Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 4-10 Απριλίου
* Κάθε παράστασή του είναι εμπειρία. Πάντα ευφάνταστος και ενδιαφέρων, κινούμενος σε ένα τοπίο μεταξύ θεάτρου, χορού και εικαστικών τεχνών, ο σκηνοθέτης και ερμηνευτής Ευρυπίδης Λασκαρίδης επανέρχεται, μετά το “Relic”, τους “Τιτάνες” και το “Ελενίτ”, με το “Lapis Lazuli”, στοχεύοντας να επικεντρωθεί στην υπαρξιακή μας σχέση με τον φόβο και το τρομακτικό. Το έργο του, που παρουσιάζεται σε παγκόσμια πρεμιέρα στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης (Συγγρού 107) από τις 4 έως τις 21 Απριλίου, κινείται ανάμεσα στο γκροτέσκο και το κωμικό και εξερευνά μια σειρά από δίπολα, όπως το υλικό με το πνευματικό, το ονειρικό με το εφιαλτικό και το συνειδητό με το ασυνείδητο. Εισιτήρια στο 211 1981784.
* Ατμοσφαιρική, απολύτως επίκαιρη και αγωνιώδης, η ταινία “Όξινη Βροχή”, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών, παρακολουθεί την περιπέτεια της 15χρονης Σέλμα, η οποία μεγαλώνει με τους χωρισμένους γονείς της, όταν μία θανατηφόρα καταιγίδα όξινης βροχής πλήττει τη Γαλλία. Σε έναν κόσμο στα πρόθυρα της κατάρρευσης, η αποξενωμένη οικογένεια θα πρέπει να ενωθεί για να αντιμετωπίσει την επερχόμενη κλιματική καταστροφή και να επιβιώσει. Στην ταινία του Ζουστ Φιλιπό πρωταγωνιστούν οι Γκιγιόμ Κανέ, Λετισιά Ντος, Πασιάνς Μουσενμπά και Σουλιά Μπραϊμ. Μπορείτε να τη δείτε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, την Παρασκευή 5 Απριλίου στις 22.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31, Αθήνα) και την Τετάρτη 10 Απριλίου στις 19.00 στην αίθουσα “Σταύρος Τορνές” (Αποθήκη 1, Λιμάνι, Θεσσαλονίκη).
* Ο κύκλος της ζωής που επαναλαμβάνεται με ακρίβεια, η άνθιση και η καρποφορία, η αναζήτηση της ομορφιάς σε σχισμές αστικές καταμεσής της Αθήνας, αντανακλώνται στην φωτεινή ομαδική έκθεση «Την Άνοιξη αν δεν την βρεις…», που παρουσιάζεται, σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού, στην γκαλερί “Artshot - Sophia Gaitani” (Λεμπέση 11, Ακρόπολη), από τις 10 Απριλίου έως την 1η Μαϊου. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι καλλιτέχνες Μαρίνα Βλαχάκη, Σοφία Γαϊτάνη, Δημήτρης Κρέτσης, Γεωργία Μπλιάτσου, Γεύσω Παπαδάκη, Χριστίνα Παρασκευοπούλου, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Παναγιώτης Σιάγκρης, Αλέξανδρος Σπαθούλας, Κατερίνα Σταθάτου, Γιώργος Φερέτος, Mαρία Φιλιππακοπούλου, Βιργίνια Φιλιππούση, Ηλίας Χαραλαμπάκης.
* Το Σάββατο 6 Απριλίου, από τις 11.00 έως τις 13.00, το ελληνικό γραφείο της Greenpeace, η εθελοντική της ομάδα και το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή ενώνουν τις δυνάμεις τους στο “Ραντεβού στη βρύση”, μια εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος στην πλατεία του Αγίου Σπυρίδωνα στο Παγκράτι, για να μιλήσουν σε παιδιά και γονείς για το δικαίωμα όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό και να τονίσουν τη σημασία που έχει η μείωση του πλαστικού μιας χρήσης. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να λάβουν μέρος στην παιδική ψηφιακή έκθεση “Ζωγραφίζουμε για το νερό!” και να στείλουν, έως τις 7 Απριλίου, φωτογραφίες των έργων τους, ώστε να εκτεθούν διαδικτυακά στο goulandris.gr και να μπουν σε κλήρωση με δώρα-έκπληξη για 5 νικητές.
* Από την μεγάλη οθόνη στο χαρτί: στο βιβλίο του “Το τελευταίο όνειρο” (εκδόσεις Διόπτρα), ο Πέδρο Αλμοδόβαρ παρουσιάζει 12 αδημοσίευτες ιστορίες από το προσωπικό του αρχείο, γραμμένες από τα τέλη της δεκαετίας του '60 έως σήμερα. Το βιβλίο αντικατοπτρίζει τις εμμονές του κορυφαίου δημιουργού και πολλά από τα θέματα της κινηματογραφικής του δουλειάς. Περιλαμβάνει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα στον Ιησού και τον Βαραββά, παρουσιάζει μια καλτ σκηνοθέτρια που αναζητά αγωνιωδώς μια μέρα αργίας (διήγημα στο οποίο βασίστηκε η ταινία “Κακή εκπαίδευση”), ενώ η ιστορία του τίτλου αποτελεί ένα συγκινητικό χρονικό του θανάτου της μητέρας του.
Παρά τις παροτρύνσεις που δέχτηκε, ο Αλμοδόβαρ δεν θέλησε ποτέ να γράψει την αυτοβιογραφία του, όμως το “Τελευταίο όνειρο” μοιάζει, όπως παραδέχεται, “με αποσπασματική αυτοβιογραφία, ατελή και κάπως αινιγματική”. Είναι ένα εγκώμιο της σχέσης ανάμεσα στη ζωή και την τέχνη, τη μυθοπλασία και την πραγματικότητα, από έναν συγγραφέα που δεν φοβάται να μιλήσει για τις πιο προσωπικές στιγμές του, εξερευνώντας την επιθυμία, τη θνητότητα, τη μοναξιά και την ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας.