Το Real.gr βρέθηκε στο πιο πολύχρωμο φεστιβάλ της Ελλάδας και αποκόμισε εικόνες, γνώσεις και συναισθήματα, με φόντο τη Σύρο, το κόσμημα των Κυκλάδων
Επτά ημέρες με 261 ταινίες από 50 χώρες, 8 διαγωνιστικά τμήματα και 5 θεματικά αφιερώματα, 7 εκπαιδευτικά εργαστήρια, 30 παρουσιάσεις στην Αγορά και με περισσότερους από 100 καλλιτέχνες, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Animasyros 2024, υπό την προεδρία του Βασίλη Καραμητσάνη και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Ανεστοπούλου, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου στην πανέμορφη Ερμούπολη, γεμίζοντας τους επισκέπτες του από όλο τον κόσμο με γνώσεις και συναισθήματα.
Μερικές από τις εικόνες και τα πρόσωπα που θα μας μείνουν ανεξίτηλα από τη φετινή διοργάνωση:
* Αύρα Αφρικής: το κεντρικό θέμα ήταν αφιερωμένο στη σύγχρονη αφρικανική δημιουργία και παραγωγή κινουμένων σχεδίων με τον τίτλο «Αφρική: Μια Ήπειρος Κινουμένων Σχεδίων» και διέτρεξε όλους τους πυλώνες του Φεστιβάλ- το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, τα εκπαιδευτικά εργαστήρια και την Αγορά.
* Γιώργος Καπουτζίδης: Τα Greek Animation Talks επέστρεψαν για 2η συνεχόμενη χρονιά με σκοπό την ενδυνάμωση του ελληνικού animation. Στη διάρκειά τους, οι Ελληνες δημιουργοί του επίσημου διαγωνιστικού προγράμματος μίλησαν για το έργο τους και τις προκλήσεις της δημιουργικής διαδικασίας στην Ελλάδα. Κατά γενική ομολογία, ο φετινός οικοδεσπότης τους, ο σεναριογράφος, ηθοποιός και παρουσιαστής Γιώργος Καπουτζίδης, απογείωσε κυριολεκτικά τη συζήτηση, με απλότητα, ευγένεια και χιούμορ.
* Κωνσταντίνος Γιάνναρης: ο αγαπημένος μας σκηνοθέτης («Από την άκρη της πόλης», «Δεκαπενταυγουστος») διάλεξε τις αγαπημένες του ταινίες από τα Animapride διαγωνιστικά τμήματα των τελευταίων 10 χρόνων και συνέθεσε ένα μοναδικό αφιέρωμα, συνδέοντας τη Σύρο με τη Δράμα, αφού οι ταινίες προβλήθηκαν και στο πρόσφατο, 47ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας. «Χάρηκα πάρα πολύ όταν το Animasyros και η Δράμα με κάλεσαν να επιμεληθώ αυτού του αφιερώματος», είπε ο Κ. Γιάνναρης. «Επέλεξα 12 animation ταινίες της queer κινηματογραφίας που προβλήθηκαν σε αυτή τη δεκαετία στο Animapride τμήμα του Animasyros και που αγαπώ ο ίδιος».
* «Underground»: Με πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ του Annecy, ο Γιάννης Χριστοφόρου μετέφερε στη μεγάλη οθόνη το ομότιτλο διήγημα της Νάγιας Κουτρουμάνη, μια ιστορία για τη μοναξιά και τον τρόμο του θάνατου, αλλά και για τη ζωή. Με ευφυή σκηνοθεσία, εικόνες που αποτυπώνονται στο μυαλό, τη φωνή του υπέροχου ηθοποιού Αλέξανδρου Λογοθέτη να κυριαρχεί και έναν ευπρόσδεκτο αιφνιδιασμό στο φινάλε, η μικρού μήκους ταινία απέσπασε δικαίως το βραβείο του Ελληνικού Διαγωνιστικού τμήματος, θεσμοθετημένο από το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και συνοδευόμενο από το χρηματικό έπαθλο των 1.500 ευρώ. Το σκεπτικό για τη βράβευση: «Μια εξαιρετικά πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα βασική ιδέα, η οποία αναπτύχθηκε με πολύ συνοπτικό και έξυπνο τρόπο».
* Πάρτι στο αρχοντικό: Μια υπέροχη γιορτή και μια θαυμάσια ξενάγηση στο Αρχοντικό Κοής, κομμάτι της ιστορίας της Ερμούπολης, το οποίο χρονολογείται από το 1860. Ο Σταύρος Κοής, ιδρυτής της ομώνυμης εταιρίας οπτικών, μας υποδέχθηκε στους φιλόξενους χώρους του σπιτιού με τα ζωγραφιστά ταβάνια και τις δεκάδες πανέμορφες εκπλήξεις σε κάθε γωνιά του-ένα ζωντανό, πολύχρωμο, συναρπαστικό μουσείο.
* «Mariposas Negras»: Για όσους πιστεύουν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι υπαρκτός λόγος μετανάστευσης, η συγκινητική, σημαντική ταινία του David Baute έρχεται σαν γροθιά στο στομάχι. Η αφήγηση ακολουθεί τρεις γυναίκες που μεταναστεύουν από διαφορετικά μέρη του κόσμου στο Παρίσι, στο Ναϊρόμπι και στο Ντουμπάι. Οι σπαρακτικές ιστορίες τους και το live action που «παρεμβαίνει» στο φινάλε λειτουργούν ως αφύπνιση και ως δυσοίωνη προειδοποίηση για ένα μέλλον που είναι ήδη εδώ.
Το μεγάλο βραβείο της κατηγορίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού τμήματος, που αποτελεί τη ναυαρχίδα του φεστιβάλ, απονεμήθηκε στην βελγική παραγωγή «Beautiful Men», σε σκηνοθεσία του Nicolas Keppens, «μια αιχμηρή και σαγηνευτική ταινία, που δείχνει την ευθραυστότητα των ανδρών με έναν πολύ ειλικρινή και πρωτότυπο τρόπο, διατηρώντας μια εξαιρετική αίσθηση του χιούμορ», όπως ανέφεραν οι κριτές.
Σίγουρα, η πιο έντονη αίσθηση που σου αφήνει το Animasyros είναι αυτή της παρέας. Μιας παρέας με φιλόξενη αγκαλιά για όλους, με ανοιχτή σκέψη και με πολλά, έγχρωμα όνειρα για το μέλλον.