Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 11-17 Ιουλίου.

* Την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 21.30, ο υπέροχος Ασάφ Αβιντάν θα εμφανιστεί στον Λυκαβηττό. Πέντε χρόνια από την τελευταία του σόλο παράσταση, ο Αβιντάν επιστρέφει μόνος στη σκηνή στο πλαίσιο της “Ichnology Solo Tour”. O πολυσχιδής καλλιτέχνης θα πλοηγηθεί ανάμεσα στις οικείες σερενάτες του, τη χαρισματική του αφήγηση και την πολυοργανική μαγεία του- αν δεν τον έχετε δει μέχρι σήμερα, μην τον χάσετε. Προπώληση: www.more.com/music/asaf-avidan-lykabittos/

* Ο παγκοσμίου φήμης Ούγγρος σκηνοθέτης του θεάτρου και του κινηματογράφου Κορνέλ Μουντρούτσο έρχεται για τρίτη φορά στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου στις 14 και 15 Ιουλίου, στην Πειραιώς 260, με το “Parallax”, τη νέα του αιχμηρή παράσταση. Μια ουγγρική οικογένεια συγκρούεται. Τρεις διαφορετικές γενιές διαφωνούν για επίκαιρα και επώδυνα ζητήματα ταυτότητας και διαφορετικότητας. Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης μαζί με τον ουγγρικό θίασο “Proton Theatre” εξερευνούν επί σκηνής αν και πώς μπορούν να συνυπάρξουν η ανάγκη για κοινωνική αποδοχή και η ανάγκη για ατομική ελευθερία.

Το “Parallax” απευθύνεται αυστηρά για ηλικίες άνω των 18. Εισιτήρια: Πληροφορίες Εισιτηρίων - Athens Epidaurus Festival (aefestival.gr)

* Το Ελληνικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο, το πρώτο και μακροβιότερο φεστιβάλ κινηματογράφου των ΗΠΑ, έρχεται στην Αθήνα! Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με την Feelgood Entertainment, οργανώνει μια μοναδική κινηματογραφική βραδιά την Τρίτη 16 Ιουλίου, στον θερινό κινηματογράφο “Άνεσις” (Λεωφ. Κηφισίας 14, Αθήνα), όπου θα προβληθεί η ταινία του Περικλή Χούρσογλου «Εξέλιξη». Ο Χούρσογλου σκιαγραφεί με ιδιαίτερη ευαισθησία το πορτρέτο ενός απογοητευμένου δημιουργού, αλλά και τη σχέση του με τον πατέρα του. Οι ερμηνείες είναι θαυμάσιες και το βλέμμα του σκηνοθέτη διεισδυτικό και ειλικρινές. Μια συγκινητική ταινία που καμία στιγμή δεν πέφτει στην παγίδα του μελό και σίγουρα αξίζει την προσοχή σας.

Η “Εξέλιξη” απέσπασε δύο βραβεία στο Φεστιβάλ του Σαν Φρανσίσκο (Ερμηνείας για τον Αλέξανδρο Λογοθέτη και Βραβείο Κοινού Καλύτερης Ταινίας), ενώ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τιμήθηκε με Ίρις Β΄Ανδρικού Ρόλου για τον Βασίλη Κολοβό.

* Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, η Πειραιώς 260 φιλοξενεί τρεις παραστάσεις χορού από καταξιωμένους δημιουργούς της νέας γενιάς. Στις 11 Ιουλίου η Ερμίρα Γκόρο παρουσιάζει στον Χώρο Β το “Telos” και ο Ηλίας Χατζηγεωργίου στον Χώρο Ε το “Scared”, ενώ στις 13 και 14 Ιουλίου η Kat Válastur (Κατερίνα Παπαγεωργίου) παρουσιάζει στον Χώρο Η την παράσταση “Strong Born”.

Η Γκόρο αντλεί έμπνευση από την έννοια του “τέλους”, ο Χατζηγεωργίου πραγματεύεται το διαχρονικό ζήτημα του φόβου και η Válastur εμπνέεται από την Ιφιγένεια του Ευριπίδη και τα Αναστενάρια.

Έναρξη στις 21.00.

* Μόλις κυκλοφόρησαν από τις εκδόσεις Anubis δύο βιβλία για την ψυχαγωγία και την εξάσκηση του νου, που ταιριάζουν τέλεια με την καλοκαιρινή περίοδο: το «Μεγάλο Βιβλίο των Σταυρολέξων» περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή σταυρολέξων με πρωτότυπες λέξεις, έξυπνους ορισμούς και πολυποίκιλη θεματολογία, εμπνευσμένη από την ιστορία, τη μυθολογία, τη γεωγραφία, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό. Οι εμπλουτισμένοι ορισμοί και οι ενημερωμένες πληροφορίες δίνουν στους αναγνώστες το έναυσμα για να αυξήσουν τις γνώσεις τους σε κάθε τομέα.

Το «Μεγάλο Βιβλίο των Κρυπτολέξων» περιέχει 265 Κρυπτόλεξα με ποικίλη και ενδιαφέρουσα θεματολογία εμπνευσμένη από τις τέχνες και τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις επιστήμες, τη γεωγραφία κ.ά. Με μεγάλο μέγεθος και ευανάγνωστα γράμματα, η έκδοση αυτή σχεδιάστηκε για να

συνδυάσει τη διασκέδαση του «ξετρυπώματος» των λέξεων με τον εμπλουτισμό ή το φρεσκάρισμα των γνώσεων και την ενίσχυση της μνήμης και της παρατηρητικότητας.