Quantcast

Δεύτερο λάθος δεν διορθώνει το πρώτο

Μνημόνια, λάθος πολλαπλασιαστές στα μνημόνια, COVID-19, κλιματικές καταστροφές, ακρίβεια Ι, πόλεμος στην Ουκρανία / Πούτιν, ακρίβεια ΙΙ. Θυμίζουν το αστείο «Ευτυχώς που δεν πάθαμε και τίποτα». Και ενώ νομίζαμε ότι έχει ολοκληρωθεί η τούρτα, ξαφνικά μαθαίνουμε ότι έρχεται και ένα υπέροχο «κερασάκι».

Οδηγία ή και υποχρεωτική εφαρμογή περιοριστικών μέτρων για τον τρόπο που καταναλώνουμε ενέργεια και καύσιμα. Στην Ελλάδα του 2022, με όσα έχουν συμβεί, αν εμφανιστεί ο οποιοσδήποτε και πει στους πολίτες ότι π.χ. τα Σαββατοκύριακα θα μένετε σπίτι υποχρεωτικά ή θα κινήστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τότε θα παιχτεί στη χώρα το θρίλερ «Τρόμος στον δρόμο με τις λεύκες». Τότε πραγματικά «θα καεί η Βουλή».

Οταν σε μια χώρα το κύριο συναίσθημα είναι πλέον η «οργή» και όχι ο «φόβος», όπως ήταν όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν δικαιούσαι να τολμήσεις να πεις ότι «θα διορθώσεις ένα προηγούμενο λάθος, κάνοντας ένα δεύτερο λάθος».

Δεν μπορεί και δεν δικαιούται η Ε.Ε., αλλά και τα κράτη-μέλη, επειδή πιάστηκαν εντελώς απροετοίμαστα ενεργειακά και πολιτικά απέναντι στον Πούτιν, να ζητήσουν -ούτε καν να προτείνουν- να ξαναπεράσουν οι πολίτες «κατοχικές στερήσεις» τρόπου ζωής και ελευθεριών, ιδιαίτερα μετά από μια παρατεταμένη περίοδο COVID-19 συνθηκών.

Ο πολιτικός σεισμός που θα γίνει στην Ελλάδα θα είναι μεγατόνων. Ας προσέξουν λοιπόν οι «θεσμοί», για το καλό τους.