Quantcast
«Ζητάμε δικαίωση...»: Με συνθήματα και πανό υποδέχτηκαν τον Γερμανό πρόεδρο στην Κάντανο - Real.gr

«Ζητάμε δικαίωση…»: Με συνθήματα και πανό υποδέχτηκαν τον Γερμανό πρόεδρο στην Κάντανο

Η επιλογή της περιοχής έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς το μαρτυρικό χωριό της Καντάνου καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ναζί κατακτητές στον Β’ ΠΠ.

Ο Γερμανός πρόεδρος έφτασε περίπου στις 11.30 στην Κάντανο όπου τον υποδέχτηκαν οι τοπικοί φορείς.

Ωστόσο οι χθεσινές του δηλώσεις στην πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για το θέμα των αποζημιώσεων, το οποίο χαρακτήρισε νομικά λήξαν, προκάλεσε την αντίδραση των συλλογών και σωματείων μαρτυρικών χωριών που είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στην Κάντανο.

Remaining Time-0:00
Fullscreen
Mute

Μόλις έφτασε στην Καντανο ο Γερμανός πρόεδρος συνομίλησε με επιζώντες, ωστόσο εκπρόσωποι σωματείων των μαρτυρικών χωριών με συνθήματα και πανό ζητούσαν δικαίωση διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Αποζημιώσεων, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καθώς και εκπρόσωποι των τοπικών και στρατιωτικών αρχών. Οι βουλευτές Ντόρα Μπακογιάννη και Σέβη Βολουδάκη παρακολούθησαν την τελετή, ενώ ο πρόεδρος είχε τη δυνατότητα να συνομιλήσει με επιζώντες και εκπροσώπους των μαρτυρικών χωριών της Κρήτης. Μεταξύ αυτών, ο Αριστομένης Συγγελάκης από τη Βιάννο εξέφρασε τη βαθιά πικρία των επιζώντων, αναφέροντας χαρακτηριστικά στον Γερμανό πρόεδρο: «Οι δηλώσεις σας μας εκτέλεσαν για δεύτερη φορά».

Ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνομίλησε με τους επιζώντες, ακούγοντας από πρώτο χέρι τις φρικτές μνήμες από την εισβολή και τη φτώχεια που ακολούθησε. Σημαντική στιγμή ήταν η συνομιλία του με επιζήσασα, η οποία του ζήτησε να της μεταφράσει η διερμηνέας ότι «δεν μπορεί να τον βλέπει».

 

 
Με πληροφορίες από flashnews, neakriti

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ REAL.GR