* Ευκαιρία για καλό σινεμά: μετρ του κοινωνικού δράματος και ιδιαίτερα διεισδυτικός στις οικογενειακές σχέσεις, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης Μάικ Λι μας έχει χαρίσει πολλά κινηματογραφικά διαμάντια («Topsy-Turvy», “Το μυστικό της Βέρα Ντράικ», “Όλα ή τίποτα”) και μεγάλες δόσεις συγκίνησης.
H νέα ταινία του, «Πικρές Αλήθειες», σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου, ενώνει και πάλι τον Άγγλο δημιουργό με την πρωταγωνίστρια της μεγάλης επιτυχίας του «Μυστικά και Ψέματα», τη βραβευμένη με BAFTA Μαριάν Ζαν-Μπαπτίστ. Το στόρι διαδραματίζεται στο Λονδίνο και εξερευνά τις οικογενειακές σχέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί μετά την πανδημία.
Η κεντρική ηρωίδα του, Πάνσι, είναι μια αγοραφοβική, υποχόνδρια νοικοκυρά, παρανοϊκή με τα πάντα- με τα ζώα, τα πουλιά, τα έντομα, τα φυτά και τα λουλούδια, και συγκρουσιακή με όλους, ειδικά με τον υδραυλικό σύζυγό της Κάρτλεϊ και τον άνεργο γιο της Μόουζες, για τον οποίο θεωρεί ότι χαραμίζει τη ζωή του. Ούτε με την αδελφή της Σαντέλ τα πηγαίνει καλά, επειδή τη θεωρεί την ευνοημένη της νεκρής, πλέον, μητέρας τους.
Όταν επισκέφτονται μαζί τον τάφο της, η Πάνσι απροσδόκητα καταρρέει και η αδελφή της τη βεβαιώνει ότι δεν τη μισεί ολόκληρη η οικογένεια. Επιστρέφοντας στο διαμέρισμα της Σαντέλ, η Πάνσι πρέπει να αντιμετωπίσει την οδυνηρή επαφή με τις δύο κόρες της αδερφής της αλλά και με τον άντρα και τον γιο της. Η ταινία έχει διακριθεί σε διάφορα φεστιβάλ και η πρωταγωνίστρια έχει βραβευτεί για την ερμηνεία της.
* Η νέα ατομική έκθεση του Παναγιώτη Μπελντέκου, «Τοπία της Αθήνας», φιλοξενείται στη Γκαλερί Σκουφά (Σκουφά 4, Κολωνάκι,) μέχρι τις 30 Μαρτίου, σε επιμέλεια της αρχαιολόγου και ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Στα έργα, τα οποία δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, παρουσιάζονται αστικά τοπία της Αθήνας και του ευρύτερου οικιστικού ιστού της Αττικής. Εμβληματικά σημεία, στιγμιότυπα της πόλης, διαχρονικές εικόνες, αλλά και σύγχρονες, διαδέχονται η μια την άλλη σαν να εξιστορούν την εξέλιξη του τοπίου.
* Μια θαυμάσια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με τίτλο «Ο Ελληνικός Κινηματογράφος Ταξιδεύει – Ταξίδεψε Μαζί Του», που έχει ως σκοπό την προώθηση του εγχώριου σινεμά στο ευρύ κοινό, ξετυλίγεται αυτές τις μέρες και έως τις 19 Μαρτίου στον κινηματογράφο “Έλλη” (Ακαδημίας 64, Αθήνα). Το αφιέρωμα περιλαμβάνει συνολικά 30 διακεκριμένες ελληνικές μεγάλου μήκους, που έχουν τιμηθεί με το βραβείο Ίρις Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας και Καλύτερου Ντοκιμαντέρ, καλύπτοντας μια περίοδο 15 ετών (2010-2024).
Το κοινό θα έχει, επίσης, την ευκαιρία να συναντήσει τους δημιουργούς, αφού συντελεστές των ταινιών θα παρευρεθούν στις προβολές και θα συνομιλήσουν με τους θεατές, μέσα από Q&A συζητήσεις. Στις ταινίες που προβάλλονται από αυτήν την Πέμπτη έως την επόμενη Τετάρτη, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα: “Χειροπαλαιστής”, “Μαγνητικά πεδία”, “Μαχαιροβγάλτης”, “Dolphin Man”, “Οίκτος”, “Digger”, “Πίσω από τις θημωνιές”, “Άδικος κόσμος”, “Xenia”, “Ευτυχία”, “Η βασίλισσα της Νέας Υόρκης”.
Η δράση θα κορυφωθεί την Πέμπτη 20 Μαρτίου, με μια ανοιχτή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου, που θα φιλοξενηθεί στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων-μια βραδιά αφιερωμένη στο ελληνικό σινεμά, με τη συμμετοχή επαγγελματιών του χώρου και κινηματογραφόφιλων. Εισιτήρια για τις προβολές στο ταμείο της αίθουσας και στο www.more.com
* Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης και η Μελίνα Κανά επιστρέφουν στην Αθήνα για τρεις μαγικές βραδιές στη νέα μουσική σκηνή «Βαβέλ» (Πέτρου Ράλλη 29 & Κρήτης 1, Ταύρος), τα Σάββατα 15, 22 και 29 Μαρτίου. Με όχημα την κοινή μουσική γλώσσα, οι δύο καλλιτέχνες συναντιούνται επί σκηνής και προσκαλούν το κοινό σε ένα ταξίδι με λόγια και μελωδίες για βραδιές γεμάτες έμπνευση, ρυθμό και χαρά. Μαζί τους ο Νίκος Χρηστίδης. Εισιτήρια στο https://www.ticketservices.gr/event/dimitris-zervoudakis-melina-kana-babel/
* “Η μάνα μου έφυγε με το λεωφορείο για του Βουκουρέστι. Έκλαιγα όπως τη χαιρετούσα στον σταθμό, αλλά εκείνη χαμογελούσε για να μου δείξει πως τίποτα κακό δεν συμβαίνει, για καλό γίνεται που πάει, να μη φοβάμαι, να μην κλαίω, σε έναν μήνα θα γυρίσει να με δει και θα μου φέρει ένα σκυλάκι γούνινο. “Εσένα θέλω”, της έλεγα”.
Τη φωνάζουν Λου από το Λιούμπα, που θα πει αγάπη. Δε γεννήθηκε από έρωτα, αλλά από τη βία. Κι όμως, αργότερα, η δική της ικανότητα στην αγάπη θα ξεπεράσει τα κοινά όρια- θα την προσφέρει σε ένα εντελώς άγνωστό της ζευγάρι.
Το βιβλίο “Το μωρό της Λιούμπα”(εκδόσεις Ψυχογιός) υπογράφει η καταξιωμένη συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη, η οποία το 1988 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος για το έργο της “Η μοναξιά είναι από χώμα”. Βιβλία της έχουν εκδοθεί στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Κορέα, τη Ρωσία, την Αρμενία και την Ολλανδία.