Quantcast

Δημιουργική αντιπαράθεση θέσεων

Τα ντιμπέιτ είναι αρχαία ελληνική λέξη ή δεν είναι (π.χ. δίβατον ή δίβημα); Η ουσία είναι ότι στην Ελλάδα από αρχαιοτάτων χρόνων μια «διαφωνία/αντιπαράθεση» την είχαμε στο αίμα μας. Η διχόνοια και τα μεταξύ μας μίση ήταν πάντα εθνικό σπορ. Ηταν και είναι, δε, τόσο γενικευμένο φαινόμενο που δεν μας λείπει, διότι το βιώνουμε δίπλα μας στην καθημερινότητά μας.

Παρ’ όλα αυτά έρχονται κάποιες στιγμές που αυτό που μας λείπει είναι μετά την αντιπαράθεση, η σύνθεση. Εντέλει, στην Ελλάδα η σύνθεση μας λείπει και αυτή περιμένουμε στο εκάστοτε ντιμπέιτ. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά η σύνθεση δεν ήρθε και στο πρόσφατο ντιμπέιτ. Ολοι (εκτός των πολιτικών) διαφώνησαν για τη διαδικασία, όχι γιατί αποφεύγεται η σύνθεση, αλλά γιατί δεν κορυφώνεται η αντιπαράθεση μέσα από άμεσες «μπηχτές» του ενός πολιτικού προς τον άλλο. Και ενώ το 71% των Ελλήνων δηλώνει ότι δεν είναι επαρκώς ενημερωμένο για τα προγράμματα των κομμάτων.

Τα κριτήρια τελικά ήταν: α) Οι φαντεζί μπηχτές, β) το «να μη φάμε γκολ», γ) τα φαντεζί/χρωματιστά κολπάκια/gimmicks, δ) τα παλιά χρεωστούμενα και ε) ψήγματα προγραμμάτων, έτσι για την πολιτική ορθότητα.

Ανάμεσα στους δύο, Κ.Μ. και Α.Τ., νικητής ο Α.Τ., ωστόσο ο Κ.Μ. δεν δέχθηκε γκολ. Συνολικά νικητής ο Ν.Α. Περισσότερες προσδοκίες από τον Δ.Κ. Επιτυχημένος υπερασπιστής του κοινού στόχου του ο Κ.Β. Μπέρδεψε ο Γ.Β. Ενώ έγινε φιλότιμη προσπάθεια να μην κλείσουν πόρτες συνεργασιών από πολλούς. Ιδωμεν.