Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 12-18 Σεπτεμβρίου.
* Με άξονα τα γνωστά και αγαπημένα σε όλους μας τραγούδια της αξέχαστης Δαλιδά, ο σκηνοθέτης Γιώργος Βάλαρης δημιουργεί και παρουσιάζει μια σύγχρονη «Δαλιδά», την ερμηνεύτρια Όλγα Βενέτη, σε μια πρωτότυπη μουσικοθεατρική σύνθεση την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο “Άλσος” (Ευελπίδων 4, Κυψέλη – Πεδίον του Άρεως). Μια υπερπαραγωγή, ωδή στη γυναίκα-μύθο που σφράγισε την εποχή της με το έργο της και εξακολουθεί να σαγηνεύει το κοινό με την μυθιστορηματική ζωή της.
Η Όλγα Βενέτη μετράει ήδη μία δεκαετία παρουσίας στις μεγαλύτερες μουσικές σκηνές της χώρας (Εθνική Λυρική Σκηνή, Ηρώδειο, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.α.) και σημαντικές συνεργασίες.
Το νήμα της ζωής και της πορείας της Δαλιδά ξετυλίγεται, μέσα από τα κλασικά της τραγούδια (“Paroles Paroles”, “Malade”, “Gigi In Paradisco” κ.α.) και τα κείμενα που υπογράφει ο Γιώργος Βάλαρης είναι βασισμένα στη ζωή της και πραγματεύονται κυρίαρχα θέματα της ανθρώπινης ύπαρξης-την αγάπη, τον έρωτα, την απελπισία και την απώλεια. Προπώληση: https://www.more.com/theater/dalida/
* Δείτε οπωσδήποτε τη νέα έκθεση του Οργανισμού Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ “space of togetherness”, η οποία απλώνεται στον καταπληκτικό χώρο της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου Σχολείον της Αθήνας–Ειρήνη Παπά (Πειραιώς 52). Στο «space of togetherness” Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες αμφισβητούν και επανεξετάζουν τον τρόπο με τον οποίο εξιστορούνται οι ιστορίες του παρελθόντος και μας προτρέπουν σε ένα πιο δίκαιο μέλλον. Η έκθεση είναι υπέροχη, βαθιά ανθρώπινη και μας προσκαλεί σε ένα πολύχρωμο τοπίο καινούριας γνώσης, σκέψεων και έντονων συναισθημάτων. Έως τις 20 Οκτωβρίου.
* Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, η πλατεία Συντάγματος θα μεταμορφωθεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου, για να φιλοξενήσει ένα ξεχωριστό τουρνουά: το περιοδικό δρόμου «σχεδία» μάς καλεί να γιορτάσουμε το πρωτοποριακό κοινωνικό πρόγραμμα «Γκολ στη φτώχεια» και την Εθνική Αστέγων, που σε λίγες μέρες θα μας εκπροσωπήσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, στη Σεούλ (20-28/9). Ποδοσφαιριστές θα είναι όλοι εκείνοι που αγαπούν το παιχνίδι και τη ζωή, ενώ ανάμεσα στους διαιτητές θα είναι και οι πωλητές της «σχεδίας».
Από τις 10.00 το πρωί και επί 6 ώρες, ομάδες από την κοινωνία των πολιτών, οργανώσεις, φορείς, σχολεία, αλλά και εταιρείες θα κυνηγούν τη «στρογγυλή θεά» για να φορτώσουν όλοι μαζί με πολλά γκολ τα δίχτυα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι αγώνες είναι 14λεπτοι και θα τηρηθούν πιστά οι κανονισμοί που ισχύουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
* O Άρης Μπινιάρης καταπιάνεται πρώτη φορά με την αρχαία κωμωδία: οι «Όρνιθες» του Αριστοφάνη παρουσιάζουν μια καινούρια αρχή, η οποία πρέπει να γίνει έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά. Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και ο Γιώργος Χρυσοστόμου, μαζί με μία πλειάδα εξαιρετικών ηθοποιών, έχουν εντυπωσιάσει και η ευκαιρία μας να τους δούμε, αν δεν τους έχουμε απολαύσει μέχρι τώρα, είναι τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου, στο Θέατρο Βράχων. Προπώληση: more.com
* Στις 12 Σεπτεμβρίου η Citronne Gallery παρουσιάζει στον χώρο της στην Αθήνα την έκθεση “Μυθιστορίες ΙΙ”. Πρόκειται για την οργανική συνέχεια της έκθεσης “Μυθιστορίες Ι, η οποία παρουσιάστηκε στον χώρο της Citronne Gallery στον Πόρο. Οι εκθέσεις “Μυθιστορίες Ι και ΙΙ” λειτουργούν ενιαία, ως συγκοινωνούντα δοχεία.
Η Μυθιστορία, όρος επιστημονικός, λογοτεχνικός και καλλιτεχνικός, αντανακλά την σχέση ανάμεσα στο φανταστικό και το πραγματικό, το φυσικό και το υπερ-φυσικό, την ορθολογική αφήγηση και το παραλογικό παραμύθι. Συμμετέχουν οι εικαστικοί Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, Λυδία Δεληκούρα, Ιάσονας Καμπάνης, Κατερίνα Κατσιφαράκη, Αλέκος Κυραρίνης, Τάσος Μαντζαβίνος, Πέτρος Μώρης, Νίκος Ποδιάς και Νάνα Σαχίνη.
* Ένας μαυροντυμένος άνδρας επισκέπτεται τη διάσημη συγγραφέα Κάρμεν. Είναι δημοσιογράφος; Παλιός εραστής; Ο διάβολος αυτοπροσώπως; Η συζήτησή τους εξελίσσεται σε ανάκριση, εξομολόγηση, ξέσπασμα. Η συγγραφέας θυμάται ιστορίες από τη δικτατορία του Φράνκο, τον ισπανικό εμφύλιο και τη μεταπολίτευση. Μιλάει για τη δεινή θέση των γυναικών διαχρονικά, για όσα χαράχτηκαν στην ψυχή της και για όσα ξεχάστηκαν.
Στο “Πίσω δωμάτιο” (εκδόσεις Gutenberg), που απέσπασε το Εθνικό Βραβείο Λογοτεχνίας της Ισπανίας, η Κάρμεν Μαρτίν Γκάιτε συνδέει προσωπικά βιώματα με την ιστορία της χώρας της.