Τι θα δούμε, τι θα διαβάσουμε, πώς θα ψυχαγωγηθούμε την εβδομάδα 9-15 Ιανουαρίου.
* Η «Καρένινα» της ομάδας ΠΥΡ, το εμβληματικό έργο της ρώσικης και παγκόσμιας λογοτεχνίας του Λέοντος Τολστόι, επανασυστήθηκε στο κοινό μέσα από μία πρωτότυπη μεταφορά στο σήμερα, σκηνοθετημένη από την Ιώ Βουλγαράκη, σε κείμενο του Αργύρη Ξάφη, ο οποίος, επίσης, παίζει μαζί με τους Δημήτρη Γεωργιάδη και Δέσποινα Κούρτη.
Μία γυναίκα και ένας άνδρας, η Άννα και ο Λέβιν, σε δύο παράλληλες ιστορίες, αναζητούν το νόημα της ύπαρξής τους διεκδικώντας με τον δικό τους τρόπο την προσωπική ελευθερία μέσα σε μια ασφυκτικά συμβατική κοινωνία που κατηγοριοποιεί στερεοτυπικά τους ανθρώπους και καταλήγει να συνθλίβει τη φύση τους. Ο Τολστόι ανατέμνει την σύμβαση του γάμου και της οικογένειας όπως αυτή υπάρχει τον 19ο αιώνα. Αν, ωστόσο, κάθε μεγάλο έργο είναι προορισμένο να ξεπερνά την εποχή του, τότε οι άλυτες συγκρούσεις του ασυνείδητου, της φύσης, της ψυχής του ανθρώπου με την κοινωνία, όπως τις φωτίζει ο μεγάλος Ρώσος κλασικός, αποτελούν σήμερα ένα νέο, ζωντανό πεδίο μάχης.
Μπορείτε να δείτε την παράσταση στο θέατρο “Θησείον” (Τουρναβίτου 7, Θησείο) , έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου.
* H Citronne Gallery-Αθήνα (Πατριάρχου Ιωακείμ 19, Κολωνάκι) παρουσιάζει, έως τις 15 Φεβρουαρίου, την ατομική έκθεση της Αφροδίτης Λίτη "Το Ονειρικό και το Όνειρο: Οι Επικονιαστές της Ζωής". Η έκθεση αυτή πραγματεύεται το θέμα του Ονείρου, την επίδραση και τον αντίχτυπό του στην ζωή μας. Οι εγκαταστάσεις αποκαλύπτουν την βαθύτερη, κρυφή όψη του ανθρώπου- αυτή που εκφράζεται εκτός πραγματικότητας, απελευθερωμένη από τους κανόνες του ορθολογισμού και των όποιων συμβάσεων.
Η πρώτη εγκατάσταση αναπαριστά ένα λιβάδι με μεγάλα αστραφτερά κρίνα, όπου "ενθρονίζονται" δύο παιδιά, απορροφημένα από το τοπίο, και παραπέμπει στην αθωότητα, στους μαγικούς κήπους, στους Παραδείσους της παιδικής ηλικίας. Η δεύτερη σύνθεση συνδέεται θεματικά με την πρώτη, ως απόρροια μιας μνήμης που παίρνει την μορφή του ονείρου: μια πανύψηλη ροδακινιά προβάλλει στα κλαδιά της τους καρπούς της, αλλά και τα πτηνά του ουρανού που φωλιάζουν εκεί.
Και οι δύο είναι φτιαγμένες από αστραφτερό μέταλλο το οποίο αντανακλά και αντανακλάται, όπως ακριβώς λειτουργεί ένας καθρέφτης. Κάθε στοιχείο των εγκαταστάσεων αναφέρεται στις αισθήσεις του ανθρώπου, ιδωμένες μέσα από τον αντικατοπτρισμό του εσωτερικού στον εξωτερικό κόσμο.
* Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ξεκινά την επερχόμενη ευρωπαϊκή του περιοδεία από την Αθήνα. Στις 11 και 12 Ιανουαρίου το VOX (Ιερά Οδός 16) υποδέχεται για άλλη μια φορά τον σπουδαίο ερμηνευτή με τους κορυφαίους μουσικούς του. Δύο συναυλιακές βραδιές γεμάτες αγαπημένα τραγούδια, μαγεία, δημιουργικότητα, μοίρασμα και συγκίνηση. Ώρα έναρξης: 21.00. Προπώληση: https://www.more.com/gr-el/tickets/music/alkinoos-ioannidis-6/
* “Το αγαπημένο μου γλυκό” είναι ένα τρυφερό, ανάλαφρο ιρανικό φιλμ για τον ξαφνικό έρωτα που βιώνει μία μοναχική γυναίκα στην Τεχεράνη. Ηρωίδα η 70χρονη Μαχίν, η οποία ζει μόνη από τότε που έμεινε χήρα και η κόρη της μετανάστευσε στην Ευρώπη μαζί με τα εγγόνια της, δραπετεύοντας από το αφιλόξενο ιρανικό καθεστώς. Μία μέρα, όμως, η ζωή της θα αποκτήσει νέα πνοή και η καρδιά και το σπίτι της θα ανοίξουν και πάλι για έναν άνδρα.
Σπάζοντας την παράδοση του κλασικού ιρανικού φεστιβαλικού σινεμά, η ταινία επιφυλάσσει εκπλήξεις. Τολμηρό, πολυεπίπεδα απελευθερωτικό και προικισμένο με δύο μοναδικές ερμηνείες από το πρωταγωνιστικό ζεύγος, “Το αγαπημένο μου γλυκό” των Μάριαμ Μογκαντάμ και Μπεχτάς Σαανέχα (σε διανομή WeirdWave) αγαπήθηκε όσο λίγες ταινίες στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2024, όπου απέσπασε το Βραβείο της Οικουμενικής Επιτροπής και το Βραβείο FIPRESCI, ενώ ψηφίστηκε από τον “Guardian” Δεύτερη Kαλύτερη Tαινία για το 2024. Η ταινία προβλήθηκε, επίσης, στο πρόσφατο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι γυρίστηκε κάτω από τη βαριά σκιά των διαδηλώσεων «Woman Life Freedom», μετά τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί από την ιρανική αστυνομία ηθών, και ότι στους δύο σκηνοθέτες απαγορεύτηκε να ταξιδέψουν στο Φεστιβάλ Βερολίνου για να την παρουσιάσουν στο κοινό.
* 2022, Λινούρι. Ο θάνατος του ηλικιωμένου, άρρωστου Λεωνίδα Γιαννούλη, πατέρα τριών γυναικών, ακολουθείται από πέντε ακόμα θανάτους στο όμορφο ορεινό χωριό της Αργολίδας: δύο γυναίκες και τρεις άντρες χάνουν τη ζωή τους με διαφορετικούς τρόπους. Μια παλιά κατάρα και ένας χαμένος θησαυρός θα συνθέσουν το σκηνικό αυτών των πέντε απρόσμενων απωλειών, που δεν αργούν να αποδειχτούν ύποπτες. Ο αστυνόμος Δημήτρης Σαμαράς, που φτάνει από την Αθήνα για να αναλάβει την υπόθεση, διαπιστώνει πως τα στόματα των χωρικών, όπως και των δύο αινιγματικών μελών της οικογένειας Γιαννούλη, είναι σφραγισμένα, λόγω φόβου και δεισιδαιμονιών. Η κατάρα φαίνεται να έχει στοιχειώσει το χωριό τους που τα βράδια ερημώνει, αφού οι λιγοστοί κάτοικοι μιλούν για εμφανίσεις φαντασμάτων, απόκοσμες κραυγές και ανεξήγητα φαινόμενα. Ο Σαμαράς θα εστιάσει στην πιο συναρπαστική υπόθεση της καριέρας του, αλλά θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει και τους δικούς του δαίμονες. Ένοχα μυστικά, εκδίκηση και ένας απροσδόκητο έρωτας από την πένα της Θεοφανίας Ανδρονίκου-Βασιλάκη, η οποία, εκτός από έμπειρη συγγραφέας (το πρώτο της βιβλίο εκδόθηκε το 2009), εργάζεται ως δημοσιογράφος σε περιοδικά, εφημερίδες και ιστοσελίδες. Έχει, επίσης, ασχοληθεί με την τηλεόραση, ως κειμενογράφος και σεναριογράφος σε επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές. “Η Κατάρα” κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Χάρτινη Πόλη”.