Η ταυτόχρονη γαλλική και γερμανική αστάθεια αναδεικνύει εμφατικά το κενό ισχυρής ηγεσίας στην Ε.Ε. για χρόνια. Οι αρχηγοί των κρατών από «ηγέτες» έχουν μετατραπεί σε «υπηρέτες» ενός «άρρωστου» γραφειοκρατικού θηρίου. Τα τελευταία γεγονότα δυσχεραίνουν αφάνταστα τη λήψη αποφάσεων σε κρίσιμα ζητήματα, όπως: α) Η οικονομική πολιτική, β) η μετανάστευση, γ) η κλιματική αλλαγή, δ) η ενεργειακή πολιτική, ε) η αμυντική πολιτική κ.λπ.
Η αβεβαιότητα αυτή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά: α) Την εμπιστοσύνη των πολιτών και των αγορών προς την Ε.Ε., β) να επιβραδύνει τις κοινές πολιτικές και την αντιμετώπιση προκλήσεων. Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ανησυχία τις εξελίξεις, ωστόσο η ταχύτητα των αντιδράσεών τους ενδέχεται να είναι πάρα πολύ μικρή, σε σχέση με τις απαιτήσεις της εποχής. Το πρώτο σύμπτωμα που πρέπει να αποφευχθεί είναι η διάρρηξη της συνοχής/σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε αυτή την κρίσιμη περίοδο.
Σε αυτό το τοπίο η Ελλάδα αντιμετωπίζει σημαντικές ευκαιρίες και απειλές.
Οι ευκαιρίες της χώρας μας είναι: 1) Ενίσχυση της γεωπολιτικής θέσης της ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή, 2) διεκδίκηση περισσότερων πόρων και επενδύσεων με στόχο την περιφερειακή συνοχή, 3) προβολή της ως ελκυστικού και σταθερού επενδυτικού προορισμού, 4) ανάδειξή της ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού και ως ενεργειακού κόμβου.
Οι δε απειλές είναι: 1) Επιβράδυνση αποφάσεων της Ε.Ε. για σημαντικά οικονομικά ζητήματα, 2) περιορισμός πόρων, 3) ενίσχυση ευρωσκεπτικισμού στη χώρα, 4) μεταναστευτικές πιέσεις στα εθνικά σύνορα, 5) αύξηση κόστους δανεισμού.
Η Ελλάδα είναι κρίσιμο να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, να διεκδικεί ευρωπαϊκούς πόρους και να ενισχύει την εσωτερική σταθερότητά της και την ανθεκτικότητα.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
22/1/2025