Quantcast

Αγνοια, εθνικισμός ή εθνική υπερηφάνεια

Ενα από τα μεγαλύτερα πολιτικά διακυβεύματα των ημερών, που θα μετατραπεί σε κοινωνική καταιγίδα χωρίς να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι δρώντες της χώρας, είναι το μεταναστευτικό.

Το τρίγωνο Ελλάδα-Τουρκία-Ε.Ε. σύντομα θα κληθεί να επιλύσει πολύ δύσκολη εξίσωση.

Στην Ελλάδα το 78% του πληθυσμού πιστεύει ότι οι πρόσφυγες θα αυξήσουν την εγκληματικότητα και το 76% ότι θα αυξήσουν την ανεργία. Δύο τεράστια αρνητικά ποσοστά που, όπως απεδείχθη και από τις πρόσφατες εκλογές, αποτέλεσαν και σοβαρότατες συνιστώσες για την επικράτηση κομμάτων.

Την ίδια στιγμή, δεν υπάρχει ούτε ένα θετικό συστατικό από την ύπαρξη των προσφύγων στην Ελλάδα για τους Ελληνες πολίτες. Το 70% των πολιτών πιστεύει ότι οι πρόσφυγες δεν θα βοηθήσουν στην επίλυση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, το 73% ότι δεν θα ενσωματωθούν αρμονικά στην ελληνική κοινωνία και τέλος το 79% δηλώνει ότι δεν θα συνεισφέρουν στην ελληνική οικονομία. Τα παραπάνω δημιουργούν ένα κοινωνικό τείχος που για να διατρηθεί θα χρειαστεί πολύς χρόνος, για να βελτιωθούν πιθανότατα η άγνοια, τα εθνικιστικά φαινόμενα και να λειανθεί η ώσμωση του δίπολου πρόσφυγες και εθνική υπερηφάνεια.

Θα μπορέσει η κυβέρνηση να χωρέσει ταυτόχρονα σε αυτά που πρέπει να κάνει, π.χ. την ισχυρή ανάπτυξη, και τη δημιουργία ήρεμου κοινωνικού κλίματος όσον αφορά το μεταναστευτικό;