Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 31 Οκτωβρίου-6 Νοεμβρίου.

* “Χθόνιο Φως. Πώς η κεραμική τέχνη συνομιλεί με το σήμερα” ονομάζεται η νέα, μεγάλη έκθεση που εγκαινιάζεται την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου στις 19. 30 στο Λόφος art project (Βελβενδού 39, Κυψέλη), με τη συμμετοχή 45 σύγχρονων Ελλήνων εικαστικών, οι οποίοι εκφράζονται μέσω της κεραμικής τέχνης, σε επιμέλεια Φαίης Τζανετουλάκου και Δημήτρη Σαραφιανού.

Η ομαδική αυτή έκθεση έχει ως αφετηρία την Ελληνίδα κεραμίστρια και παιδαγωγό Μαίρη Χατζηνικολή, η οποία αφοσιώθηκε στην κεραμική τέχνη όχι ως εμπορικό προϊόν, αλλά ως όχημα καλλιτεχνικού πειραματισμού, αυτογνωσίας και συλλογικών αναζητήσεων. Αφουγκραζόμενη το νέο καλλιτεχνικό κίνημα γύρω από την κεραμική, η έκθεση δίνει έμφαση στην ανάδειξη των νέων τάσεων, των καινοτόμων τρόπων έκφρασης μέσω του πηλού και των πρωτογενών υλικών, αλλά και των σύγχρονων ζητημάτων που διαπραγματεύονται σήμερα οι καλλιτέχνες- δημιουργοί. Η έκθεση θα ενισχυθεί με διάφορες δράσεις, όπως ημερίδες, workshops, συζητήσεις και προβολές. Διάρκεια έως 31 Δεκεμβρίου.

* Από την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου, κάθε Παρασκευή στις 21.00 και Σάββατο στις 18.30, στο Θέατρο “Αλκμήνη” (Αλκμήνης 8-12, Αθήνα), θα παρουσιάζεται από την Εταιρεία Θεάτρου Ρέκτις η παράσταση «Τυφλοί», σε απόδοση, διασκευή και σκηνοθεσία του Περικλή Μοσχολιδάκη.

Ο γαλλόφωνος Φλαμανδός ποιητής, δοκιμιογράφος και θεατρικός συγγραφέας Μωρίς Μαίτερλινκ (Βραβείο Νόμπελ 1911), εκπρόσωπος του Συμβολισμού στο παγκόσμιο θέατρο, τάραξε την εποχή του με το ιδιαίτερο μυστικιστικό στιλ των έργων του. Οι “Τυφλοί”, μάλιστα, καταγράφηκαν ως προπομπός του “Περιμένοντας τον Γκοντό” του Μπέκετ. Τόπος δράσης είναι ένα αρχαίο δάσος του Βορρά. Μια ομάδα τυφλών αντρών και γυναικών ξεμένουν ολομόναχοι και αβοήθητοι εκεί, αφού ο ιερέας που τους συνόδευε πεθαίνει ξαφνικά. Στην παράσταση αναδεικνύεται ο συμβολισμός περί της τυφλότητας του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στα τεράστια ζητήματα που σηματοδοτούν την κρίση της εποχής μας.

* Μία βραδιά γεμάτη από τα διαχρονικά τραγούδια του Βασίλη Τσιτσάνη, με τίτλο “Όταν συμβεί στα πέριξ”, έρχεται το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Ολύμπια -Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας» (Ακαδημίας 59, Αθήνα), στις 20.30, με τους Κώστα Μακεδόνα και Φωτεινή Βελεσιώτου.

Με τη μουσική του, ο Τσιτσάνης εξέφρασε τις πιο δύσκολες εποχές του σύγχρονου ελληνισμού και μας μίλησε για τους καημούς του απλού ανθρώπου, μας ταξίδεψε στα πιο εξωτικά μέρη, μας ξεσήκωσε σε ξέφρενους ρυθμούς , εξύμνησε τον έρωτα με τις πιο γλυκές πενιές , ενώ μας χάρισε ακόμα και συνθήματα μέσα από τα τραγούδια του.

Τη μουσική διεύθυνση και τις ενορχηστρώσεις έχει αναλάβει ο Άγγελος Ηλίας ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια ο Κώστας Μακεδόνας. Συμμετέχει το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δήμου Αθηναίων.

Προπώληση: //www.ticketplus.gr/event/afieroma-ston-vasili-tsitsani

* O Χρήστος Αντωναρόπουλος, ένας από τους πλέον διακεκριμένους σύγχρονους ζωγράφους, ο οποίος έχει πειραματιστεί με διαφόρων ειδών υλικά και τρόπους γραφής σε μια πολυετή δημιουργική πορεία, παραλαμβάνει τη σκυτάλη στη μακρόπνοη σειρά των εικαστικών συναντήσεων της Ελληνογερμανικής Αγωγής. Την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, στις 20.00, εγκαινιάζεται στους χώρους των εκπαιδευτηρίων (Οδός Δημητρίου Παναγέα, Παλλήνη Αττικής) μια αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του εικαστικού, η οποία περιλαμβάνει συνθέσεις προερχόμενες από τις πιο πρόσφατες υφολογικές και θεματικές του ενότητες. Για το έργο του καλλιτέχνη θα μιλήσει η Ιστορικός Τέχνης και Θεωρίας του Πολιτισμού κ. Αθηνά Σχινά. Τη βραδιά των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και το βιβλίο «Χρήστος Αντωναρόπουλος, Έργα 1980- 2024» των εκδόσεων Νίκας. Διάρκεια έως 15 Νοεμβρίου.

* Σήκωσε στους ώμους του όλη την Ελλάδα το 1987. Κατέκτησε όλους τους τίτλους, δοξάστηκε ως παίκτης και ως προπονητής. Όμως, ο “Δράκος” του ελληνικού μπάσκετ δεν ξέχασε ποτέ τους παιδικούς φίλους του, τον πρώτο προπονητή του και τη μητέρα του Καλλιόπη. Για έναν χρόνο, ο δημοσιογράφος Παντελής Βλαχόπουλος ήταν συνοδοιπόρος του Παναγιώτη Γιαννάκη σε μια κατάδυση στην ιστορία της μυθιστορηματικής ζωής του. Τον είδε να αναπολεί, να θυμώνει, να συγχωρεί, να ξεσπάει, να οραματίζεται, να συγκινείται. Οι απόψεις του σκληρές σαν βράχος, το αποτύπωμά του στον ελληνικό αθλητισμό φανερό και λαμπερό. Στο βιβλίο “Τρωτός Άτρωτος”(εκδόσεις Διόπτρα) ο Π. Γιαννάκης μιλά σε πρώτο πρόσωπο για τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται, την κοσμοθεωρία του και τα ιδανικά τα οποία πρεσβεύει. Εξηγεί πώς ξεπέρασε όλες τις αντιξοότητες, τα εμπόδια και την αμφισβήτηση, και από το φτωχόσπιτο της οδού Πάτμου εισχώρησε με το σπαθί του στα σπίτια όλου του κόσμου.