικός διευθυντής του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος» Νικόλαος Παπαδάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, ενώ την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Ακόμη, εισαγωγικές ομιλίες πραγματοποίησαν ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, με θέμα «ο απολογισμός του Βενιζέλου για τη Δικαιοσύνη» και ο γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τέως πρόεδρος του ΣτΕ Αθανάσιος Ράντος, με θέμα «η εξέλιξη του θεσμού την τελευταία τεσσαρακονταετία».

Αναλυτικότερα, η κυρία Σαρπ, αναφέρθηκε στο έργο του ιδρυτή του ΣτΕ Ελευθέριο Βενιζέλο, «στον οποίο η Πατρίδα μας οφείλει πολλά», όπως χαρακτηριστικά είπε, ενώ ο κ. Παπαδάκης επισήμανε ότι ο Ελ. Βενιζέλος είχε στον κεντρικό σχεδιασμό της τότε κυβέρνησης την ίδρυση του ΣτΕ, σύμφωνα με τα Γαλλικά πρότυπα, κάτι που το έπραξε.

Στην συνέχεια, ο κ. Τσιάρας ανέφερε ότι στο νομοθετικό έργο του Ελ. Βενιζέλου συναντώνται οι πρώτες βάσεις του Εργατικού Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε επίτευγμά του την ίδρυση του ΣτΕ, τονίζοντας ότι το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο «ανταποκρίθηκε και ανταποκρίνεται στις φιλοδοξίες του Βενιζέλου».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου, ανέφερε ότι το όνομα του Ελ. Βενιζέλου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το ΣτΕ, το οποίο «στην μακροχρόνια διαδρομή του κλυδωνίστηκε, αλλά δεν βυθίστηκε».

Επίσης, η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στις σημαντικές υποθέσεις που απασχόλησαν το ΣτΕ τα τελευταία χρόνια, όπως είναι τα μνημόνια, τα υγειονομικά μέτρα λόγω της πανδημίας, κ.λπ. ενώ ανέφερε επίσης ότι το ΣτΕ έχει λάβει τη μορφή συνταγματικού δικαστηρίου και οι απαιτήσεις του έχουν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου. Τέλος, εξέφρασε την ευχή το έργο του ΣτΕ να συνεχιστεί για πολλά ακόμη χρόνια.

Ο κ. Τασούλας ανέφερε ότι δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελ. Βενιζέλος είχε εντρυφήσει και είχε μεταφράσει τον Θουκυδίδη και προσέθεσε ότι ο ιδρυτής του ΣτΕ έβλεπε την Δικαιοσύνη όχι ως αντίπαλο της διοίκησης, αλλά ως σύμμαχο και οδήγησε τότε, την Δικαιοσύνη στην ανάπτυξη της χώρας.

Ο κ. Ράντος αναφέρθηκε στις αλλαγές που επήλθαν στο ΣτΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, επισημαίνοντας ότι το δικαστήριο αυτό, συγκρίνεται και είναι ίσο με τα Διεθνή και Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν έχει προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, καθιστώντας έτσι το ΣτΕ ενεργό μέλος των πολιτισμένων χωρών.

Τέλος, ομιλητές του συνεδρίου είναι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, δικαστές και δικηγόροι. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα συνοψίσουν ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαος Αλιβιζάτος και ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Ιωάννης Γράβαρης.