Στη γάστρα του σεφ κάθισα και έκλαψα!

Φτάνω στο γραφείο, αρχίζει ο τρελός... μαραθώνιος και, όπως προσπαθώ να γράψω, βλέπω κλεφτά στην τηλεόραση των ρεπόρτερ μας ένα... μοσχαράκι κοκκινιστό σε κοντινό πλάνο. Οταν λέω κοντινό, τρε γκρο πλαν, που λένε στο σινεμά. Ο σεφ Βασίλης Καλλίδης γυρίζει την κουτάλα, η Φαίη Σκορδά τσιμπολογάει από την κατσαρόλα του και... λιώνει, ενώ δίπλα της μαζεύονται κι άλλοι συνεργάτες που... κλέβουν κι αυτοί το κατιτίς τους. Σε λάθος δουλειά είμαι, σας το λεω!

Ξεκίνησα να γράφω το editorial μου και μου... έτρεχαν τα σάλια για το κοκκινιστό μοσχαράκι με τα υπέροχα μυρωδικά. Λες και μαγείρευαν στο διπλανό γραφείο ένιωσα, χωρίς να έχω τη χαρά του τσιμπολογήματος, που -όπως θα ξέρετε κι εσείς- δεν συγκρίνεται με τίποτα. Τσιμπολογούσαμε το ψωμί όταν μας έστελνε η μαμά μας να ψωνίσουμε και το ίδιο κάναμε αργότερα και σε κουζίνες οικογενειακές, φιλικές και... στις δικές μας! Αν δεν τσιμπολογήσεις από αυτό που μαγειρεύεις, δεν έχει νόημα να μαγειρεύεις!

Στη γάστρα του σεφ κάθισα και έκλαψα. Πού παραπέμπει ο τίτλος; Μα φυσικό στο «Στις όχθες του ποταμού Πιέδρα κάθισα και έκλαψα» του Πάολο Κοέλιο, το οποίο παράφρασα για να... παίξω με όσα ζω βλέποντας τηλεοπτικά μαγειρέματα. Μα όλοι μαγειρεύουν, το βλέπετε κι εσείς. Ο Καλλίδης στη Φαίη, ο Πετρετζίκης στον Alpha, ο Βακιάρος στο Star, o Τσούλης στην Καινούργιου, η Μπαρμπαρίγου στη Μενεγάκη, ο Δρίσκας στην εκπομπή της Βανδή και όλοι οι παίκτες του «MasterChef» σε... πακέτο. Οπου κι αν γυρίσεις, μαγειρεύουν. Θες να κάνεις δίαιτα -που δεν θες!- και σε βάζουν σε πειρασμό! Πάντως, σοβαρά τώρα, τα της μαγειρικής «πουλάνε» πιο πολύ από όλα στην τηλεόραση. Δικαίως!

Γίνονται κι άλλα... μαγειρέματα στην τηλεόραση, αλλά τα κυριολεκτικά είναι που κλέβουν την παράσταση, γι’ αυτό και πληθαίνουν οι ανάλογες εκπομπές. Μπορεί να μη το τρως αυτό που σου δείχνει, αλλά κάνεις τουλάχιστον... οφθαλμόλουτρο - λίγο είναι αυτό; Αφήστε που μπορεί να πάρεις καμιά ιδέα και να σου λυθούν τα χέρια. Ξέρουν τι κάνουν οι νοικοκυρές. Ανοίγουν την τηλεόραση και... βρίσκουν λύσεις στο φλέγον θέμα «τι να μαγειρέψω πάλι σήμερα;».

Στα άλλα... μαγειρέματα τώρα, δεν βλέπω να κινείται τίποτα ιδιαίτερο και ξεχωριστό. Με νέους κύκλους σειρών θα τη βγάλουμε του χρόνου -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- και, ευτυχώς, με σίκουελ-ριμέικ σειρών που άφησαν εποχή, όπως το «Λόγω τιμής» και το «Καφέ της Χαράς». Κατά τα άλλα, για... μια από τα ίδια μάς βλέπω και δεν χαίρομαι καθόλου, γιατί τη θέλεις τη... νοστιμιά που θα σε κεντρίσει και θα σε «κλέψει». Αλλιώς πλήττεις. Πλήττεις θανάσιμα, μη σας πω...

Γι’ αυτό και προτιμάς -εσύ, εγώ, εμείς, αυτοί κ.λπ.- να βλέπεις μαγειρικές, κι ας... κλαις μετά στη γάστρα του Καλλίδη. Καλή Κυριακή - με μοσχαράκι κοκκινιστό, θα σας πρότεινα!