Quantcast

Αποφασιστικά

Η μοίρα επιμένει να παρέχει ξέφωτο στην κυβέρνηση, καθώς, είτε σωστά πράγματα κάνει, είτε λάθη κάνει, το εκλογικό σώμα εξακολουθεί να νιώθει μεγαλύτερη σιγουριά στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπάρχει φθορά και είναι για πρώτη φορά εμφανής σε όλους σχεδόν τους ποιοτικούς δείκτες (τάσεις Ιούνιος-Ιούλιος 2021), ωστόσο τα χιλιόμετρα που πρέπει να καλύψει η αντιπολίτευση είναι πολλά.

Αυτό δίνει το περιθώριο στην παρούσα κυβέρνηση να βρει το θάρρος να πάρει μεταρρυθμιστικές αποφάσεις που συνδέονται με σοβαρά θέματα «κλισέ», που βασανίζουν την Ελλάδα επί δεκαετίες μετά τη Μεταπολίτευση. Τέτοια ευκαιρία έχει ξαναδοθεί αρκετές φορές σε προηγούμενους ηγέτες, ωστόσο κανείς τους δεν είχε το κουράγιο να περάσει μέσα από το εκάστοτε πολιτικό μπετόν.

Στην παρούσα συγκυρία σημαντική μερίδα της κοινωνίας είναι διατεθειμένη να σιωπήσει, παρέχοντας ασπίδα προστασίας στον πρωθυπουργό για να γίνουν οι αλλαγές που θα μας κάνουν, επιτέλους, λίγο πιο «δυτική χώρα».

Είναι εμφανές, λοιπόν, ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα δούμε πολλές «καινοτόμες» και τολμηρές αποφάσεις για τη λειτουργία του κράτους σχεδόν σε όλους τους τομείς. Υπάρχει, βεβαίως, το ρηχό δίλημμα εκλογές τώρα, γιατί διαδικαστικά βολεύει η συνέχιση των δύσκολων μεταρρυθμίσεων που περιμένουν όλη η αγορά και σημαντικό μέρος της κοινωνίας. Δηλαδή άλλος ένας τακτικός μικροπολιτικός ή ένας εν δυνάμει σοβαρός ηγέτης.

Η αίσθηση είναι ότι θα νικήσει ο σοβαρός ηγέτης.