Quantcast

Απειλή για τη δημοκρατία

Υπάρχουν από τα μέσα της δεκαετίας του ’60. Πολιτική τους στέγη ήταν το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι το κίνημα των Γκρίζων Λύκων είναι ακόμη παλαιότερο.

Σήμερα, οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν εξαχθεί από την Τουρκία σε διάφορες περιοχές του κόσμου όπου είτε ζουν ως μετανάστες Τούρκοι (ή τουρκικής καταγωγής) πολίτες, είτε υπάρχουν ως μειονότητες, όπως στη Ρωσία (Τάταροι) και στην Κίνα (Ουιγούροι), και αντιμετωπίζουν προβλήματα από τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών. Συγχρόνως, δρουν στην Ευρώπη, όπου υπάρχει πληθώρα Τούρκων μεταναστών (πάνω από 6 εκατομμύρια) και νέων ανθρώπων γεννημένων στις ευρωπαϊκές χώρες, που διατηρούν, όμως, ισχυρή τουρκική εθνική συνείδηση. Τα βασικά σημεία αναφοράς τους είναι εθνικά και πολιτικά και λιγότερο θρησκευτικά. Δύσκολα θα μπορούσε να τους εντάξει κανείς στο λεγόμενο «πολιτικό Ισλάμ». Οι αναφορές τους έχουν να κάνουν με τον παντουρκισμό και την ενοποίηση των τουρκικών φύλων, όπου αυτά υπάρχουν ως μικρές ή μεγάλες κοινότητες.

Η δράση τους αποτελεί κίνδυνο για τις αρχές δημοκρατίας και ασφάλειας του δυτικού κόσμου, κυρίως όταν στρέφεται κατά πολιτών αρμενικής και κουρδικής καταγωγής που ζουν στις ευρωπαϊκές χώρες.