Αντιφάσεις

Το πρώτο συναίσθημα στη χώρα είναι ο φόβος (55%), ο οποίος μεγαλώνει την απόστασή του από την ελπίδα, που βρίσκεται στο 45%. Από όσους λένε ότι φοβούνται, το 30% δηλώνει ότι αυτός ο φόβος θα εξελιχθεί σε πανικό.

Ο κορωνοϊός είναι το κύριο πρόβλημα για το 56%, ενώ το μεταναστευτικό και τα ελληνοτουρκικά μοιράζονται περίπου από 20%. Το 63% φοβάται ότι θα νοσήσει από τον κορωνοϊό, ενώ το 91% ότι θα νοσήσει κάποιος από την οικογένειά του. Το χειρότερο είναι ότι το 74% φοβάται αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία του.

Η προβλεψιμότητα για την κατάσταση χαρτογραφείται από το ότι το 56% της κοινής γνώμης πιστεύει ότι η πολιτεία θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού. Το αντιφατικό είναι ότι, παρά τα όσα λέγονται για τον Ελληνα (ο οποίος, βεβαίως, ούτως ή άλλως είναι διπολικός) περί απειθαρχίας, το 93% πιστεύει ότι είναι πειθαρχημένος. Πρόσθετα, το 73% δηλώνει ότι θα μπορούσε να αναλάβει εθελοντική δράση για τον περιορισμό του κορωνοϊού. Τα δύο τελευταία τρελαίνουν τα όργανα μελέτης αυτού του λαού. Κλείνοντας, το 51% των πολιτών πιστεύει ότι το πρόβλημα του κορωνοϊού θα διαρκέσει 2-3 μήνες, ενώ ένα πρόσθετο 27% πιστεύει ότι θα διαρκέσει πάνω από τέσσερις μήνες.