Quantcast

Οι πολιτιστικές προ-τάσεις της εβδομάδος

Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 5-11 Δεκεμβρίου.

Unclicable

Unclicable

* Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η νέα ταινία του Μπάμπη Μακρίδη, “Unclicable”, σε σενάριο και έρευνα του Γκάι Κριφ. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ, το οποίο ξετυλίγει βήμα-βήμα το κουβάρι της ψηφιακής απάτης που εκτυλίσσεται εν αγνοία μας, αλλά μας αφορά πολύ περισσότερο από όσο έχουμε αντιληφθεί. Οι συντελεστές μάς ξεναγούν στη γκρίζα ζώνη μεταξύ τεχνολογικής προόδου και νομοθετικού κενού, εκεί που υπέρογκα ποσά μπορούν να αλλάξουν χέρια μέσα σε λίγα λεπτά. Όπως διαπιστώσαμε και στο 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, όπου είδαμε την πρεμιέρα του ντοικιμαντέρ, παρά τη δομή ταινίας τεκμηρίωσης, η ατμόσφαιρα παραπέμπει σε θρίλερ και διατηρεί την προσοχή του θεατή αμείωτη.

Γυρισμένο εν μέσω της πανδημίας, το “Unclicable” περιλαμβάνει δεκάδες συνεντεύξεις με ειδικούς επί του θέματος, ανάμεσα στους οποίους πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι και στελέχη επιχειρήσεων καθώς και θύτες και θύματα από όλο τον κόσμο.

To Σάββατο 7 Δεκεμβρίου στις 16.00 ή την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στις 17.00  έχετε την ευκαιρία να το δείτε, αποκλειστικά στον κινηματογράφο “Δαναό” (Λ. Κηφισίας 109), αλλά και να συμμετάσχετε σε ανοιχτή συζήτηση με τους συντελεστές της ταινίας, μετά την προβολή.

Προπώληση εισιτηρίων στο: www.danaoscinema.gr 

Nakis Panayotidis – Shut your Eyes and See

Nakis Panayotidis – Shut your Eyes and See

* Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή (Ερατοσθένους 13, Αθήνα) παρουσιάζει όλες τις πτυχές του πολύπλευρου έργου του Έλληνα καλλιτέχνη διεθνούς εμβέλειας Νάκη Παναγιωτίδη, στην αναδρομική έκθεση “Nakis Panayotidis – Shut your Eyes and See”, που θα διαρκέσει έως τις 2 Μαρτίου 2025, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα.

Με κύρια χαρακτηριστικά τον πειραματισμό, τα ανορθόδοξα υλικά και τις ασυνήθιστες τεχνικές, ο Παναγιωτίδης είναι γνωστός για τις φωτογραφικές απεικονίσεις βιομηχανικών και θαλασσινώντοπίων μεγάλου μεγέθους, εικόνες-κείμενα, τρισδιάστατα γλυπτά αντικείμενα και εγκαταστάσεις που πραγματεύονται φιλοσοφικά υπαρξιακά ερωτήματα από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Τα σχέδια και οι κατασκευές του λειτουργούν με αμφιλεγόμενο τρόπο, ενώ η αδιαφορία του για την τεχνική αποτελεί μια στρατηγική επιλογή: για εκείνον η τεχνική αποτελεί εμπόδιο σε οποιοδήποτε όραμα υπερβαίνει καθιερωμένες συμβάσεις και προσδοκίες. Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν η πρόεδρος Δ.Σ. Ιδρύματος Γουλανδρή Φλορέτ Καραδόντη και ο πρώην διευθυντής Kunstmuseum Bern Ματίας Φρένερ, ενώ κατά τη διάρκειά της θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις για το κοινό και δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά.

Maria

Maria

* Μετά τη Τζάκι Κένεντι-Ωνάση και την πριγκίπισσα Νταϊάνα, ο σκηνοθέτης Πάμπλο Λαράιν  εστιάζει στη Μαρία Κάλλας, συμπληρώνοντας την τριλογία του “Μεγάλες Κυρίες”. Η ταινία “Maria” (σε διανομή Cinobo, Faliro House) ακολουθεί τη σπουδαία ντίβα στις τελευταίες μέρες της ζωής της. Η Αντζελίνα Τζολί είναι συγκλονιστικά ωραία και αρκετά πειστική στον πρωταγωνιστικό ρόλο, τον οποίο προσέγγισε με συναίσθημα και σοβαρότητα, ενώ στα συν της ταινίας και ορισμένες αποκαλύψεις που θα συζητηθούν.

Μίνωας Μάτσας στο  Gazarte

Μίνωας Μάτσας στο  Gazarte

* Ένα πρόγραμμα με τραγούδια του Μίνωα Μάτσα από το ξεκίνημα της καριέρας του ως σήμερα, αλλά και διασκευές κλασσικών τραγουδιών ενορχηστρωμένων από τον ίδιο, καθώς και τραγούδια από το θέατρο και τον κινηματογράφο, παρουσιάζουν ο ίδιος στο πιάνο, οι ερμηνευτές Κώστας Τριανταφυλλίδης και Δήμητρα Μωραΐτη  και 7μελής ορχήστρα στο “Gazarte Main Stage” (Βουτάδων 34, Αθήνα) τις Δευτέρες 9, 16 και 23 Δεκεμβρίου. Ώρα έναρξης: 21.30. Προπώληση στο https://www.more.com/music/minos-matsas-1/

Tack

Tack

* Η συνταρακτική ταινία “Tack” της Βάνιας Τέρνερ, σε παραγωγή του Onassis Culture, η οποία παρουσιάζει την πρώτη δίκη-ορόσημο του ελληνικού #MeToo, προβάλλεται την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, στις 18.15, στη Θεσσαλονίκη (Λιμάνι, Αποθήκη 1, Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»), παρουσία της σκηνοθέτιδας, συνεχίζοντας παράλληλα τις προβολές της στην Αθήνα.

Όταν η Ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου αποκαλύπτει δημόσια τον βιασμό της από ισχυρό παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας, μεταγγίζει δύναμη σε εκατοντάδες γυναίκες να σπάσουν τη δική τους σιωπή. Μία από αυτές είναι η Αμαλία, νεαρή πρωταθλήτρια της ιστιοπλοΐας, η οποία αποφασίζει να καταγγείλει τον πρώην προπονητή της για τη συστηματική κακοποίηση που υπέστη ανάμεσα στα 11 και τα 13 της χρόνια. Δυνατό και συγκινητικό, το “Tack” παρακολουθεί τις δύο γυναίκες επί δύο χρόνια καταγράφοντας τη ζωή και τον αγώνα τους κατά τη διάρκεια της δίκης.

Τρελοζενί

Τρελοζενί

* «Ήθελα πάντα να της πω ότι ήµουν εκεί για να την περιµένω, ότι ήµουνα τόσο χαρούµενη, τόσο χαρούµενη που είχε γυρίσει κι αυτό το βράδυ, ότι εγώ την αγαπούσα. Αλλά το πρόσωπό της ήταν γεµάτο σιωπή».

Η Μαρί, ένα νόθο κοριτσάκι, µιλάει για τη µητέρα της Ζενί, ή “Τρελοζενί”, όπως τη λένε όλοι. Καθώς η παιδική φωνή της Μαρί αφηγείται τη σκληρότητα της ζωής στην ύπαιθρο, δίνει θαυµάσιες περιγραφές γεµάτες µυρωδιές και χρώµατα και αποκαλύπτει τις τραυµατικές εµπειρίες µάνας και κόρης.  Το βιβλίο της Ινές Κανιάτι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέλευθος.