* Μια πρόσφατη δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138 και Ανδρονίκου) από τον Ελληνοκαναδό συλλέξη Τζον Φίλιπσον, με αντικείμενα προερχόμενα κυρίως από τη Νιγηρία, το Καμερούν και την Κένυα, υπήρξε η αφετηρία για τη συλλογή ιστοριών ανθρώπων με καταγωγή από χώρες της Αφρικής που γεννήθηκαν ή ζουν στην Ελλάδα. Έτσι προέκυψε η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας*», η οποία είναι συμμετοχική, φέρνει σε πρώτο πλάνο την αφροδιασπορική κοινότητα στη χώρα μας και θα διαρκέσει από τις 13 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 25 Μαΐου.
Παρά την πληθώρα των αντικειμένων που παρουσιάζονται, δεν πρόκειται για έκθεση αφρικανικής τέχνης. Μαζί με τις 30 και πλέον δράσεις που την πλαισιώνουν (εκδηλώσεις, περφόρμανς, ξεναγήσεις, μουσικές παραστάσεις, εργαστήρια, συζητήσεις, αλλά και μια «αναδυόμενη» (pop-up) έκθεση καλλιτεχνών αφρικανικής καταγωγής που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα), «Η Αφρική ανάμεσά μας*» απευθύνεται σε κάθε επισκέπτη με διάθεση να «γνωρίσει» από κοντά πολιτισμικά και ιστορικά στοιχεία για την Αφρική αλλά και τους ανθρώπους της.
Την επιμέλεια υπογράφουν η Σοφία Χανδακά, Επιμελήτρια Συλλογών των Πολιτισμών του Κόσμου στο Μουσείο Μπενάκη, και ο Μιχάλης Αφολαγιάν, ιδρυτής του Πολιτιστικού Κέντρου Αφρικανικής Τέχνης και Πολιτισμών ANASA, οι οποίοι συνεργάστηκαν συστηματικά με 10 ακόμα μέλη της κοινότητας για την παραγωγή της έκθεσης.
* Το Θέατρο Τέχνης αφυπνίζει τη μνήμη και το κέφι μας με έμπνευση την Αποκριά. Στην “Αποκριάτικη νυχτιά”, που ξεκινά στις 16 Φεβρουαρίου για 8, συνολικά, παραστάσεις (έως τις 2 Μαρτίου), ο Ρένος Χαραλαμπίδης, μαζί με μια μεγάλη ομάδα από νέους ηθοποιούς- μαθητές και μαθήτριες της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, στήνουν μια μουσικοθεατρική γιορτή που ζωντανεύει τον λόγο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη και φέρνει στη σκηνή μουσικές και τραγούδια της παλιάς Αθήνας, με την Μαρίνα Χρονοπούλου στο πιάνο. Προπώληση: www.more.com/gr-el/tickets/theater/apokriatiki-nyxtia/
* Συναυλία-αφιέρωμα στα εκατό χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία συμμετέχουν η μούσα του μεγάλου συνθέτη Μαρία Φαραντούρη και ο σπουδαίος βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος, παρουσιάζει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας 85) τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, στις 20.00, σε μουσική διεύθυνση Μίλτου Λογιάδη. Λαμβάνουν μέρος οι Χορωδίες της ΕΡΤ και του Δήμου Αθηναίων, καθώς και 20μελές μουσικό σύνολο με τη συμμετοχή μελών της Φιλαρμόνια Ορχήστρας Αθηνών. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας θα ακουστούν αποσπάσματα από το “Canto General” σε ποίηση Πάμπλο Νερούδα, ενώ στο δεύτερο θα παρουσιαστούν αγαπημένα τραγούδια του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού, σε ενορχήστρωση του πιανίστα Αχιλλέα Γουάστωρ.
* Την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, στις 20.00, η Sianti Gallery (Βασ. Αλεξάνδρου 2 και Μιχαλακοπούλου) εγκαινιάζει την ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής “In Love : Ο Έρωτας στην Τέχνη”, σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ήρας Παπαποστόλου. Είκοσι επτά σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες, ζωγράφοι και γλύπτες, καταξιωμένοι και νεότεροι, απεικονίζουν τον έρωτα με τα δικά τους μάτια σε μεγάλων διαστάσεων καμβάδες, καθώς και μεσαίου μεγέθους ή μεγαλύτερων διαστάσεων γλυπτά, σαν ερωτικά σονέτα, τα οποία συνθέτουν την πιο ερωτική έκθεση της χρονιάς. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, οι Δημήτρης Αληθεινός, Χρήστος Αντωναρόπουλος, Γιάννης Βαλυράκης, Αναστασία Γκινάκη, Θανάσης Λάλας, Χριστίνα Παπαϊωάννου, Άγγελος Σπάρταλης, Απόστολος Χαντζαράς, Vassiliki, Στέλιος Γαβαλάς.
Διάρκεια έως τις 8 Μαρτίου.
* Για τους λάτρεις του κινηματογράφου: η μελέτη “Ο έρωτας στο σινεμά” (εκδόσεις Αιγόκερως) του Θόδωρου Σούμα πραγματεύεται τη σχέση του κινηματογράφου με τον έρωτα, τις σχέσεις των δύο φύλων, τη σεξουαλικότητα και τον ερωτισμό, τη νοηματοδότηση των θεμάτων αυτών μέσα στο αισθητικό φιλμικό σύνολο και την ιδιαίτερη αισθητική και το νόημά τους στο κινηματογραφικό σύμπαν, ανά ταινία και σκηνοθέτη. Το βιβλίο αποτελεί συμπληρωμένη με 22 νέα κείμενα και αναθεωρημένη εκδοχή του βιβλίου που εκδόθηκετο 2005.
Το πρώτο μέρος είναι γενικό και θεωρητικό, το δεύτερο ασχολείται με τους δημιουργούς στην Ευρώπη και την Ασία, το τρίτο μέρος πραγματεύεται τη σκηνοθεσία του έρωτα στο αμερικανικό σινεμά και το τέταρτο ασχολείται με τον έρωτα στον ελληνικό κινηματογράφο.