Quantcast

Ευρωψηφοδέλτια σε ρευστότητα

Μέσα στην προεκλογική περίοδο, ένας νέος παράγοντας διογκώνεται, αν και δεν είναι ακόμα πλήρως συνειδητοποιημένος. Πρόσφατες μετρήσεις, σε επίπεδο σταυρών ευρωβουλευτών, έδειξαν ότι και στα δύο μεγάλα κόμματα οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά.

Συγκεκριμένα, στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι αναποφάσιστοι ανέρχονται στο 24,4%, ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ στο 38%, με συνέπεια να ξεκινάμε από θολή αρχή, παρά τις πρώτες ενδείξεις.

Το δεύτερο εύρημα από τα πρώτα στοιχεία είναι ότι η επικαιρότητα επηρεάζει σημαντικά τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων, φέρνοντας, π.χ., τον κ. Στέλιο Κυμπουρόπουλο της Ν.Δ. στη δεύτερη θέση μετά τον κ. Βαγγέλη Μεϊμαράκη, γεγονός που επηρεάζει το πώς θα επιμεριστούν οι εναπομείναντες διαθέσιμοι σταυροί στους υπόλοιπους υποψηφίους, κυρίως τους παλιούς.

Το επόμενο εύρημα είναι ότι η δομή του εκλογικού σώματος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει έντονα, φέρνοντας σε υψηλές θέσεις υποψηφίους όπως την κ. Ελενα Κουντουρά (πετυχημένη υπουργό) ή τον κ. Αλέξη Γεωργούλη (υψηλή αναγνωρισιμότητα).

Τα παραπάνω φαινόμενα δημιουργούν αμηχανία και εκνευρισμό σε «παλιούς» υποψηφίους, οι οποίοι μέχρι πρότινος αποτελούσαν κεντρικούς πυλώνες των ευρωψηφοδελτίων των κομμάτων τους. Ομως, η διάχυση πλέον αυτής της πρώτης προτεραιοποίησης υποψηφίων, η σταδιακή ωρίμανση της προεκλογικής περιόδου και η μείωση των αναποφάσιστων μπορούν να φέρουν τα πάνω κάτω στη σειρά των ευρωβουλευτών.