Οι επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης είναι κυρίως η εξής μία, να αναμετρηθεί με τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη. Οι προτεραιότητες είναι προβλήματα όπως: α) Η ακρίβεια (50%-55% ως πρόβλημα) και πρωτίστως τα θέματα ενέργειας (81,3%), β) η υγεία, γ) το ύψος των εισοδημάτων που έχουν πορεία 14%-22%-27% μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, δ) η εγκληματικότητα με άνοδο κατά 4% μέσα σε ένα μήνα.

Θα πρέπει να προσθέσει κάποιος σε αυτά ως κερασάκι και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων μιας και αυτό μπαίνει στην ατζέντα, είτε το θέλουμε είτε όχι, από εξωγενείς παράγοντες (Τουρκία) αλλά και από εσωκομματικές προστριβές μέσα στο κυβερνών κόμμα.

Ολα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο μπορούν να διευθετηθούν, ωστόσο το πρόβλημα το οποίο φαίνεται να έρχεται με φόρα είναι «το ύψος των εισοδημάτων των πολιτών» το οποίο δείχνει ότι ανεξαρτητοποιείται από την απλή διαχείριση της ακρίβειας. Το συγκεκριμένο θέμα βεβαίως είναι σύνθετο διότι εμπλέκει πολλούς παράγοντες και δρώντες στην αγορά και στην κοινωνία: α) Την κυβέρνηση, β) τις επιχειρήσεις, γ) την Ευρωπαϊκή Ενωση, τις οδηγίες της και τα συμφέροντα άλλων μεγάλων κρατών-μελών και δ) φυσικά τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών.

Η κυβέρνηση θα ήθελε το φορτίο των αυξήσεων να το επωμιστούν οι επιχειρήσεις (άμεση αύξηση μισθών) ενώ οι επιχειρήσεις θα προτιμούσαν οι αυξήσεις να προέλθουν από μειώσεις εισφορών και φόρων (έμμεση αύξηση μισθών). Αυτό το μπρα ντε φερ ποιος θα το κερδίσει;