Quantcast

Αυθεντική, καινοτομική ανθρωποκεντρικότητα

Μέχρι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση έχει δείξει κάποιες αδυναμίες, όμως κυρίως έχει δείξει ισχυρές αρετές που είναι σπάνιες στην πολιτική ζωή του τόπου: α) Εγκαιρες δράσεις και αντιδράσεις, β) αποτελεσματικότητα, γ) υπευθυνότητα, δ) μεθοδικότητα και ε) συναίνεση. Ολα αυτά είναι πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά, που συνεχίζουν να δημιουργούν προσδοκίες, όπως έδειχναν εξάλλου και οι εξελίξεις πριν από τον κορωνοϊό.

Η νέα μεγάλη πρόκληση, εκτός της αντιμετώπισης της πανδημίας, είναι η προστασία της οικονομίας, που, για ακόμη μια φορά, κινδυνεύει με κατάρρευση. Η νέα μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης, με την εξασφάλιση των 70 δισ. ευρώ ως ενίσχυση της χώρας μας, είναι ένα γεγονός που οι Ελληνες πολίτες θεωρούσαν δεδομένο, καθώς το 67% πίστευε ότι η Ελλάδα θα έπαιρνε την επιχορήγηση. Το πρόβλημα είναι ότι ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών (70%) πιστεύει ότι αυτή η κίνηση θα συνοδεύεται και από «μνημονιακά μέτρα».

Την ίδια στιγμή, το κεντρικό ζητούμενο από την κοινωνία εμπεριέχεται στη φράση «Αυθεντική, καινοτομική ανθρωποκεντρικότητα». Θέλει την αυθεντικότητα γιατί δεν αντέχει άλλο την υποκρισία, την καινοτομία γιατί διαφορετικά θα μείνουμε κολλημένοι στη γνωστή μας λάσπη και, τέλος, την ανθρωποκεντρικότητα γιατί ο κορωνοϊός μάς έμαθε ότι «οι άνθρωποι είναι ζωές και όχι αριθμοί».

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, εκτός από τα τεχνοκρατικά θέματα, οφείλει να αντιμετωπίσει και όλες αυτές τις προσδοκίες.